Četiri nadahnjujuće žene naučiteljice Crkve

Četiri nadahnjujuće žene naučiteljice Crkve

Ove se četiri žene snažno ističu među najutjecajnijim svetcima u 2000 godina dugoj povijesti Crkve. Otprilike u 13. st. pape su počeli isticati posebne svetce koji su bili uzorni učitelji o različitim teološkim i duhovnim temama. Ovi sveti muškarci i žene dobili su naziv „naučitelji“ koji potiče od latinskog korijena riječi docere, što znači poučavati. Popis je relativno kratak uspoređujući ga s brojem svetaca u Crkvi. Samo 36 svetaca proglašeno je „naučiteljima“, a četiri među njima su žene. Ove žene smatrane su vrlo utjecajnim osobama u povijesti Crkve, a njihova ostavština živi i danas u nebrojenim muškarcima i ženama koji su nadahnuti njihovim primjerom i učenjem.

Četiri žene naučiteljice Crkve

Sv. Terezija Avilska

Rođena 28. ožujka 1515. godine, Terezija je bila poznata kao prgava osoba. Nije bila zadovoljna osrednjim životom te je bila nadahnuta od Boga da pomogne s reformom karmelićanskog reda. Terezija je radila sa sv. Ivanom od Križa (još jednim crkvenim naučiteljem) kako bi oživjela karmelićanke i vratila ih k vjernom životu kontemplativne molitve. Njezin naporan reformatorski rad učinio ju je metom progona unutar Crkve što se za nju pokazalo kao veliki križ. Također je bila i velika mističarka te njezini duhovni spisi, poput Zamka duše, nastavljaju mnogima pružati duhovnu potporu.

Sv. Katarina Sijenska

Katarina Benincasa rođena je u Sieni, u Italiji, 25. ožujka 1347. godine. Kao mala djevojčica Katarina je imala viđenje Krista koji sjedi u slavi sa sv. Petrom, Pavlom i Ivanom pokraj njega te ju je to nadahnulo da učini osobni zavjet, posvećujući svoj život Bogu. Kada je odbila udati se, Katarinini roditelji prepoznali su svetost svoje kćeri i napravili joj privatnu ćeliju – poput sobe redovnice – u kojoj je Katarina mogla živjeti i moliti. S vremenom je Katarina postala dominikanka „trećeg reda“ vodeći molitveni život dok je bila aktivna u svijetu. Nije se bojala sukoba te je čak otputovala u francuski Avignon gdje je boravio papa Grgur XI. i tamo je provela tri mjeseca pokušavajući ga nagovoriti da se vrati u Rim. Suprotstavljajući se svojim najbližim savjetnicima, Grgur se na kraju ipak vratio u Rim te vratio papinstvo u Vječni Grad.

Sv. Terezija iz Lisieuxa

Rođena 2. siječnja 1873. godine, Terezija je bila tvrdoglava mala djevojčica koja je doživjela duboko obraćenje s trinaest godina. Nakon tog trenutka, Terezija se približila Bogu i osjetila poziv da slijedi religiozni život. U dobi od petnaest godina bila je uvjerena da je Bog zove da pristupi mjesnom karmelićanskom redu, ali poglavarica i biskup to nisu dopustili. Ne dopuštajući da je se razuvjeri, Terezija je bila toliko odvažna da je prilikom hodočašća u Rim zamolila papu Lava XIII. za dozvolu da pristupi karmelićanskom redu unatoč mladoj dobi. Njezini su postupci privukli pozornost mjesnog vodstva koje je dopustilo djevojci da postane redovnica s petnaest godina. Njezin život svijetu je bio skriven sve do njezine smrti s dvadeset i četiri godine kada je, nedugo nakon toga, njezina duhovna autobiografija Povijest jedne duše postala najprodavanijom knjigom na cijelom svijetu te je nadahnula nebrojene duše sa svojim prepoznatljivim „malim putem“ svetosti.

Sv. Hildegarda iz Bingena

Hildegarda je rođena oko 1098. godine u Njemačkoj te je imala mistična viđenja od rane dobi. Pridružila se mjesnom benediktinskom samostanu i postala poglavarica. Njezin život i spisi bili su vrlo utjecajni. Papa Benedikt XVI. u jednom je pismu objasnio mnoge razloge zašto je imenovana Crkvenom naučiteljicom:

Dodjeljivanje titule Naučiteljice Sveopće Crkve Hildegardi iz Bingena ima veliko značenje za današnji svijet i iznimnu važnost za žene. U Hildegardi su izražene najplemenitije vrijednosti ženstvenosti: stoga je prisutnost žena u Crkvi i u društvu također osvjetljenja njezinom prisutnošću kako s gledišta znanstvenog istraživanja tako i pastoralnog djelovanja. Njezina sposobnost obraćanja onima koji su daleko od vjere i Crkve čini Hildegardu vjerodostojnim svjedokom nove evangelizacije.


Philip Kosloski – Aleteia Foto: Nick CastelliUnsplash Prevela: Katarina Zarinkijević

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!