Ići na posao ili biti kod kuće s djecom – pitanje je sad

Ići na posao ili biti kod kuće s djecom - pitanje je sad

„O, ja ću biti mama kod kuće”, rekla je na ručku okružena drugim ženama. One su na to kimnule glavom odobravajući njen plan. Zapravo, dale su joj afirmaciju koju jako puno katoličkih žena danas traži.

Kužim.

Želimo da se ostajanje kod kuće počne više cijeniti u ovome prividnom ovozemaljskom uspjehu kako bismo se iz dana u dan mogle davati svojoj obitelji. Feminizam je ženama donio brojne prednosti, ali ne i veće priznanje za brigu za obitelj i domaćinstvo.

Biti kod kuće s djecom ili ići na posao je odluka koja se ne donosi bez supruga

Ali što ako u izražavanju želje da budu mame kod kuće žene misle da su odbacile moderni feminizam, a zapravo su u njega upale?

Objasnit ću.

Ovo nije prvi put da sam čula kako neudana žena i bez djece objavila svoju želju da bude mama kod kuće. I ja sam to nekada radila. No nakon udaje i nakon što sam prošle godine dobila sina, shvatila sam fatalnu feminističku manu u ovim objavama: one izostavljaju muža.

Moderni feminizam ohrabruje žene da se bore za stvaranje svoje vlastite budućnosti, probijajući staklene stropove koji im se nađu na putu da postanu vođe, neovisne i žestoke. Sve je to ukorijenjeno u neovisnosti – žene se ohrabruju da uzmu „što žele” te da predvide i kreiraju „idealnu budućnost” koju bi trebale tražiti.

Tako mlade žene razmišljaju tko su i kakvu „idealnu budućnost” misle da žele. Za neke žene „idealna budućnost” je da budu mame kod kuće. Bilo da zaista vole djecu ili domaćinstvo, ili žele biti svete i misle da je ostajanje kod kuće najsvetiji put za ženu… Ova se želja može roditi iz sebičnosti ili nesebičnosti ili negdje između. No stvar je u tome da je brak poziv za dvoje – ne jedno.

Kreiranje „idealne budućnosti” bez muža nije mudro

Smatram da je opasno za ženu da si kreira „idealnu budućnost” i da to očekivanje zadži za svoj budući brak. Dok ne upoznaš muškarca za kojeg ćeš se udati, zaista ne možeš znati kako će taj brak izgledati.

Što ako je odvjetnik koji ima veliku plaću, ali nepredvidiv raspored?

Što ako je pisac, smiren i discipliniran, ali mu primanja i nisu neka?

Što ako je mentalno ili psihički bolestan pa zbog toga ne može raditi puno radno vrijeme?

Što ako uzdržava svoju samohranu majku koja je konačno prošle godine otišla od muža zlostavljača?

Što ako on želi ostati kod kuće s djecom?

Poanta je da u braku svoj život ujedinjuješ s nekim drugim. To podrazumijeva umiranje sebi i svojoj neovisnosti za dobrobit nečeg dubljeg, ljepšeg i jačeg – tvog idealnog poziva. Poziva koji će te posvetiti; poziva na koji te Bog zove, bez obzira čini li se on na prvu idealan ili ne.

Znamo da svetost podrazumijeva žrtvu. Možda je vaša žrtva svakodnevno ustajanje na posao, a možda je to da ste svaki dan kod kuće. Možda je to da jedno vrijeme radite, a onda drugo vrijeme budete kod kuće.

Marija kao primjer

No uvijek bi u centru trebalo biti davanje… davanje samih sebe onim ljudima za koje te Bog poziva da ih ljubiš. To je ono što je toliko snažno kod Marijinog primjera. Ne to što je ona bila mama kod kuće pa zato sve žene trebaju stremiti tome da budu mame kod kuće. Marija je naš uzor zato što je rekla DA…tamo gdje ju je Bog zvao. Uopće nije bila stvar u tome kakva će mama biti. Odgovorila je na poziv koji je Bog stavio ispred nje. I kladim se da nije izgledalo kako je zamišljala.

Baš kao Marija, reći „da” znači staviti svoj identitet u Boga, iznad svog identiteta u javnosti – bilo to na obiteljskoj funkciji gdje rodbina ispituje hoćete li ikad „upotrijebiti tu diplomu” ili na priredbama za početak škole gdje netko spomene kako im je žao djece koja ostaju na produženom boravku.

Bog vas je prije svega pozvao u brak. Ne znam što to sve povlači za sobom, ali On zna.

On te vidi.

On te poznaje.

A ako te pozvao na brak, onda te i pozvao na situaciju s poslom (ići na posao ili biti kod kuće) koja dolazi u paketu s tim.

Dakle, da zaključimo – žene mogu biti ili mame kod kuće, ili raditi puno radno vrijeme, ili pola radnog vremena ili mogu kombinirati sve navedeno. Samo se trebamo sjetiti ubaciti i brak u naše razgovore o toj temi.


Samantha Povlock – Fem Catholic
Prevela: S. Dž.
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!