Dojim svoju bebu, ali nije zadovoljna, što raditi?

Dojim svoju bebu, ali nije zadovoljna, što raditi

Za većinu beba postoji jednostavna formula zadovoljstva: toplina majčinih ruku, hrana iz njene dojke i sigurnost koju daje njena prisutnost. Pa ipak dogodi se da dojena beba na čiju se potražnju odgovara na vrijeme i s ljubavlju ipak nije zadovoljna. Posebno mladim majkama, bebino nezadovoljstvo uvijek djeluje uznemirujuće. Krenu pitanja: Je li bolesna, gladna? Jesam li nešto krivo pojela?… Pa krenimo redom.

Je li moja beba gladna ili je nešto drugo muči?

Dojenčad je jako osjetljiva na promjene ritma hranjenja. Ako odgađate podoj, većina beba će odgovoriti nezadovoljstvom. Pripazite da odgovarate na prve znakove gladi (nudeći i drugu dojku po potrebi) i nakon toga možete biti sigurni da glad nije uzrok nezadovoljstva. Potpuno je normalno da beba doji 8 – 12 puta u 24 h.

Kako utješiti nezadovoljnu bebu?

Ako bebu ne uspijevate utješiti podojem, pokušajte s nošenjem. Većina beba voli nosiljke jer osjećaju sigurnost i toplinu majčine blizine. Istraživanja pokazuju da bebe koje se više nosi, manje plaču. Zaboravite na bapske priče: „Naučit ćeš je na ruke!“ Od mojih osmero djece koju sam nosila koliko god su htjeli, nijedno nije ostalo na mojim rukama. Djeca koju se nosi kad imaju za tim potrebu, kasnije lako i rado trče u svijet istraživanja (upravo zbog osjećaja sigurnosti i bliskosti koji su im pruženi).

Ponekad je potrebno mijenjati položaj ili se kretati kako bi nošenje umirilo bebu. To vrijedi posebno za pospane bebe i male istraživače. Postoje situacije (kao što su kolike/grčevi) kad nošenje neće umiriti bebu. Nemojte pomisliti da tada nošenje nema smisla. Beba zna da ste uz nju i zbog toga se sigurno osjeća bolje iako je nelagoda sprječava da se umiri.

Ako se beba ne smiruje, nastojte ostati mirni koliko je moguće. Nije lako brinuti se za bebu koja se ne smiruje. Pokušajte pjevušiti ili tiho moliti kako biste ostali smireni. Najvažnije je ne povjerovati u ideju da ste Vi krivi za to – jer ste loša majka. Bebe plaču, to im je u opisu posla. Vaša smirenost i samopouzdanje utjecat će pozitivno i na bebu, dok Vaša nervoza, strah i nesigurnost mogu dodatno otežati situaciju već uznemirenoj bebi. Ne oklijevajte u pomoć pozvati i njezina anđela čuvara i svu bol prikazati Gospodinu. Umjesto obične plačne večeri možete imati pravu duhovnu obnovu!

A ima li dovoljno mlijeka?

Nakon što ste osigurali dovoljno tekućine, zdravu hranu za sebe, provjerite ima li beba dobar hvat i položaj pri dojenju. U svakom podoju nudite obje dojke (detaljnije tumačenje savjetnice za dojenje pročitajte ovdje). Ako vaša beba prespava noć ili veći dio, pokušajte je probuditi nakon 3 – 4 sata i ponuditi dojku. Praćenje pelena u prvim tjednima može biti od pomoći. Detaljnije provjere dobiva li vaša dojena beba dovoljno mlijeka možete pronaći ovdje.

Siguran pokazatelj dobiva li beba dovoljno mlijeka je prirast na težini. No, nemojte odmah pohitati po vagu i vagati bebu svaki čas. Vaganjem se ne trebate opterećivati ako su ostali pokazatelji u redu. Imajte na umu da tjedni prirasti težine variraju i da je bolje osloniti se na višetjedno praćenje. Ako ste ipak zabrinuti, ne oklijevate javiti se svojoj patronažnoj sestri i/ili lokalnoj savjetnici za dojenje.

Previše mlijeka ili prejaki refleks otpuštanja

Ako majka ima previše mlijeka ili ono prejako curi, beba može izbacivati mlijeko nakon podoja i imati problema s vjetrovima. Primijetit ćete da je beba plačljiva i nemirna na dojci. Posebno pratite bebino ponašanje kad osjetite refleks otpuštanja (‘let down’). Bebina stolica tada može biti zelenkasta i pjenasta.

Ponekad se bebi koja se bori s navalom mlijeka može pogrešno dijagnosticirati refluks ili netolerancija laktoze. Prije tih zaključaka pokušajte pratiti bebino ponašanje za vrijeme dojenja i mijenjati položaj. Što uspravniji položaj i prekid podoja (nakon 5 min) za podrigivanje mogu odagnati vaše brige.

Gljivice mogu uznemiravati bebu

Beba može imati u ustima gljivice koje joj stvaraju nelagodu pa za vrijeme podoja pokazuje uznemirenost. Kako znati da se radi o gljivicama? Beba u ustima može imati bijele točkice, tvrdokornu bijelu naslagu na jeziku. Majka može imati bolne i osjetljive bradavice koje palucaju na pogled. Također se može pojaviti pelenski osip. Ako sumnjate na gljivice, javite se patronažnoj sestri ili svom pedijatru.

Kad je beba ipak bolesna…

Ponekad su bebina uznemirenost i plač ipak znak nekog problema koji ne možete rješavati sami. Ako vaša beba ima sljedeće simptome, javite se svom pedijatru za daljnju procjenu:

  • povraćanje u mlazu u obliku luka
  • odbijanje hrane
  • slabo dobivanje na težini, a pobrinuli ste se za pravilno dojenje
  • beba ima 12 – 16 vodenih i smrdljivih stolica na dan
  • općenito loše stanje djeteta.

Ako se teško nosite s plačljivom bebom ne ustručavajte se tražiti podršku i pomoć: od supruga, obitelji, iskusnijih majki, ali i stručnjaka. Ne trebamo sve probleme rješavati same, a traženje pomoći nije znak da smo podbacile kao majke. Bog nas je stvorio s potrebom za zajedništvom koju možemo upotrijebiti i da bismo zajedno rješavali probleme.

Najvažnije: ne zaboravite da to što Vaša beba plače ne znači da ste loša majka. Čak i ako ste morali odustati od planova koje ste imali, bilo da je to dojenje ili nošenje ili bilo koji drugi odgojni izbor, postoji nešto u čemu ste vrhunski stručnjak. Samo Vi možete biti majka toj bebi koju nosite na rukama i ono što joj nitko ne može dati, a ona najviše treba, Vi možete. Ljubav! Bebe ne trebaju ovakvu ili onakvu ljubav. Bebe trebaju upravo ljubav svoje majke. Hrabro i radosno, Vi to možete!


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Izvor: LaLecheLegue
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.