Ideje za igre u autu

ideje za igre u autu

Rezervirali ste svoje putovanje ili isplanirali posjet rodbini koja živi u drugom gradu i jako ste uzbuđeni. Bit će to prilika da se cijela obitelj opusti i makne iz svakodnevne gužve. Više vremena za druženje i zbližavanje među vama. No, do vaše destinacije iz mašte dijeli vas više desetaka ili stotina kilometara. Zadnji put kada ste se vozili malo duže, maleni je plakao, stariji su se prepirali ili vas je vaš trogodišnjak sto puta u prvih deset minuta upitao: „Jesmo li stigli, mama?“ Pomisao na to pomalo ubija sretno raspoloženje.

Situacija koju sam opisala poznata je svima nama. Vožnja autom s djecom ne mora biti noćna mora. Dapače, moguće ju je pretvoriti u pravu pustolovinu. Neka vaš odmor započne čim sjednete u svog limenog ljubimca i vežete pojas.

Donosim vam ideje za igre u autu za koje vam ne treba ništa osim dobre volje i želje za ugodno provedenim vremenom s djecom. Možda će baš vožnja ostati najljepša uspomena obiteljskih izleta i putovanja. Nadam se da će vam bar neka od ovih igara dobro doći ili vas inspirirati da osmislite vlastite.

1. Tražimo aute

Poznati stručnjak za razvoj inteligencije i rano učenje dr. Ranko Rajović kaže da je povezivanje simbola i pojmova jako važno za razvoj djetetove inteligencije. Naučite svoje dijete prepoznavati marke automobila prema njihovim zaštitnim znakovima. Dobrobiti su brojne. Kao prvo, svaki dječak će biti oduševljen praćenjem automobila i novim saznanjima o njima, učeći upravo po sistemu povezivanja pojma i simbola i imate temelj za najzabavniju igru u autu. Posebno za dječake.

Igrati se može na više načina. Svaki član obitelji može odabrati svoju marku automobila i brojati koliko je takvih vidio. Nakon određenog vremena usporede se rezultati. Ovaj način je prikladan za djecu školske dobi. Za stariju djecu možete uvesti dodatan kriterij modela auta.
Ukoliko imate malu djecu koja tek uče raspoznavati boje, možete tražiti i brojati auta po bojama. Za malene je natjecanje u broju čak nepotrebno. Već samo traženje i nalaženje odabrane boje predstavlja mu veliku radost.
Dajte mašti na volju i smislite svoju verziju ove igre ili osluškujte ideje svoje djece.

2. Učimo prometne znakove

Učenje prometnih znakova ponovno udovoljava kriteriju povezivanja simbola i pojmova. Osim toga, prometna edukacija je važan dio odgoja za sigurnost i društvenu odgovornost. Možete kroz vožnju uočavati prometne znakove i učiti djecu njihovu značenju. Za manju djecu odaberite osnovne prometne znakove kao što je pješački prijelaz, znak stop i sl. Kako napreduju, dodajete složenije i rjeđe znakove. Možete se takmičiti po broju pronađenih znakova ili se igrati kviza. Tko pogodi značenje znaka, dobije bod. Ako se pripremite unaprijed, možete osmisliti i sustav bodovanja sukladno zahtjevnosti znaka.

3. Na slovo, na slovo

Tražimo u prirodi pojmove koji počinju određenim slovom. Jedan započinje i kaže: „Tražimo sve na slovo, na slovo…” Pustite djecu da uzvikuju slova. Prvo koje čujete neka bude odabrano slovo. Može se igrati tko prvi vidi nešto na slovo pa tako u nekoliko krugova. Za mlađu djecu nije potrebno bodovanje, a za stariju možete pratiti i bodove.

4. Kalodont

Poznata igra koju ste zacijelo i sami igrali u djetinjstvu. Odredi se redoslijed osoba koje igraju. Prva kaže neku riječ, a iduća mora smisliti riječ koja počinje s posljednja dva slova prethodne riječi. Nijedna riječ na smije završavati na -ka jer iduća osoba na nju uzvikne kalodont i izbacuje svog prethodnika iz igre. Koriste se samo imenice u nominativu bez vlastitih imena. Ipak, za mlađu djecu mi obično dopuštamo bilo kakve riječi da im bude lakše.

5. Pogodi što mislim

Još jedna poznata i omiljena igra. Jedna osoba zamisli predmet, biljku, životinju ili osobu, a ostali pogađaju. Igrači redom postavljaju pitanja na koja se može odgovoriti s da ili ne. Jedan igrač postavlja pitanja dokle god dobiva potvrdne odgovore. Na prvi niječni odgovor gubi red i s pitanjima nastavlja idući igrač. Pogađati se može u bilo kojem trenutku, ali dobro je poticati djecu da ne pogađaju nasumično već da se uče stvarati sustav i igrati pametno. Igrač koji pogodi zamišljeni pojam, zamišlja u novom krugu.

6. S papira u stvarnost

Inspiracija za ovu igru potječe iz jedne epizode crtića Pepa Pig. Potrebna je priprema unaprijed. Kod kuće pripremite radne listove na kojima će biti slike predmeta, znamenitosti, dijelova prirode ili osoba koje ćete sigurno ugledati za vrijeme vožnje ili cijelog putovanja. Pored svake slike pripremite kućicu za označivanje. Svakom djetetu ispišite vlastiti papir i pripremite olovku. Tko pronađe nešto s papira u stvarnosti označava kućicu pored njega s viđeno.

7. Što vidiš

Ova igra je posebno prikladna za mališe. Dijete gleda kroz prozor automobila i uočava stvari i pojave u okolini te ih imenuje. Mama može poticati pažnju pitanjima i usklicima: „Što tamo vidimo?“ „Gle, veliki autobus vozi pored nas!“ Može se igru prilagoditi za veću djecu tako što će tražiti teže uočljive stvari. Ako uoče nešto što još nitko drugi od putnika nije primijetio, dobiju bod.

8. Pričamo priču

Prava igra koja potiče maštu, razmišljanje, izražavanje i timski rad. Odredi se redoslijed igrača. Prvi igrač smišlja rečenicu kojom priča započinje. Svaki sljedeći joj dodaje po jednu novu rečenicu nastojeći da priča zaista ima smisla i zanimljivosti. Zanimljivo je i snimati pa kasnije zabilježiti obiteljske priče. Inspiracija se može tražiti u onome što vidimo iz automobila, ali i u vlastitoj mašti.

Igru se može dodatno komplicirati određivanjem pojma kojeg je nužno unijeti u rečenicu. Recimo prvi igrač smisli početnu rečenicu i odredi nužni pojam sljedećem igraču. Ovakva verzija prikladna je za stariju školsku djecu.

9. Pjevamo i molimo

Odmor od igara možete pronaći u zajedničkom pjevanju ili molitvi. Ili još bolje, možete povezati jedno i drugo pa moliti pjevajući. Na internetu je moguće pronaći pjevane verzije Krunice Božjem milosrđu. Možete pjevati Anđeo Gospodnji ili Himan Duhu Svetome. Ili zajedno s djecom izmislite vlastitu melodiju za omiljenu molitvu.

10. Dijelimo naj trenutke

Iako nije igra, ova lijepa aktivnost svakako zaslužuje biti na popisu. Inspiracija mi je došla preko filma Naša priča. Prikladna je za povratak s izleta ili putovanja ili za večernju vožnju. Svaki član obitelji izdvoji njemu najbolji i najgori trenutak proteklog dana. Naša djeca su nadodala i druge kategorije koje se često i mijenjaju ovisno o njihovoj inspiraciji ili trenutnoj situaciji. Tako smo imali najsmješnije trenutke, najljigavije, najstrašnije itd.

Dijeljenje osobnih dojmova kao kroz igru omogućit će vam da upoznate još bolje svoju djecu, a i oni vas. Povezat ćete se i stvoriti naviku povjeravanja i razgovora.

Postoji još mnogo načina kako osmisliti vožnju i iskoristiti je za učenje, zabavu i povezivanje obitelji. Osmišljavanjem i iskorištavanjem vremena tokom putovanja dajete svojoj djeci i važnu lekciju. Vrijeme je dragocjeno, a zajedništvo neprocjenjivo. Možete povući paralelu i s našim životnim putem. Svi smo mi putnici prema vječnoj domovini. Nije potrebno čekati idealne uvjete za ostvarivanje ideja i ciljeva u životu. Svaki je trenutak koristan i vrijedan življenja.

Ipak, budite oprezni. Nije nužno popuniti svaki trenutak nekom aktivnošću. Ponekad je potrebno dozvoliti trenutke šutnje. Posebno ako imate stariju djecu. Možda se baš u takvim trenucima rode najbolji razgovori o životnim temama. Sretan put!


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.