Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe

milosrdnima

Pozivam vas da razmišljamo o petom Isusovom blaženstvu: Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe. Vjerujem da nam je danas pomalo teško razmišljati o milosrđu jer živimo u jednoj atmosferi koja je zadimljena i ispunjena nemilošću.

Živimo u svijetu koji je zaboravio milosrđe jer se ono ne isplati

Jednom prilikom razgovarao sam s prijateljem koji je dugo tražio posao. Konačno ga je nakon velike muke i neizvjesnosti pronašao. Pitao sam ga je li zadovoljan. Odgovorio je da mu je odlično. Postiže jako dobre rezultate, zbog opisa posla je dobio službeni automobil i, što je najvažnije, zadovoljan je plaćom. Nakon ovih oduševljenih riječi slijedio je uzdah: „Ali problem je u tome“, nastavio je, „što se u firmi sve isključivo mjeri rezultatom. Moguće je da iduće godine jednako pa čak i puno više radim, ali da rezultati ne budu tako dobri i da jednostavno ostanem bez posla.“ Njegov posao je, dakle, prožet zadovoljstvom, ali i strepnjom.

Ne pokazuju li nam takvi i slični primjeri da živimo u svijetu u kojem nema milosti? Cijeni se isključivo uspjeh koji se mjeri matematičkom neumoljivošću. Sve je jednostavno izračunato i od toga nema odstupanja.

Bože, učini loše ljude dobrima, a dobre milosrdnima

Nažalost i Crkvu se sve više gleda kao organizaciju koja živi za svoje osobne interese, a ne kao onu koja posreduje u milosrđu. Tako je jedna engleska djevojčica molila: „O Bože, molim te da loše ljude učiniš dobrima, a dobre ljude dragima.“ Možda je baš zbog toga Isus izgovorio blaženstvo o milosrđu. Želio nas je podsjetiti da nije dovoljno biti samo dobar, nego je važno biti drag, mio i milosrdan.

Koliko je milosrđe važna tema Isusovog propovijedanja potvrđuje činjenica da se riječ milosrđe u Novom Zavjetu spominje čak 27 puta. Svakako najpoznatiji primjer ljudskog milosrđa je onaj iz prispodobe o milosrdnom Samarijancu. On se za razliku od levita i svećenika sažalio nad opljačkanim i prebijenim čovjekom te mu učinkovito pomogao. Zaključak prispodobe jasno pokazuje da se radi o milosrđu: „’Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?’ On odgovori: ‘Onaj koji mu iskaza milosrđe.’“ (Lk 10,36-37). Ova nam prispodoba otkriva da ljudsko milosrđe uključuje tri bitna elementa: uočiti tuđu potrebu, sažaliti se nad potrebnim i učinkovito mu pomoći.

Isusovo blaženstvo: „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe“ kao da nam govori: „Možeš li, suvremeni čovječe, u svojoj svakodnevnoj borbi za osobnu egzistenciju uočiti barem malo potrebu drugoga? Imaš li još uvijek sućutno srce koje se zna sažaliti, zastati, poslušati i s drugim zaplakati? Možeš li pronaći način da unatoč svojem siromaštvu učiniš nešto konkretno i učinkovito za dobro drugoga koji je u potrebi?“

Znam da je ovo blaženstvo izazovno i ponekad prezahtjevno za svakoga od nas. Ipak, ne boj se biti milosrdan jer ćeš tada sigurno zadobiti milosrđe.


vlč. Domagoj Matošević – Žena Vrsna
Foto: Lina Trochez – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!