Ljepota Križa

ljepota križa, patna, povrijeđenost

Nisi sama, nimalo, a to možda misliš jer te netko jako povrijedio. Netko je povrijedio tvoje malo, radoznalo srce. Netko blizak, s kime je tako lijepo pod ovim Nebom. Čije disanje trebaš da budeš bolja.

Boli kada te povrijedi onaj koga tvoje srce ljubi

Da tvoj život bude opjevana pjesma o ljubavi u kojoj nalaziš mir, smiruješ svoje nemirne snove i misliš samo dobro. Čije ruke trebaš da te drže, kada osjećaš da padaš u bezdan crnila, kada nema nimalo životne ljepote u tvom disanju.

I čije oči trebaju gledati tvoju ljepotu, uspoređujući je s ljepotom izlaska sunca i njegovom toplinom, a ne tražiti sitna zrna prašine na tvome jeziku i licu. Umori to čovjeka, postara ga tisućama godina. Umrtvi njegov osmijeh i pospe ga tugom, sivilom, a nekada i postara.

Ružne riječi su pale po tvom plahom srcu, uzdrmavši ga i zgazivši ga. Sama na svijetu, tako se osjećaš. Uvučeš se odmah u svoju nevidljivu ljušturu srama, straha i nemoći. Nekako, nije te briga za sebe, a druge je bolno gledati jer te ne vide.

Svijet je kao siva zona i gubiš se, pokušavaš doprijeti do sebe i onda ti pogled padne na Sveti Isusov Križ. Na Njegove Svete Rane, Njegovu bol.

Prepoznaj u bolima ljepotu križa

I posramiš se. Posramiš jer nisi gledala ljepotu Križa, njegovu Uzvišenost i Milost.

Tvoj Kralj, iako ogoljen i žalostan, veličanstven je u svojoj tuzi i boli, posramljenosti.

Treba to odraditi. Silan je to posao, dostojan Kralja. Velikog i hrabrog Kralja, Kralja koji ljubi.

Tko danas uopće želi patiti, biti bolestan… samo neka je zdravlja. Jadni mi, ne vidimo ljepotu patnje. Čuvaj dušu svoju. Patnju prikazuj. Ja se sramim jer kukam, jer nisam dostojna Križa moga Kralja. Kako ću ja onda u Raj, čime ću ući, ako ne ljubavlju? Zato ljubim i one koji su me povrijedili, a bez moga Kralja to ne mogu. Ljubim te, Križu moga Kralja, ozdravi moju bolesnu potrebu da kukam. Ozdravi moje srce da ljubi brata koji me povrijedio jer je i on ranjen. Ozdravi one koje sam ja povrijedila, ozdravi ih, Kralju moj. Ljubim Tvoj Križ Gospodine. Prihvaćam svoj križ, Gospodine, neka mi bude na spasenje.


Ljiljana Ćosić – Žena Vrsna
Foto: Jussara Romão – Unsplash
Ljiljana Ćosić
Ljiljana Ćosić

Supruga izvrsnog Zlatka i majka četvero djece. Po struci ekonomistica, ali u stvarnosti pjesnikinja koja hodi s Marijom k Isusu. Voli pisati jer joj tada šapće duša i bliže je Bogu.