Učinkovito čišćenje uz pomoć samo nekoliko trikova

čišćenje

Odustanite od previsokih očekivanja

Ovo je glavna prepreka za imati čistu i ugodnu kuću, a ne mrlje od prolijevanja žitnih pahuljica. “Kažemo kako nemamo vremena za čišćenje jer nas perfekcionizam izluđuje”, kaže Marla Cilley, čija web stranica, FlyLady.net, nudi savjete o održavanju kućanstva. “Izgorimo zbog toga što previše čistimo jednu prostoriju. Umjesto toga treba samo uključiti štopericu i realno sagledati situaciju što zaista možemo učiniti u određenom roku.“

Štopericu namjestite na 15 minuta i bavite se onim što je važno vama

Ovo je vremenski rok za većinu djece tijekom kojeg oni mogu sjediti i biti posvećeni zadatku ili nekom sadržaju dok se vi bavite pospremanjem. Podijelite čišćenje i pospremanje doma na 15-minutne projekte s ciljem da ih odradite dva ili tri dnevno, odnosno onda kada ih možete ugurati u svoj raspored. Osim toga, ovo je odličan psihološki poticaj stavljanja ograničenja na čišćenje.

Uključite djecu

Iskoristite prednost činjenice da vaša djeca žele biti s vama svaki trenutak tijekom dana i zaposlite ih da odrade kućanske poslove. Samo pazite da se pridržavate pravila od 15 minuta ili će početi brljati po onome što ste već očistili!

Dvogodišnjaci i trogodišnjaci mogu postati stručnjaci za čišćenje prašine s elektromagnetnom krpom ili malim pernatim metlicama. Dajte im spužve i mogu obrisati tuš, kadu ili sudoper. I ne zaboravite na najjednostavniji način za pospremanje: skupljanje igračaka i stavljanje na njihovo mjesto.

Predškolska djeca mogu isprazniti male košare za smeće u veću vreću za smeće. Oni također mogu očistiti prozore pomoću boce koja ima prskalicu za vodu. Vodu pomiješajte s malo octa ili soka od limuna, a uz pomoć stare četkice za zube djeca mogu očistiti i uglove na prozorima. Oni mogu pomoći i u čišćenju podova koristeći usisavač ili male metle koje se mogu nabaviti u trgovinama s igračkama.

Školarci mogu usisati tepihe, pomesti podove, očistiti sudoper s tekućinom za čišćenje ili maramicama za dezinfekciju. Oni također mogu naučiti i o zaštiti okoliša odlagajući proizvode na reciklažu.

Prevencija je važna

Uštedite vrijeme za čišćenje tako što ćete odmah spriječiti nastajanje velikog nereda. Donosimo kratki vodič za održavanje svake prostorije u kući:

Čišćenje kuhinje

Ako se nešto prolije, odmah to i obrišite. Nakon jela u sudoperu ne ostavljajte prljavi pribor ili masne zdjele – zaprljat će i sudoper koji ćete poslije također morati ribati.

Čišćenje kupaonice

Svako jutro obrišite umivaonik nakon korištenja (osušenu pastu za zube teško je ukloniti). Spužvicu za čišćenje držite u ormariću ispod umivaonika kako bi vam lako bila dostupna. Obrišite pločice nakon tuširanja te vrata tuš kabine kako biste spriječili stvaranje plijesni i kamenca od vode.

Čišćenje dnevnog boravka / blagovaonice / ulaza

Uložite u kvalitetan tepih ispred ulaznih vrata. Natjerajte članove obitelji na skidanje cipela odmah nakon ulaska u kuću (80% prljavštine unosi se u kuću upravo cipelama). Garniture za sjedenje redovito prskajte s odgovarajućim sredstvima za čišćenje kako biste ih lakše održavali čistima.


Esther Chapman – Parenting.com
Prevela: Ljubica Perinić Staničić
Foto: Pixabay.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.