Kadulja – ljekovitost iz prirode

Kadulja - ljekovitost iz prirode

Kadulja je vrlo poznata ljekovita biljka koja se još naziva i žalfija ili pitomi pelin. Negdje je nazivaju i salvia prema latinskom nazivu Salvia (od salvum) što znači „spasiti“. Naziv kadulja nastao je od glagola „kaditi“ jer se koristila za čišćenje domova.

Osnovna obilježja kadulje

Kadulju je moguće pronaći na krškom tlu na cijelom primorskom području, posebno na osunčanim padinama brda. Raste kao samoniklo bilje, ali moguće ju je uzgojiti i u vlastitom vrtu ili teglici na kuhinjskom prozoru. Zahtijeva mnogo sunčeve svjetlosti. Kadulja naraste od 30 do 70 cm i ima drvenastu stabljiku, hrapave listove te je sivo-zelene boje.

Ljekovitost kadulje sadržana je upravo u njezinom lišću koje je bogato sastojkom tujon i eteričnim uljima. Tujon ima antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno djelovanje, no upravo zbog ovog sastojka treba biti oprezan s konzumacijom jer može imati i nepovoljan učinak. Savjetujemo da se prije upotrebe informirate o vrsti kadulje i načinu primjene.

Blagodati biljke

Osim tujona, kadulja sadrži minerale kalcij, magnezij, željezo, bakar i cink te vitamine B skupine, vitamin C i A. Upravo zbog bogatog sastava, kadulja je poznata po širokom spektru primjene. Može se piti kao čaj, koristiti u obliku eteričnog ulja, tinktura, spreja, obloga pa čak i kao dio zubne paste. U higijeni usne šupljine koristi se tako da se iskuhaju listovi u vrućoj vodi. Ispiranjem usne šupljine moguće je spriječiti jače upale, smanjiti krvarenje desni ili stvaranje zubnog plaka. Antiseptičko djelovanje zaista je učinkovito. U slučaju određenih kožnih oboljenja, mogu se koristiti oblozi od kadulje jer pridonose zarastanju oštećenog tkiva i njegovoj obnovi.

Oprez pri korištenju!

Ipak, treba napomenuti da je potrebno biti oprezan kod određivanja količine i koncentracije kadulje, a ne preporučuje se uzimati kadulju u dužem vremenskom periodu. Moguće su nuspojave. Osobe koje boluju od epilepsije ili hipertenzije ne bi smjele koristiti kadulju, a oprez se savjetuje i trudnicama, dojiljama i djeci (ove skupine ne smiju uopće koristiti tinkturu kadulje).

Berete li kadulju u prirodi, najbolje vrijeme jest tijekom svibnja nakon cvatnje i pred jesen nakon prvih kiša. Bere se list, a ne cvijet te se suši na prozračnom mjestu koje nije izloženo izravnoj sunčevoj svjetlosti. Čuva se u papirnatim vrećicama.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: congerdesign – Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.