Kako djetetu olakšati prijelaz iz vrtića u školu?

Kako djetetu olakšati prijelaz iz vrtića u školu, Obrazovanje, Roditeljstvo, Povezujuće roditeljstvo, Odgajateljica

Prijelaz iz vrtića u školu važan je događaj kako za dijete tako i za njegovu obitelj. To je izrazito uzbudljivo, ali i stresno razdoblje za svakog pojedinca. Prije svega, željela bih naglasiti kako djetetova priprema za školu počinje puno ranije od predškolske dobi i ostvaruje se kroz djetetov cjelovit razvoj. Jasno je da će poticajno okruženje i različita iskustva stvoriti dobre uvjete za potencijalnog dobrog školarca.

Za dijete, prijelaz iz vrtića u školu označava prijelaz iz svijeta igre i bezbrižnosti u svijet odgovornosti, izvršavanja obveza bez odgađanja koje se vrednuju stupnjem uspješnosti, odnosno ocjenom. Naravno, dijete je za to spremno i ono to može ako ima podršku njemu najvažnijih i najbližih – roditelja. Smatram kako je važno upoznati promjene koje se djetetu događaju kako bismo mu mogli biti što bolji oslonac i podrška.

Promjene koje nastaju prilikom prijelaza djeteta iz vrtića u školu

Prva promjena, o kojoj se najmanje govori, a koja ostavlja po mom mišljenju snažan utjecaj na dijete jest promjena identiteta. Dakle, dijete je u svojoj odgojnoj skupini u vrtiću do lipnja bio predškolac, a u rujnu postaje prvašić. Biti predškolac znači biti među starijima u grupi, pomagati mlađima od sebe, brinuti se za njih. Predškolac je samostalan i potrebna mu je jako mala pomoć odgojiteljice. Mlađoj djeci predškolci su uzor. Kada dijete postane „prvašić“ njegova uloga se degradira. Sada je među mlađima i treba pomoć starijih. Jednako tako, dijete treba naučiti što znači biti učenikom te što sve ta uloga zahtjeva. Nadalje, dijete se susreće s jakim emocijama poput straha, uzbuđenosti, uznemirenosti. Uz to, nalazi se pred novim zahtjevima za koje su mu potrebne neke nove vještine s kojima se do sada nije susrelo.

Osim djetetovog identiteta, dolazi do druge promjene kod prostorno-materijalnog, ali i socijalnog okruženja. U vrtiću djeca ostvaraju prva prijateljstva. Vežu se za prijatelje, najčešće se igraju s njima i provode vrijeme zajedno svakodnevno u vrtiću. Kada krenu u školu, u većini slučajeva, razdvajaju se od najboljih prijatelja. Tada se dijete treba naučiti nositi s gubitkom odnosa, odnosno s promjenama koje se događaju unutar prijateljskih veza. U školi susreće neke nove ljude i sada s njima treba uspostaviti odnos. Kako s ostalim učenicima, tako i s učiteljicom.

Dijete se suočava i s promjenom prostora, kao i s pravila koja su u njemu donesena. Dolazi u učionice u kojima nema igračaka, nego većinu prostora zauzimaju stolovi i stolice, a sloboda kretanja mu je ograničena. Dok je u vrtiću moglo birati aktivnosti koje će i kada raditi, u školi treba poštivati raspored koji mu određuje kada će se i čime baviti u određeno vrijeme.

Što možemo mi učiniti za lakši prijelaz iz vrtića u školu?

Djetetu će prijelaz iz vrtića u školu biti puno lakši ako osjeti da mu pružamo podršku i potporu. Svoj prvi dojam o školi formirat će prije nego se sa školom susretne. Važno je djetetu o školi pričati pozitivno i jačati interes za nju. Stav roditelja o školi prenosi se na dijete. Iako većina roditelja priča djetetu neka svoja iskustva, što nije nužno loše, puno je efikasnije dovesti djetetu neko dijete kojeg poznaje, a koje je upravo završilo prvi razred. Tada dijete ima informaciju „iz prve ruke“, odnosno o školi mu priča osoba kojoj vjeruje i koja je prošla sve ono što njega tek čeka. Svakako bi bilo dobro da dijete koje je završilo prvi razred ponese svoje knjige, pročita mu neku priču, pokaže pernicu, torbu, raspored…

Važno je jačati i djetetovu samostalnost i pozitivnu sliku o sebi. Iako je puno lakše i brže zavezati djetetu vezice, trebali bismo ga hrabriti i motivirati da to obavi samostalno. Svojim primjerom jačajmo kod djece osjećaj empatije i altruizma kako bi bolje razumjeli druge učenike s kojima se susreću. Roditelj treba biti otvoren za savjete stručnjaka, odnosno surađivati s odgojiteljem i učiteljem i informirati se kako bi prijelaz djeteta bio što uspješniji.

Dijete koje postaje učenik ne prestaje biti dijete. Stoga, imajmo razumijevanja za sve promjene s kojima se ono susreće. I ne zaboravimo, sve možemo pronaći u knjigama osim onog što nosimo u srcu.


Maja Muselin – Žena vrsna
Foto: Kelly Sikkema – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email