Dobiva li moja dojena beba dovoljno mlijeka?

Dobiva li moja dojena beba dovoljno mlijeka

U razgovoru s mladim majkama često iskoči jedno pitanje zajedničko svim ženama koje po prvi put donose na svijet svoje dijete: Imam li dovoljno mlijeka? Budući da je gotovo nemoguće izmjeriti koliko je mlijeka u dojkama (osim ako se svaki put ne izdajate, a čak ni to nije mjerilo), majka ponekad nije sigurna je li dijete sito.

Kolostrum i proces laktacije

Prvih nekoliko dana nakon poroda majčino tijelo stvara kolostrum, žućkasto mlijeko koje je iznimno hranjivo i djeluje kao zaštita djetetovu imunosnom sustavu. Stoga je vrlo važno da ga dijete dobije tijekom prvih dana dojenja.

Kolostruma količinski nema puno, ali je zbog njegove iznimne hranjivosti i vrijednosti sasvim dovoljno dok ne “nadođe” prijelazno mlijeko. Zbog manje količine, majke ponekad pomisle da nemaju mlijeka. Nema straha, veće količine mlijeka uskoro stižu! Između drugog i četvrtog dana nakon poroda događa se navala veće količine mlijeka i dojke konačno izgledaju pune (pa čak i prepune).

Međutim, već od prvog dana dijete je potrebno dojiti kad god ono zatraži. To je važno zbog razvoja refleksa sisanja, a i stvaranja mlijeka u dojkama. Dijete može dojiti i do 12 puta unutar 24 sata što je prirodno jer dojenje djeluje po principu „potražnje“. Dakle, što dijete više doji, stvarat će se više mlijeka. Nakon nekoliko dana, beba će početi uspostavljati svoj ritam, dojiti po potrebi i dobivati na težini.

Koji su znakovi da je beba dovoljno nahranjena?

  • Kao što je već rečeno, dijete može dojiti i do 12 puta unutar 24 sata. Nakon što je utažilo glad, dijete samostalno otpušta dojku i majka može vidjeti da je beba zadovoljna. Ručice se opuštaju iz početnog stiska. Djetetova težina se, također, može pratiti što obično čini patronažna sestra koja dolazi u kućne posjete tijekom prvog mjeseca bebina života. Okvir predviđenog porasta težine iznosi od 150 do 250 grama tjedno.
  • Majke će sigurno uočiti periode kada dijete guta veće količine mlijeka. Radi se o naglom otpuštanju mlijeka iz dojke (let down) i u tom slučaju dijete mora usporiti sisanje da bi progutalo više mlijeka. Primijetit ćete kako se djetetovo grlo podiže i spušta dok guta.
  • Djetetova stolica poprimit će žućkastu boju i bit će zrnaste teksture do 5. dana života. Od 4. dana nadalje, beba bi trebala imati 3-4 pokakane pelene.
  • U početku bebe malo mokre, ali se količina urina s vremenom povećava. Pratite bebine pelene: 2. dan bi trebala imati barem 2 mokre pelene u 24 h. Treći i četvrti dan treba očekivati 3 i više pomokrenih pelena. Od 5. dana trebalo bi biti više mokrih pelena, obično 6 i više tijekom 24 h. Ako koristite jednokratne pelene, može vam biti malo teže odrediti je li pelena mokra ili nije. Od 5. dana pa nadalje, kad beba već prima obilnije količine mlijeka, pomokrena pelena bi trebala biti osjetno teža.
  • Kada je dijete budno, treba biti aktivno i pratiti razvojne faze primjerene djetetovoj dobi.

Koji su znakovi da beba ne prima dovoljno mlijeka?

  • Ako dijete ne dobiva dovoljno mlijeka, ono neće imati energije. Izgledat će pospano ili letargično. Može se dogoditi da predugo spava (4 sata ili duže odjednom) ili je vrlo nervozno i plačljivo.
  • Pratite vrijeme trajanja dojenja. Dijete koje ne dobije dovoljno mlijeka ili prekratko doji jer brzo nakon početka dojenja zaspi ili predugo doji. Tada se podoji protežu i na više od 30 – 40 minuta.
  • Loš hvat dojke također može prouzročiti slabije hranjenje. Ako je podoj bolan ili beba plitko doji, provjerite bebin hvat dojke i po potrebi ga ispravite.
  • Još neki znakovi da dijete ne dobiva dovoljno mlijeka jesu slabi prirast na težini (beba bi trebala vratiti svoju porođajnu težinu 10 – 14 dana od poroda), beba nema stolicu često ili je mokraća tamnije boje (ovo može biti i znak dehidracije).

Što napraviti ako se i dalje brinete?

Može se dogoditi da jednostavno niste sigurni jede li Vaše dijete dovoljno i pravilno iako na prvi pogled nema sumnjivih znakova. Ako ste prvi put rodili i nemate iskustva, ne bojte se pitati za savjet. Što prije otklonite svoje sumnje, to je bolje za dijete i za Vas. Zatražite pomoć patronažne sestre ili se javite obližnjoj organizaciji koja pomaže rodiljama sa savjetima o dojenju. Osim toga, u bilo kojem trenutku se možete izdojiti ručno ili uz pomoć izdajalice te hraniti dijete preko žličice ili čašice izdojenim mlijekom. U svakom slučaju ne smijete podcijeniti svoje majčinske instinkte jer ste upravo Vi najbolji stručnjak za svoje dijete.

Zapamtite da dojenje nije tek puko zadovoljavanje djetetove gladi već prilika za povezivanje s djetetom, trenuci maženja i iskazivanja nježnosti. Saznajte koje su još dobrobiti majčina mlijeka.

Dojenje nije samo hrana, nego čin utjelovljenja majčine ljubavi prema svome djetetu.


La Leche League International
Pripremile: Livija Rogulj i Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Briefkasten2Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.