Kako brzo skinuti tragove trajnoga markera?

marker

Kad je moja kćer Britta bila mala, pronašla je trajni marker koji sam koristila za označavanje pokretnih kutija. Zatim je nastavila crtati po cijelom tepihu, zidovima i namještaju našeg unajmljenog stana…dan prije nego što smo se preselili! Možete samo zamisliti kako smo suprug i ja reagirali na njezina remek-djela. Recimo da nismo bili baš zadivljeni njenim takvim radom.

Srećom, sjetila sam se da sam slušala kako se trljajući alkoholom može ukloniti taj marker sa svih vrsta površina. Pokušala sam i dobro je išlo. Taj trik s alkoholom za skidanje mrlja nas je spasio od dodatnih troškova. I znam da ne mogu biti jedina čije je dijete crtalo po zidovima, namještaju, odjeći, po sebi itd. Danas vam dajem vodič za uklanjanje trajnog markera sa svega.

1. Tkanine i navlake

Postoji mnogo načina kako očistiti marker s tkanine. Pokušajte trljati krpom namočenom alkoholom, tekućinom za dezinfekciju ruku, lakom za kosu, acetonom, WD-om, bijelim octom, kremom od tartara pomiješanom s limunovim sokom ili običnom pastom za zube (ne gelom).

Odabrano sredstvo stavite na ručnik i utrljajte na mrlju. Trljanje mrlje neće učiniti da uđe dublje u vlakna. Također biste trebali koristiti stari ručnik ili nekoliko papirnatih ručnika između mrlje i druge strane tkanine/navlake, to će upiti tintu i spriječiti prljanje bilo kojeg drugog predmeta.

Osjetljive tkanine, poput satena ili svile, odnesite na kemijsko čišćenje. Pazite da im pokažete gdje je mrlja. Jedna iznimka – pročitala sam komentar na drugoj internet stranici kako su uspjeli izvući marker iz vunene košuljice s lakom za kosu. Još uvijek nisam sigurna da bih bila dovoljno hrabra kad je vuna u pitanju, ali vrijedi pokušati.

2. Drveni namještaj i podovi

Za marker na drvetu, pokušajte koristiti alkohol, maslac od kikirikija ili pastu za zube. Namažite mrlju sredstvom koje odaberete i pustite da odstoji nekoliko minuta. Ponovite postupak dok mrlja ne nestane.

Isprobajte bilo koju od ovih metoda lagano, kako biste spriječili da uklanjanjem mrlje uklonite i lakove na drvetu.

3. Kožna odjeća i namještaj

Za kožu sam mislila da je izgubljeni slučaj nakon susreta s markerom, ali ipak nije tako. Najvažnije je da se mrlja tretira čim prije. Koristite lak za kosu, bijeli ocat ili kremu za sunčanje. (Čudno, zar ne?!) Natapkajte ili raspršite na mrlju i zatim pobrišite.

4. Uklonite marker sa zidova

Zidovi su omiljena ploha za crtanje svakom djetetu. Pokušajte trljati krpom namočenom alkoholom, lakom za kosu, pastom za zube (ne gelom), nekom magičnom spužvom ili eteričnim uljem limuna.

Međutim, budite vrlo oprezni kada trljate zidove. Ako previše trljate, možete ukloniti boju, osobito magičnom spužvom. Baš kao i kod odjeće, bolje je tapkati po mrlji nego trljati, tako da ne širite tintu.

5. Tepih

Kao što sam ranije spomenula, uspješno sam alkoholom skidala mrlje s tepiha. Ali možete koristiti i bijeli ocat, lak za kosu ili kremu za brijanje. Namočite mrlju, ali ne trljajte tako da ne utrljate mrlju dalje u vlakna tepiha. Posušite to mjesto upijajućom čistom krpom, pa vlažnom opet „ispirite“ dok niste sigurni da je sredstvo isprano iz tepiha.

6. Ostali namještaj

Da biste uklonili marker iz tkanine, drveta ili kožnog namještaja, pogledajte gore navedene postupke.

Za laminatni namještaj, jedan od najlakših načina za uklanjanje tragova markera je prijeći preko mrlje suhim markerom za brisanje. Obrišite tragove suhog markera krpom ili papirnatim ručnikom.

Druge metode koje mogu biti učinkovite, ovisno o vrsti namještaja, uključuju trljanje alkoholom, acetonom, pastom za zube, sodom bikarbonom, gumicom za olovke ili WD-om. Upozorenje – budite oprezni i NEMOJTE koristiti magičnu spužvu na visokokvalitetnom namještaju! To će ga ogrebati.

7. Bijela ploča

Tko nije slučajno pisao po bijeloj ploči s trajnim markerom? Srećom, lako ga je ukloniti. Jednostavno pređite trajni marker markerom za suho brisanje i zatim obrišite tragove.

8. Papir

Sigurna sam da svi imate djecu koja nikada ne bi crtala u knjige iz knjižnice 😉 Ali ako i dođe do toga u nekom trenutku, postoji rješenje. Utapkajte malo acetona na mrlju. Nemojte natopiti papir! Posušite aceton čistim ručnikom. Ponovite sve dok mrlja ne nestane.

9. Staklo

Za staklene površine, poput prozora, šalica ili posuđa, možete koristiti pastu za zube kombiniranu sa sodom bikarbonom ili WD-om, aceton, suhi marker za brisanje ili alkohol. Obrišite papirnatim ručnikom. Ponovite sve dok mrlja ne nestane.

10. Koža

Sjećam se „tetovaža“ po rukama koje sam s prijateljicama crtala markerom kad sam bila dijete. Moja mama nije bila oduševljena, ni u najmanju ruku. No, marker odlazi s kože relativno lako s bezbroj proizvoda za kućanstvo. Pokušajte ga ukloniti acetonom, losionom za brijanje, kremom za brijanje, kremom za sunčanje, alkoholom ili dezinfekcijskim sredstvom za ruke.

11. Zasloni

Budite posebno oprezni sa zaslonom! Možete koristiti pastu za zube (ne gel) ili dječje maramice. Najprije bih isprobala dječje maramice i što pažljivije brisala zaslon. Ako to ne uspije, prijeđite na neku pastu za zube. Namažite pastu za zube na mrlju i pustite da odstoji nekoliko minuta. Obrišite čistom krpom. Ponovite sve dok mrlja ne nestane.

12. Plastika

Za uklanjanje markera s plastike možete koristiti gumicu za brisanje olovke, kremu za sunčanje, suhi marker za brisanje ili trljati krpom namočenom alkoholom. Bilo što od ovoga bi trebalo funkcionirati na većini vrsta plastike od kanti, igračaka, do namještaja.

13. Metal

Za metalne predmete kao što su aparati od nehrđajućeg čelika, koristite alkohol, suhi marker za brisanje ili pastu za zube. Marker bi se trebao odmah ukloniti nakon primjene bilo kojeg od ovih.

14. Pločice

Glatka pločica trebala bi biti relativno jednostavna za čišćenje, ali možda ćete morati upotrijebiti malo više snage za čišćenje neravnih pločica. Pokušajte četkicom za zube ili pamučnom tkaninom ući u kutove i utore. Možete čistiti pločice pastom za zube, lakom za kosu ili magičnom spužvom.

15. Granit

Granit može biti izuzetno težak materijal za čišćenje. Pokušajte trljati krpom namočenom alkoholom ili hidrogenom. Nemojte ih ostavljati predugo kako biste spriječili nagrizanje granita.

16. Laminatni podovi i kuhinjske ploče

Laminat je obično izuzetno gladak tako da bi i čišćenje trebalo biti lako. Koristite pastu za zube (ne gel) pomiješanu s malo sode bikarbone, alkohol ili magičnu spužvu.

17. Navlake od mikrofibre

Moj sin i nevjesta imaju kauč od mikrofibre, i kažu da je iznenađujuće lagan za čišćenje. Oni vole koristiti alkohol i vlažnu spužvu za većinu mrlja, ali isto tako su učinkoviti i hidrogen ili aceton.

18. Furnir

Ovaj savjet je posebno za učitelje. Ako naiđete na marker na bilo kojoj površini od furnira, možete koristiti aceton kako biste ga uklonili.


One good thing by jillee
Prevela: Venka Tolić
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!