Čula je pjev anđela – devetogodišnja časna službenica Božja, koja je predvidjela vlastitu smrt

Maria Carmen

Voljela je moliti krunicu sa svojom obitelji

14. ožujka 1930. godine, u Madridu, u Španjolskoj rođena je časna službenica Božja Maria del Carmen Gonzales-Valerio. Ubrzo nakon rođenja, ozbiljno se razboljela. Ovo je dovelo do toga da se krsti u veoma ranoj dobi. Sakrament svete Potvrde je primila u dobi od dvije godine. Obiteljski prijatelj, velečasni Tedeschini želio joj je prenijeti darove Duha Svetoga koji će joj očajnički trebati kasnije u životu.

Voljela je moliti krunicu sa svojom obitelji, kao i litanije te odlaziti na Svetu Misu. Od najranije dobi prinosila je malene žrtve poput svete Terezije od Djeteta Isusa. Osim što je bila bliska našem Gospodinu, Maria je bila posvećena siromasima te je imala smisla za čednost. Sa samo pet godina, kada bi joj siromah došao na vrata, ona bi mu dala i malo novca kojeg je imala. Također bi mu rekla neka pričeka njenu majku kako bi mu i ona mogla nešto dati.

Maria je njegovala čednost od malena

U istoj dobi pozvana je na rođendansku proslavu. Majka ju je obukla u lijepo ispeglanu haljinu bez rukava i rekla joj da je ne gužva. No, na odlasku iz kuće „stavila je jaknu preko nje“, sjeća se njena majka. Kada ju je majka upitala zašto je stavila jaknu, objasnila je kako neće ići na proslavu u haljini bez jakne jer to nije čedno.

Na majčin je zahtjev prisustvovala svetoj Pričesti sa samo šest godina. Kasnije iste godine, otac joj je uhićen od komunističke vojske. Španjolski građanski rat bio je na samom početku i završio je netom prije nego je započeo Drugi svjetski rat. Otac joj je bio ubijen nedugo nakon uhićenja. Tijekom pritvora rekao je njenoj majci neka kaže Mariji i njenoj braći kako je umro za Boga. Religijski progon je u Španjolskoj prevladavao. Također je rekao kako je dao svoj život za katoličku Španjolsku zemlju u kojoj se raspela nalaze u školama.

Cijela obitelj je bila u opasnosti zbog katoličanstva

Obitelj je bila u opasnosti zbog svoje katoličke vjere i majka je poslala djecu da žive s tetom. Marijina majka je pronašla utočište u belgijskoj ambasadi. Djeca su zatim odvedena u Rusiju i podignuta pod marksizmom, a Maria je pohađala katoličku školu kao novopridošla učenica.

1939. godine dobila je grimiznu groznicu. Tijekom toga razdoblja, prinijela je svoje patnje i kasnije svoju smrt kao žrtvu za obraćenje onih koji su joj ubili oca. Također je molila za tadašnjeg predsjednika države, Manuela Azana. (govori se kako se Azana obratio na katoličanstvo na smrtnoj postelji 1940.)

Predvidjela je vlastitu smrt

Najprije je Maria prorekla kako će umrijeti 16. srpnja kada se slavi svetkovina Blažene Djevice Marije od gore Karmela, njene zaštitnice. No, njena teta Sofija je taj dan imala vjenčanje. Stoga je rekla da će umrijeti sljedeći dan, 17. srpnja.

Taj dan, oko 13 sati, počela je moliti i rekla je kako čuje pjev anđela te vidi Blaženu Majku i anđele koji će je odvesti u nebo. Njene posljednje riječi bile su: „Isuse, Marijo, Josipe, donosim pred vas svoju dušu.“ Imala je samo devet godina.

16. siječnja 1996. sv. Ivan Pavao II. proglasio ju je časnom službenicom Božjom. Živjela je život vjere, nade i dobročinstava.

Heather Konerman – ChurchPOP


Prevela: S.Š.
Foto: Janko FerličUnsplash

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.