Mjesečno planiranje jelovnika – jednostavno i praktično

mjesečno planiranje jelovnika

Čini li vam se da stalno pripremate ista jela? Ako su špageti vaše omiljeno jelo i ako su na meniju svakoga tjedna, onda je ovo pravi članak za vas. Planiranje jelovnika ima mnogo prednosti. Jedan je od načina uštede u kupovini. Ako obroke planirate unaprijed i potom na temelju izrađenoga plana sastavljate listu namirnica za kupnju, zaista možete uštedjeti. Planiranjem smanjujete stres koji uzrokuje pitanje: „Što ću danas kuhati?“

Kako planirati obroke

Ne volim gledati na sebe kao na zaposlenu osobu. Vidim se kao vrlo produktivnu osobu. U prošlosti je za mene, uz moj produktivni raspored, bilo jako teško zaustaviti se na trenutak kako bih skuhala ručak – štoviše – bio je to ponekad čak i teret.

Kada sam bila u stisci s vremenom, uhvatila bih samu sebe kako stalno pripremam jedne te iste obroke. Jednoga sam dana iskusila takvu vrstu frustracije sa svojom mentoricom, koja mi je kasnije postala duhovna majka. Ona mi je pokazala na koji način jednostavno i praktično planirati obroke u narednih mjesec dana.

Kako je to moguće?

Vodič za planiranje jelovnika

Postoje četiri koraka u planiranju jelovnika za ručak. Možda čak uspijete izbjeći ponavljanje obroka.

Prvi korak

Ispišite na komad papira što sve znate pripremiti i grupirajte jela prema vrstama.

Izradite tablicu za pripremu obroka.

Na vrhu tablice nacrtajte krugove za svaki stupac – u njih ćete upisati vrste jela. Koristite posebnu tablicu za svaki obrok: doručak, ručak, večeru.

Primjerice, recimo da ja znam pripremiti jela sljedećih vrsta: salate, mljevena puretina, piletina i morski plodovi. Tada će moja tablica izgledati ovako:

Ako vi imate više od četiri vrste, samo nadodajte nove stupce.

Zatim ispišite sve načine na koje se pojedina vrsta može pripremiti. Primjerice, ako ste upisali piletinu kao jednu od vrsti, tada ćete u taj stupac ispisati sve načine na koje znate pripremati piletinu (npr. roštilj, pečena piletina, piletina u medu…).

Ako pratimo primjere vrsta jela koje smo ranije ispisali, tada bi naša tablica za pripremu obroka izgledala otprilike ovako:

mjesečno planiranje jelovnika, popis jelaIsprva se možda čini da će vam sve skupa oduzeti previše vremena i da će vas prepraviti različiti osjećaji, ali ovaj korak zapravo morate napraviti samo jednom.

Jednom kada zapišete sve što znate pripremiti, tablicu ćete ubuduće samo dopunjavati novim receptima.

 Drugi korak

Ispišite datume u obiteljski jelovnik.

Isprintajte tablicu obiteljskog jelovnika te ispišite datume i mjesece tekuće godine.

Treći korak 

Kalendar ispunite datumima za koje znate da vam obrok neće trebati (primjerice kada idete na odmor ili večerate negdje vani…).

Pri planiranju trećega koraka obično zavirim u obiteljski kalendar, gdje su ispisane naše aktivnosti i upišem bilješku kada imam isplaniranu iscrpljujuću večer pa onda za takve dane planiram jednostavnije jelo (primjerice ćušpajz).

Uz to napravim bilješku i za dane kada smo izvan grada ili negdje drugdje na večeri. Na taj način više ne moram razmišljati o tome što ću kuhati tih dana kada nismo kod kuće.

Na kraju odlučujem koji će dani biti moji slobodni dani. Slobodne dane koristim kada znam da neću kuhati i to su obično dani kada odlazim u kupovinu namirnica. Djeca obožavaju te dane! Naime, tada jedu bilo što za ručak: sendvič, ostatke od prethodnoga dana, a mogu i postiti – hehe…

Kada budete znali koje dane nećete morati pripremati obroke, preostat će vam još samo da dodate ono što ćete kuhati!

Četvrti korak

Upišite u obiteljski jelovnik sve što ćete pripremati.

Ako ste uspješno dovršili pripremu jelovnika, ovo će vam biti najbrži korak. Samo odredite kojim ćete danima pripremati koju vrstu jela i potom odabrana jela ubacite u raspored. Primjerice, ako je nedjelja dan za piletinu, a kolovoz ima četiri nedjelje, onda ću trebati četiri vrste jela s piletinom za nedjeljne obroke. To znači da ću odabrati četiri načina na koja znam spremiti piletinu, a koja sam gore navela. Ovaj ćete korak ponoviti za svaku vrstu jela koja ste upisali, za svaki dan u tjednu.

Ako kuhate svaki dan, trebat će vam sedam vrsta jela, osim ako želite ponoviti neke vrste jela. Bilo bi dobro da koristite različite recepte i na taj način izbjegnete ponavljanje istoga jela dva puta u mjesecu. Ipak, moram reći da ja obično svako jelo kuham u većim količinama, tako da nam bude dovoljno za dva dana, osim kada imam slobodne dane.

Primjerice, moj bi jelovnik za tekući mjesec izgledao ovako:

mjesečno planiranje jelovnikaEto ga! Brzo ste i jednostavno isplanirali jelovnik za cijeli mjesec!

Planiranje jelovnika je gotovo

Koliko god planiranje obroka bilo jednostavno, želim vas ohrabriti da budete fleksibilni. Možemo isplanirati što ćemo jesti cijeli mjesec, ali ako nam se okusni pupoljci zažele nečega drugoga, učinimo iznimku i izmijenimo plan.

Pripremanje obiteljskoga jelovnika za nas je veliki blagoslov, stoga se nadam da će vam navedeni savjeti pomoći da pojednostavite planiranje vlastitoga jelovnika i da ga učinite raznolikijim.

P.S. Za one koje zanima gdje držim svoj jelovnik i ostale potrebne materijale…

U kuhinju sam spremila registrator u kojemu čuvam pripreme za jelovnike, prazne tablice za pripremu obroka te sve obiteljske jelovnike iz prethodnih mjeseci. Tako mi je sve nadohvat ruke kada sjedam za stol i planiram mjesečne jelovnike ili listu za kupovinu namirnica za određeni tjedan.


Timberley Gray – Living Our Pirorities
Prevela: AMS
Prilagodila: S. Dž.
Foto: Alyson McPhee – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!