Minimalizam ili svrhovit život: Vrijeme je za raščišćavanje papira!

papira

Kad smo suprug i ja provodili minimalizam u dnevnoj sobi, dio procesa je bio i raščišćavanje knjiga, znanstvenih časopisa, nakupljenih papira što dođu kroz poštu i dio papirnog inventara koji nije bio u dnevnoj sobi, a dio je započete cjeline poput medicinske dokumentacije, poslovnih papira i slično.

Ja sam krenula od onog što mi je bilo najlakše i to je uvijek dobar princip. Nije cilj što prije riješiti se svega, cilj je steći dobre navike i biti svrhovit u svemu. Cijeniti što imamo i čak otkriti što nam nedostaje. Krenimo redom!

Knjige i stručna literatura

“Knjige je uvijek dobro podijeliti s drugima.” – Ruža Đurić

Ako radite kao profesor ili u opisu posla imate redovito proučavanje stručne literature (ili ste jednostavno knjiški moljac), sasvim je razumljivo da bi ovaj zadatak donio određene poteškoće ili otpor. Ne brinite! Nikad nije kasno za dobre promjene. Sve ima svoje vrijeme i možda vam raščišćavanje na nekom drugom području pomogne steći hrabrosti za ovaj korak.

Kroz sve selidbe što smo suprug i ja prošli shvatila sam da iznova pakiram stvari koje nisam upotrebljavala. Među njima su bile neke knjige, udžbenici i priručnici s fakulteta i priličan broj znanstvenih časopisa. Krenula sam od knjiga, izvukla sam ih sve na jedno mjesto i odmah odvojila one koje jako volim i rado iznova čitam. Izvukla sam pročitane i one koje sam započela čitati, a iz nekog razloga odustala i one koje nikako nisam čitala. Između njih odmah sam izdvojila u donacije one za koje sam znala da sigurno neću čitati. Za ove ostale postavila sam si pitanje je li veća moja eventualna buduća korist od te knjige ako se ikad odlučim čitati je ili sadašnja korist nekom drugom?

Istina je da knjige koštaju, stoga je uvijek dobro podijeliti ih s drugima. Na internetu smo vidjeli da knjižnica grada Vukovara prima donacije u knjigama i paketi su bili poslani. Vjerujte mi, to je puno bolji osjećaj nego čuvanje knjiga poradi neke buduće sigurnosti i pripremljenosti. Osim knjižnica, određena odjeljenja u bolnicama, razni prihvatni centri kao i župe, rado primaju dječje knjige i knjige o odgoju. U nekim župama se organizira besplatna razmjena knjiga. Mogućnosti je zbilja mnogo.

A časopisi i znanstvena literatura?

Što se tiče stručne literature i znanstvenih časopisa, nekad je mudra odluka zadržati sve, a nekad veći dio proslijediti ili reciklirati. Moj suprug je s godinama skupio poveći broj znanstvenih časopisa. Poooooveći broj. Toga je bilo u stotinama! Kad sam ga pitala zašto ih čuva, rekao je da u njima uvijek ima dobrih tema za ponovno čitanje. Poštivala sam to. No primjetila sam da on godinama te stare brojeve ne otvara, a novi redovito stižu. Predložila sam mu kompromis: neka izvuče brojeve s temama koje bi rado ponovo čitao, a ostale da pospremimo u kutije u garažu. Ako kroz godinu dana ne potraži niti jedan stari broj, vrijeme je za reciklažu. K tome, kod izdavača se uvijek mogu naručiti starija izdanja. To je rado prihvatio.

Isti princip može vrijediti za sve. Izdvojite važna izdanja, ostalo kronološki ili tematski posložite i pustite da police prodišu! Što se tiče novina i ostalih preplata, sve smo otkazali jer nam nisu trebali. Nije nam bio problem preći na digitalni oblik. Ukoliko to nije slučaj, nama se najbolje rješenje pokazalo imati posudu za papir za reciklažu gdje bi odložili sav pročitani i nepotrebni papir.

Dječji radovi – posebna kategorija papira

Mi imamo djecu koja zbilja vole crtati, raditi svašta od papira, rezuckati i lijepiti. Sin provodi sate i sate tjedno crtajući i ostavljajući iza sebe hrpe iskorištenog papira. Neko vrijeme sam slikala mobitelom njihova mala umjetnička djela i mislila da im tako dajem na važnosti. S vremenom bih sve te slike iz raznih razloga trebala izbrisati. Zgodno rješenje je izložiti ih u jedan okvir s vrpcom i kopčicom i svaki dan može se staviti novo remek-djelo. 🙂 Neke posebne radove sačuvala bih za uspomenu. To možete u neku kutiju za uspomene ili u mom slučaju fascikl s prozirnim folijama. Može svako dijete imati svoju ili svi zajedno u jednu. Kako god je vama draže.

Medicinska dokumentacija

Ja preferiram makro sustav pospremanja. Sve povezano na jedno mjesto. Tako je sva dokumentacija od sina u jednom fasciklu, od kćeri u drugom, suprug i ja u trećem i na kraju moja mama u četvrtoj. Je li liječničke nalaze potrebno sortirati kronološki ili po vrstama, ovisi o vama i vašim potrebama. Nama se u praksi zgodno pokazalo svrstati ih na oba načina. Svi nalazi od fizijatra od starijeg prema novijem u jednu prozirnu foliju u pripadajući fascikl. Uz liječničke nalaze imamo i papira od medicinskog vještačenja, zdravstvenog osiguranja, uputnice i naposlijetku dokumente. Sve ide u fascikl te osobe. Nema puno traženja i lakše se snaći u neredu jednog fascikla nego neredu jednog ormarića.

Jamstva i uputstva

Znate da sam jedne godine cijelu vječnost tražila kutiju s jamstvenim listovima i onda kad sam je napokon pronašla tamo nije bilo jamstvenog lista koji sam tražila? Zvuči li vam poznato? K tome, u kutiji je bila hrpa isteklih jamstvenih listova i neotvorenih upustava za upotrebu. U čemu je bio problem?

Nisam imala točno određeno mjesto gdje ta kutija stoji i nisam imala naviku povremenog raščišćavanja te kutije. Dovoljno je dva puta godišnje proći kroz nju i izvaditi istekla jamstva i nepotrebna uputstva.

Fotografije i ostali sentimentalni papiri

Kad nam se krstio sin, od fotografa smo dobili pregršt slika. Danas, 8 godina kasnije, rado pogledamo svega nekoliko slika koje su nam drage i posebne. Sve ostale su varijacija na temu. Isto se dogodi kad želimo ovjekovječiti neke trenutke. Bitno je izdvojiti baš one prave i njih sačuvati. Nama je jako lijepo rješenje izraditi fotoknjige. Puno smo promišljeniji u biranju slika i izdvojimo trenutke koje zbilja želimo pamtiti. Gomilanje slika po kompjuteru i mobitelu daje nam lažni osjećaj čuvanja i njegovanja uspomena. Nešto više o tome dalje u tekstu.

Sentimentalni papiri – Skloni smo čuvati razne pozivnice, čestitke, karte s koncerta, pisma i sl. U tome nema ništa loše. Samo trebamo biti malo svrhovitiji. Ono što želite pohraniti u neku kutiju uspomena, svakako to učinite i kad nakon nekog vremena neke od tih stvari ne budu značile kao prije, slobodno, bez grižnje savjesti ih se riješite.

Sjećanje na neki događaj ili dragu osobu ipak nikad ne stane na jedan komad papira. To je uvijek daleko više. Dopustite sebi malo slobode u tome, nenavezanosti na predmete i oslobodit će se puno prostora za stvaranje novih.

Digitalni zapisi i društvene mreže

U ovom području suprug i ja još kročimo put. Tako je lako sačuvati stvari na kompjuteru i odgoditi ih za kasnije. Dogodi se ista situacija da ne znamo što sve i koliko svega imamo u bespućima kompjuterske memorije. Krenula sam s mailovima i otkazala toliko preplata na newslettere i pretinac dolazne pošte odmah je izgledao bolje. Nema velike mudrosti. Vrijede isti principi kao u svemu prethodno navedenom. Istina, to zahtijeva malo više vremena i u mom slučaju malo više motiviranosti no sređene i organizirane datoteke u kompjuteru pružaju jednak osjećaj zadovoljstva kao i sređena kuhinja.

Društvene mreže – premda nisu papirni inventar, spadaju u digitalne zapise kojima moramo upravljati. Često me pitaju zašto nemam Instagram? Odgovor je vrlo jednostavan, ne treba mi. Ne smatram da su društvene mreže loše, čak naprotiv, no smatram da trebamo biti iskreni u odgovoru zašto ih koristimo. Toliko toga se svelo na samopromidžbu i hvalisanje i ako se zato koristimo nekom mrežom zalutali smo od naputka sv. Ignacija: stvarima trebamo poslužiti da nam pomognu živjeti svrhu našeg stvaranja, a to je hvaliti, slaviti i častiti Gospodina Boga svoga. Drugim riječima, odsjekla sam ruku koja me sablažnjava.

Ima još papira – pošta i računi

Kroz poštu dođe svašta, od reklamnih letaka, kupona, kataloga do računa i drugih važnih obavijesti. Da ulazni papiri u dom ne bi stvarali nered nagomilavanjem ,potrebno je poštu riješiti odmah i imati dobar sustav odlaganja papira. Dobar sustav je onaj koji je brz, jednostavan i održiv. Reklamne letke i omotnice odmah pospremam za reciklažu, kupone stavim u dnevni planer ili stavim u auto (tako ih ne zaboravim upotrijebiti).

Račune pospremam u fascikl s 12 foldera. Svaki folder jedan mjesec. Tu stoje potvrde plaćenih računa i oni koji čekaju plaćanje. Na kraju godine sve potvrde idu u omotnicu za tu godinu, jer neke potvrde plaćanja je potrebno čuvati više godina. Potvrde plaćenog npr. zdravstvenog osiguranja ide u fascikl osobe koja se osigurala. Račune i potvrde o plaćanju za vikendicu dobro je držati i voditi na isti način kao i račune domaćinstva. Papiri za auto koji ne trebaju biti u autu imaju svoj fascikl. Bitno je pristiglu poštu ne odlagati za kasnije i odmah je razvrstati u predviđene kategorije.

Ne dajte papirima da “šetaju” po stanu

Stvari poput pozivnica, obavijesti iz škole i sve ostalo što zahtijeva moj odgovor pospremim u svoju to-do kategoriju ili zapišem u planer. Ako je vezano za školu, pregledano i potpisano dam djetetu da pospremi u školsku torbu za učiteljicu. Izbjegavam koliko je god moguće da papiri “šetaju” po stanu. Ono što mora biti vani ili kao podsjetnik ili je u procesu rješavanja, dobro je da imaju za to predviđeno mjesto.

Zaključno, knjige, računi, pisma, obavijesti i razne druge vrste papira uvijek će iznova ulaziti u naš dom. Promišljen, organiziran i velikodušan sustav upravljanja stvarima uvijek će nas držati ažurnima i organiziranima. Na kraju krajeva, malo nereda nije nikoga ubilo. Cilj su dobre navike i zahvalnost Gospodinu što imamo čime i za koga upravljati našim domom. Vidimo se uskoro kod pospremanja spavaćih soba!


Ruža Đurić – Žena vrsna
Foto: Pixabay/Ruža Đurić

Ovaj članak je dio serije o minimalizmu ili svrhovitom životu. Pročitajte uvod i pratite ostatak serije.

Print Friendly, PDF & Email
Ruža Đurić

Otkupljeno dijete Božje, blagoslovljena divnim suprugom i dvoje djece. Put svetosti pronašla je u svakodnevnici bračnog i majčinskog zivota čiju ljepotu i smisao traži u misteriju križa i Uskrsa. Prije svega majka njegovateljica pa diplomirani menadžer u turizmu. Majka koju je dijete znakom i slikom naučilo izraziti ljubav.