Čedno odijevanje: koji je smisao?

čedno

Slavna američka olimpijka rekla je da je znala da će se suočiti s različitim diskusijama kada se odlučila pojaviti u specijaliziranom izdanju sportskog časopisa Kupaći kostimi. To godišnje izdanje obiluje fotografijama modela u kupaćim kostimima. Braneći svoju odluku, olimpijka je izjavila: „…Volim svoje tijelo…. Žene ne moraju biti čedno obučene da bi ih drugi poštivali.“

Čitajući to, borila sam se s njezinom izjavom. Kao što je sv. Ivan Pavao II. rekao u svom Pismu ženama, našu vrijednost i „ljepotu – ne samo fizičku, već iznad svega duhovnu – Bog je od samih početaka dodijelio svima, a na poseban način ženama.“ Nemarni smo kada to ne uspijemo prepoznati u svakoj prilici! Da, koliko je istinito da žene zaslužuju poštovanje i zaslužuju da se s njima postupa s određenim dostojanstvom bez obzira na njihov izgled, odluke ili stajalište. Svi ljudi to zaslužuju.

Pa, dok je komentar olimpijke potpuno zamijećen, kako to da se s druge strane čini da je i toliko dalek? Iako zaslužujemo poštovanje, ne znači da ga uvijek i dobijemo. Zapravo, možemo čak i činiti stvari koje ne traže poštovanje, nego potiču druge da nas tretiraju s nepoštovanjem.

Kada sam nedavno pričala na katehezi za osmaše jedna od djevojaka je izrekla komentar koji je u potpunosti pogodio bit. Rekla je da čednost nije samo u našem izboru odjeće nego i u tome kako je nosimo. Objasnila je ovako: dvije djevojke mogu nositi istu čednu odjevnu kombinaciju, s time da jedna još uvijek pokušava zadobiti seksualnu pažnju, dok ju druga nosi skladno i  ponizno. Iako su obje potpuno obučene, ne odražavaju obje vrlinu čednosti. Ovakav mentalitet može lako biti primijenjen na negativnu stranu kada govorimo o odjeći olimpijke. Za vrijeme Olimpijskih igara vidjeli smo natjecatelje koji na sebi nose tajice, kupaće kostime, tijesnu odjeću i drugo, kao dio opreme za sudjelovanje u određenom sportu, a koja nije odisala seksualnošću. Možda se ove fotografije iz gore navedenog časopisa ne čini toliko različite.

Ali jest, itekako je različito

Činjenica: Izdanje časopisa Kupaćih kostima nije knjiga anatomije nego izdanje žena u provokativnim pozama namijenjeno muškarcima koji će ih gledati. U časopisu se ne radi o poštovanju, nego o požudi. Da budemo iskreni, nečednost baš i ne stimulira muškarce da pokazuju strahopoštovanje prema ženinoj svetosti i „ženskoj genijalnosti“. Naprotiv, snimke mozga su pokazale da kada muškarci vide provokativne fotografije žena, te fotografije povezuju s glagolima koji su povezani s funkcionalnošću i iskorištavanjem. Aktivira se dio muškarčeva mozga koji je povezan s objektima – iz toga proizlazi objektiviziranje.

Kod nekih muškaraca je čak cijeli jedan dio mozga, koji inače analizira osjećaje, misli i namjere druge osobe, ugašen! Kako god, kada su im pokazane fotografije potpuno obučenih žena, ispitanici su birali riječi koje su ukazivale na ženinu autonomiju, na ženu koja ima kontrolu nad svojim životom i odlukama – drugim riječima, glagole koji su izražavali poštovanje. Lakše su žene gledali kao osobe.

Prijatelji su oni koji me ljube toliko da me stalno izazivaju da budem bolja

Štoviše, dok bi sa svima trebalo postupati dostojanstveno, moramo se zapitati, zaslužuju li naši postupci uvijek poštovanje? Znam da moji ne. Često se uhvatim da donosim odluke koje me na koljenima odvedu do ispovijedi. No, zamolim svoje prijatelje da, kada pogriješim, ne poštuju moje loše odluke, već da me upozore. Prijatelji su oni koji me ljube toliko da me stalno izazivaju da budem bolja.

Sv. Ivan Bosco je imao moto za dječake siročiće koje je odgajao: „Neka bude jednostavno biti dobar, a teško biti loš.“ Ovaj moto nije garantirao njihovo savršeno ponašanje, ali je sigurno povećavao njihove šanse za svetošću. Ironija današnjih feminističkih vremena je u tome što kultura tvrdi da želi da se žene poštuje, da budu ravnopravne i jake, a s druge strane svijet prikazuje žene na način koji servira požudu i iskorištavanje. Dok zaslužujemo poštovanje, teško ga je zadobiti. Šanse bi nam vjerojatno bile veće kad bismo „činile jednostavnim drugima da nas poštuju, a teškim da nas smatraju objektima.“ Bitka za pravim poštivanjem žene je stvarna, ali borba nije izgubljena. Način na koji se ponašamo u vezi ovog pitanja je važan te utječe i na muškarce i na žene oko nas.


Katie Hartfiel – Chastity project
Prevela: AMS
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!