Dobrobiti majčina mlijeka

dobrobiti majčina mlijeka, dojenje, majčinstvo, žena vrsna

Ljudsko mlijeko je više od hrane. To je složena živa tvar poput krvi s dugom listom aktivnih anti-nametničkih i za zdravlje dobrih sastojaka. Ove dobrobiti majčina mlijeka pomažu zaštiti bebe od svih vrsta manje ili više učestalih infekcija.

Neka beba uživa u dobrobitima majčina mlijeka

Kap majčina mlijeka sadrži oko milijun bijelih krvnih stanica. Ove stanice, koje se nazivaju makrofagi („veliki jelci“) proždiru hranu virusnih bakterija u mlijeku. Majčino mlijeko je također bogato imunoglobulinom A (IgA) koji oblaže opnu bebinih nerazvijenih crijeva i sprječava prodiranje nametnika. Isti, također, djeluje na području suzbijanja alergija na hranu. Oblažući stijenke crijeva poput zaštitne boje, dobrobiti majčina mlijeka onemogućuju molekulama strane hrane ulazak u krvotok kojim bi izazvali alergijsku reakciju.

Kolostrum, mlijeko koje majke izlučuju prvih dana nakon poroda, posebno je bogat IgA-om, upravo u vrijeme kad je novorođenče prvi put izloženo vanjskom svijetu i treba zaštitu od ulaska nametnika i stranih tvari u organizam. Kolostrum također sadrži veće količine bijelih krvnih stanica i anti-infekcijskih tvari od zrelog mlijeka.

Kako bebe rastu, prednosti majčina mlijeka nastavljaju omogućavati važnu zaštitu od infekcija i bolesti. Bebe u majčinoj utrobi primaju antitijela kroz posteljicu ali njihove zalihe se postupno troše tijekom prvih šest mjeseci života. Mlijeko nadopunjuje prazninu u imunitetu dok bebin vlastiti imunološki sustav ne sazrije i započne svoju funkciju. Bebe koje su dojene čak i nakon što propužu, imaju koristi od mnogih imunitetnih faktora iz majčina mlijeka.

Imuniteti prema narudžbi

Jedna od prednosti majčina mlijeka jest da svaka majka ima mlijeko namijenjeno da bi zaštitilo njezino dojenče. Kad je beba izložena novom nametniku, majčino tijelo proizvodi antitijela za istog nametnika. Ova antitijela se pojavljuju u njezinom mlijeku i prenose se na dijete. Puno mama koje doje mogu ispričati kako cijele obitelji – tata, mama, braća i sestre – svi podlegnu gripi, a dojenče ima najblaži oblik, ili čak nije ni bolesno. Kada mama podlegne nekom oboljenju, najbolja stvar koju može napraviti za svoje dijete je nastaviti s dojenjem.

Dojene bebe su zdravije

Derrick i Patrice Jelliffe, pioniri u istraživanju dojenja, tvrdili su da su dojene bebe „biokemijski drugačije“. Ova razlika u kemiji tijela može biti razlog zašto su zdravije. Dok bebe sišu mlijeko, imaju manje opasne i brojčano manje infekcije respiratornog sustava, manje dijareje i povraćanja. Kad se ove bebe razbole, manja je vjerojatnost da će dehidrirati i trebati hospitalizaciju.

Postoji nekoliko specifičnih načina na koje dobrobiti majčina mlijeka štite od bolesti:

Prijatelj malenih ušiju

Infekcije ušiju su gnjavatori djetinjstva i često se javljaju kao pratitelji začepljenja nosića i prehlade. Srednje uho je puno tekućine koja se inficira i uzrokuje bol, posebno usred noći. Ponovljene infekcije uha ili one neizliječene mogu dovesti do gubitka sluha. Ovo je činjenica o kojoj treba voditi brigu kod male djece budući da teškoće sa sluhom mogu utjecati na govor, a govorni problemi mogu kasnije utjecati na vještinu čitanja.

Dojenje štiti od infekcija ušiju na četiri moguća načina:

 1. Mnogi anti-nametnički sastojci u ljudskom mlijeku štite bebu od štetnih bakterija, tako da je kod dojenih beba manje vjerojatno da će začepljenje nosića i prehlada prerasti u upalu srednjeg uha.
 2. Budući da dojene bebe siše u uspravnijem položaju, manja je vjerojatnost da će iskusiti kako se mlijeko vraća kroz Eustahijevu cijev u uši. A ako se ovo i dogodi za vrijeme dojenja, majčino mlijeko manje iritira tkiva srednjeg uha od adaptiranog mlijeka.
 3. Dojenčad ima rijeđe ili barem manje opasne prehlade od djece hranjenje adaptiranim mlijekom. Manje prehlada znači manje infekcija uha.
 4. Dojenčad ima manje respiratornih alergija, koje su drugi uzrok tekućine koja nastaje u srednjem uhu te postavljaja temelje za razvoj bakterija.

Štiti male stomačiće

Druge dobrobiti majčina mlijeka su da ono pospješuje zaštitu beba od dijareje i želučanih oboljenja. Ovo nije važno samo za pojedinačne bebe već i na globalnoj razini. Dijareja je vodeći uzrok infantilne smrtnosti diljem svijeta, a dojenje je najjednostavniji i najjeftiniji način zaštite beba od ponovljenih napada gastroenteroloških oboljenja. Drugi način na koji dobrobiti majčina mlijeka štite male stomačiće je povećanje broja zdravih bakterija u crijevima. Crijeva su najzdravija kada se u njima mogu zadržati „dobre bakterije“. Zdrave bakterije, znane kao bifidus bakterije, rade dobre stvari za tijelo u zamjenu za toplo stanište. One proizvode vitamine i zdrave tvari te drže pod kontrolom štetne bakterije. Visoke razine laktoze u majčinu mlijeku posebno potiču rast zdravih bakterija Lactobacillus bifidus.

Štiti od drugih infekcija

Istraživanja su pokazala da dobrobiti mlijeka štite od širokog spektra drugih bolesti. Ovdje su navedene samo neke od njih:

 • Haemophilus influenzae tipa B
 • Upala pluća uzrokovana streptokokom
 • Meningitis
 • Infantilni botulizam
 • Infekcije urinarnog trakta
 • Kolera
 • Salmonela
 • Infekcije E. Coli
 • Respiratorni sincicijski virus – RSV

Smanjuje rizik SIDS-a

Mnogi roditelji odahnu kad saznaju informaciju da dojene bebe ima manju vjerojatnost postati žrtve SIDS-a. Postoje mnogi načini na koje dobrobiti majčina mlijeka mogu utjecati na učestalost SIDS-a. Jedna nedavna teorija tvrdi da djeca koja umru od SIDS-a mogu spavati preduboko ili se zaboraviti probuditi ako prestanu disati na tren ili dva, što bebe često rade kad spavaju. Dojenčad spava plićim snom i zbog toga je veća vjerojatnost da će se probuditi ako imaju problem s disanjem. Dojenje je zaštita od infekcija i tako također može pomoći u smanjenju rizika od SIDS-a.

Dobrobiti majčina mlijeka uzrokuju smanjene probleme s refluksom

Dok sve bebe pomalo bljuckaju, neke povraćaju velike količine mlijeka zbog gastroezofagealnog refluksa (GER). Obično, prstenasta opna mišića gdje se jednjak spaja sa želucem djeluje kao jednosmjerna cijev, i na ovaj način zadržava mlijeko, hranu i želučanu kiselinu od vraćanja u jednjak kad ih želudac počne probavljati. Kada ovo ne funkcionira kako bi trebalo i kiselina uđe u jednjak, rezultat je iritacija koju odrasli nazivaju žgaravicom. Djetetu je potrebno šest mjeseci do godinu dana da ovaj mišić sazrije dovoljno da bi spriječio vraćanje ili refluks. GER je manji problem kod dojenih beba jer se majčino mlijeko duplo brže probavlja. Manja je vjerojatnost da će biti povraćeno, nego slabo probavljivo adaptirano mlijeko sa složenom kazeinskom sirutkom.


Ask Dr. Sears
Prevela: Martina Jantoš
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!