Kateheze za kućnu Crkvu – 3. vazmena nedjelja

Kataheze za kucnu Crkvu, treca korizmena nedjelja, liturgijska godina u obitelji

Draga obitelji, draga kućna Crkvo, u okolnostima izolacije očituje se važnost osnaživanja obiteljskog duhovnog zajedništva. Predstavljamo vam kateheze koje vašu obitelj mogu potaknuti i pomoći joj da zajedno promišlja o Božjoj riječi, moli i živi kućni crkveni život u kojem svaki član ima posebno i nenadomjestivo mjesto. Kateheze su osmišljene za različite uzraste, a svaka će obitelj odabrati one aktivnosti koje su joj najprikladnije. Kateheze su način da se pripremimo za nedjeljno euharistijsko slavlje u kojem u ovo vrijeme sudjelujemo putem medija. Pripremimo svoju kućnu Crkvu za novu vazmenu nedjelju!

Kako organizirati kateheze za svoju kućnu Crkvu?

Obitelj odabire najprikladnije vrijeme za ovaj način zajedničke molitve. Trajanje molitve nije strogo određeno, no preporučuje se da ne bude kraće od 30 minuta. Kateheze će biti objavljene jednom tjedno, a svaka od njih sadrži nedjeljna liturgijska čitanja te pet ponuđenih aktivnosti i upute za njihovo izvođenje. Kateheze ne sadrže teološka tumačenja biblijskih tekstova, nego nam pomažu da tekstove osobno razmatramo i o njima razgovaramo te tako svojim djelovanjem zagrlimo Božju riječ i pripremimo se za nedjeljno liturgijsko slavlje. Preporučljivo je pripremiti bilježnicu „Obiteljska molitva“ u koju ćete zapisivati molitve i poneke tekstove ili njihove dijelove. Sav ćete materijal potreban za kateheze moći pronaći u svome kućanstvu. Obiteljsku katehezu uvijek započinjemo znakom križa te završavamo molitvom Oče naš i znakom križa. Preporučuje se da tijekom kateheze svim članovima obitelji bude pročitan jedan ili svi priloženi liturgijski tekstovi.

Kateheza – 3. vazmena nedjelja

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. Pomolimo se. Gospodine Isuse Kriste, hvala ti što si naš suputnik na svakom putu. Molimo te otvori oči našeg srca da prepoznajemo tvoju prisutnost i razumijemo riječi kojima nam govoriš. Učini nas odvažnim svjedocima svoje ljubavi. Amen. Pročitajte polako i s razumijevanjem biblijska čitanja 2. vazmene nedjelje koja možete preuzeti ovdje.

Put

Polako i s razumijevanjem pročitajmo tekst Evanđelja po Luki. Obitelji koje imaju mlađu djecu mogu prepričati tekst kako bi im bio razumljiviji. Tekst koji slijedi mogao bi vam u tome pomoći.

Nakon Isusove muke i smrti na križu dvojica Isusovih učenika putovala su u selo koje se zove Emaus. Razgovarali su o svemu što se tih dana dogodilo u Jeruzalemu. Dok su razgovarali, približi im se uskrsli Isus, ali oni ga nisu prepoznali. Upitao ih je zašto su snuždeni i o čemu razgovaraju, a oni su mu odgovorili da razgovaraju o Isusu za kojega su vjerovali da je poslan od Boga, kojega su nevinog osudili i koji je umro na križu. Bili su zbunjeni jer su im žene tvrdile da su ga nakon smrti ponovno vidjele živog. Uskoro su se približili selu i pozvali ga da ostane s njima. Tek kada su sjeli za stol i kada je Isus blagoslovio hranu i razlomio kruh, njima su se otvorile oči i prepoznali su da je to Isus. No on u tom trenutku nestane pred njihovim očima, a oni se odmah žurno vrate u Jeruzalem javiti jedanaestorici učenika da je Isus doista uskrsnuo i da su ga vidjeli živog.

Razgovarajmo o tekstu uz pomoć pitanja:

  • Što vas je začudilo u ovom događaju?
  • Što su Isusovi učenici osjećali nakon njegove muke i smrti?
  • Zašto su bili razočarani i tužni?
  • Što se dogodilo s njihovom vjerom?
  • Zašto su učenici pozvali Isusa da ostane s njima?
  • U kojem su trenutku prepoznali Isusa i što se tada dogodilo?
  • Zašto su se učenici vratili u Jeruzalem?
  • Što pretpostavljate da su učenici učinili u Jeruzalemu nakon povratka?

Izradimo put kojim su Kleofa i drugi učenik prošli od Jeruzalema do Emausa i natrag. Uz pomoć kreda na dvorištu ili balkonu, uz pomoć papira i krep trake u stanu ili pomoću komada bijelog platna koji imate u kući, nacrtajte put kojim su učenici hodali. Ovaj put trebao bi imati dva smjera i biti obojen bojama kojima ćete osjećaje učenika dočarati bojom, oblicima i linijama. Pokretima prikažite brzinu i težinu njihovih koraka.

 

Naslikani put može biti lijep ukras za vaš dom, može poslužiti za igru i ponavljanje. Također, možete izraditi i likove te uprizoriti ovaj biblijski događaj. Slobodno odaberite način koji će vašoj obitelji najbolje odgovarati i koji će vas potaknuti da zajedno promišljate o Božjoj riječi.

Stare cipele – meditacija

Osigurajte vašoj obitelji vrijeme i mjesto na kojem ćete opušteno i bez ometanja moliti. Za ovu molitvu neka svaki član obitelji odabere jedan par obuće koju najčešće i najradije nosi. Sjedite u krug i na pod postavite ispred svakog člana njegov par obuće kako bi ga mogao gledati. Jedan stariji član obitelji neka polako i s pauzama nakon svake rečenice čita promišljanje o starim cipelama. Ovu meditaciju možete pročitati neposredno prije ili nakon čitanja biblijskih tekstova za ovu nedjelju.

Umirimo se i pripremimo na susret s Gospodinom.
Pred nama su naše stare, iznošene cipele kojima smo hodali na mnoga mjesta.
Zastanimo i prisjetimo se nekih mjesta na kojima smo bili u ovim cipelama.
Neki su trenutci bili osobito lijepi…
drugi su bili teški, mučni…
Možda smo u ovoj obući sudjelovali na misi.
Možda smo primili pričest i nakon toga odlazili na druga mjesta.
Jesmo li tada prepoznali Isusa u lomljenju kruha?
Jesmo li u nekom drugom trenutku našega puta bili svjesni Isusove prisutnosti?
Za koji trenutak proveden u ovim starim cipelama želimo sada osobito Bogu zahvaliti? Je li nam gorjelo srce dok nam je putem govorio na svoj način?

Dani postaju sve topliji zbog čega mijenjamo obuću iz zimske u ljetnu. Nalazimo se u situaciji izolacije kada trgovine ne rade i ne možemo kupiti novu obuću koja nam je možda potrebna. Naše je kretanje ograničeno, ne možemo darovati nekome našu rabljenu, ali upotrebljivu obuću. Ostanimo trenutak u osobnoj molitvi i razgovoru s Gospodinom. Recimo mu svoje brige, molimo ga za ono što nam je potrebno. Dozvolimo da nam Gospodin progovori riječju Svetog pisma koju smo čuli/koju ćemo čuti.

Čuvaj me, Bože

Poslušajmo Psalam 16 koji su pjevali mladi na Susretu hrvatske katoličke mladeži 2017. godine u Vukovaru. Dok slušamo i pjevamo ovaj Psalam, prisjetimo se našeg sudjelovanja na sličnim velikim molitvenim susretima poput ovog.

Zahvalimo Gospodinu za te trenutke našom pjesmom i slavljenjem. Zahvalimo mu za zajedništvo. Molimo ga da nas čuva. Molimo da čuva mlade koji su se i ove godine pripremali za veliki susret mladeži, a koji je zbog pandemije otkazan. Molimo za sve mlade koji trebaju odabrati svoj životni put.

Propusnica za bogobojazne

Pripremimo bilježnicu „Obiteljska molitva“ i Sveto pismo koje kod kuće imamo ili pripremimo biblijski tekst koji možete pronaći ovdje.

Pročitajmo Prvu poslanicu svetog Petra apostola.

Možemo reći da je Sveto pismo, među ostalim, putopis vjere u jednoga Boga. Počevši od Abrahama, Mojsija, proroka, Isusa i njegovih učenika te brojnih drugih osoba, čitamo o njihovim životnim putevima isprepletenim vjerom u Boga. Sveti Petar u svojoj poslanici progovara ovako: 

Vrijeme svoga proputovanja proživite u bogobojaznosti.

Razgovarajmo uz pomoć ovih pitanja:

Što znači riječ bogobojaznost? Od kojih se riječi sastoji? Kakvi su ljudi bogobojazni? Vjerojatno nam se ovom prilikom nameću i neka pitanja. Potražimo sljedeće biblijske tekstove koji će nam pomoći da razumijemo pojam bogobojaznost i njene bliskoznačnice (istoznačnice?).

Zapišimo u bilježnicu „Obiteljska molitva“ pojam bogobojaznost i sve zaključke koje smo kao obitelj donijeli istražujući ovaj pojam uz pomoć biblijskih tekstova.

Želi li Bog zastrašiti ljude da ga se boje?
Suci 6,11-24 (osobito redak 23.)
Dn 10,7-12

Trebamo li u strahu od Boga strepiti za vlastiti život?
Lk 12,22-34

Kako se ponaša bogobojazan čovjek?
Ps 27

Kako će se spasiti oni koji nisu upoznali kršćansku vjeru?
Dj 10,34-35

Što Biblija govori o strahu Božjem?
Sir 1,11-20

Ostani s nama

Otpjevajmo i/ili odsvirajmo dobro poznatu pjesmu „Ostani s nama“!

 


Iva Maričić – Žena vrsna
Foto: Iva Maričić

Print Friendly, PDF & Email
Iva Maričić

Supruga i majka četvero djece, srednjoškolska vjeroučiteljica i dugogodišnja suradnica časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture „Lađa", neumorna kreativka i ljubiteljica riječi pisane velikim i malim slovom.