Biti heroj

heroj,

Od malena sam sanjala spasenje svijeta. Radost. Smijeh. Zajedništvo. Bajku. Sanjala sam da ću ja, kad budem velika, sve složiti na svoje mjesto. Kupiti mami sve čarobne uređaje da može praviti još bolje kolače. Izgraditi tati kuću uz rijeku da može svaki dan bezbrižno pecati. Nacrtati im oboma osmijehe kad im je teško i otjerati oblake silnih računa koje treba poplaćati.

Svako dijete želi biti heroj svojih roditelja

Najdraže mu je kad su ponosni na njega. Kad mu plješću. Kad se njime hvale. Kad im ispunja dane vedrinom i svjetlom. To se ne mijenja niti kada odraste. Tada još više želi biti heroj. Želi zaštititi i svoju djecu od svih čudovišta ovoga svijeta. Želi otjerati sve boli i tmine koje postoje u životu onih koje voli.

Želi voditi njihove bitke

Predivna je ta velika snaga ljubavi koja nam je dana. Čudesno je koliko toga možemo i želimo podnijeti za svoje bližnje. Ljubav koja ide protiv svake ljudske logike. Paradoksalna od početka do kraja.

Teško je prihvatiti da nekad možemo samo stajati po strani. Pogledom pratiti kao Marija Krista, do posljednjeg daha. A zašto?

Zato što Bog ljubi tvoje dijete više nego što je to ljudski moguće pojmiti. Zato što jednako tako ljubi svaku drugu osobu u tvom životu. Zato što jednako tako ljubi tebe. Toliko te ljubi da ti daje slobodu i ne sili te da mu ljubav uzvratiš. Pušta te da biraš svoj put i čeka te. Čeka te jer je tvoje ime urezao u svoj dlan.

Tebe je pozvao. Nitko mu drugi ne može za tebe odgovoriti. Nitko te ne može zamijeniti. Nitko te ne može spasiti jer si već spašen. Otkupljen. Samo trebaš prepoznati da je On bio tu u svakom najmračnijem trenutku. Štitio te svojim tijelom kao onda, na dan svoje muke, kada je za tebe primao udarce. Svaku je tvoju bol htio ponijeti.

Svaku bol tvoga bližnjega

Zato, kada želiš biti nečiji heroj, sjeti se da je On već svačiji heroj. Prepoznaj da je ta spoznaja najveći spas i blagoslov kojeg možeš pokloniti svome djetetu. Svojoj ženi. Svome mužu. Bratu, sestri, roditelju… sebi.

Lea Potočar / Žena vrsna

Foto: TeiTo

Lea Potočar
Lea Potočar

Mlada je psihologinja s diplomom Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Član je molitvene zajednice Božja Pobjeda. Vedra djevojka otmjene duše koja se trudi svakodnevno rasti u vrsnosti, brusiti darovane talente i napredovati u svetosti po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.