Mladi i alkohol: Kada pijenje alkohola postaje grijeh?

Mladi i alkohol: Kada pijenje alkohola postaje grijeh?/fešte/Ljubav/Mladi

Postoje mnoge situacije i sredstva koja nisu sama po sebi grešna, nisu intrinzično zla. Međutim, možemo ih koristiti tako da budu štetni za nas i da nas zarobljavaju. Alkohol je jedno od tih sredstava. Sveto pismo ne zabranjuje izričito konzumaciju alkohola, ali nam pruža smjernice kako ga konzumirati, a da nas ili druge ne vodi u grijeh. Podsjeća nas da ne bismo trebali konzumirati alkohol ako:

Kada su u pitanju mladi, važno je imati na umu prvu smjernicu Svetog pisma. Naime, prema istraživanju provedenom među učenicima srednjih škola u Hrvatskoj, adolescenti su izjavljivali da su prvi put konzumirali alkohol u 7. ili 8. razredu osnovne škole. U toj dobi konzumacija alkohola nije legalna.

Zašto je pijenje alkohola popularno među mladima?

U istraživanju su mladi kao razlog za konzumaciju alkohola navodili: osjećaj zadovoljstva, opuštanje, lakše pristupanje suprotnom spolu, uklapanje u društvo i popularnost. Takvo je djelovanje alkohola nerijetko povezano s prekomjernom konzumacijom alkohola, a ne konzumacijom u manjim količinama, stoga bi valjalo imati na umu i drugu smjernicu Svetog pisma i preispitati svoje razloge za konzumaciju alkohola, kao i promisliti je li količina u kojoj ga konzumiramo umjerena ili prekomjerna.

Također, ako bismo prepoznali naznake ovisnosti kod sebe ili drugih, bilo bi važno reagirati – razgovarati s odraslom osobom u koju imamo povjerenja i zatražiti pomoć u suočavanju s ovisnošću. U svakom većem Kliničkom bolničkom centru postoje centri za alkoholizam u sklopu kojih se pruža medicinska i psihološka pomoć kroz terapiju, savjetovanje, radionice i slično, a postoje i udruge koje pružaju podršku onima koji se bore s ovisnošću i njihovim obiteljima.

Što roditelji mogu učiniti?

Adolescenti u navedenom istraživanju opisuju svoje roditelje kao nezainteresirane za njihove probleme i/ili ponašanje u vezi konzumacije alkohola. Obiteljska okolina utječe na oblikovanje motiva i stavova prema konzumaciji alkohola kod adolescenata. Za mnoge je obitelji u Hrvatskoj pijenje alkohola dio obiteljskog životnog stila. Sukladno s tim, i roditelji su tolerantni prema pijenju svojih adolescenata.

Razgovarajte sa svojim tinejdžerima i pružite im dobar primjer

Nastojte izbjeći dojam nezainteresiranosti koji su primijetili adolescenti u spomenutom istraživanju kod svojih roditelja. Razgovarajte sa svojim tinejdžerima o primjerenosti konzumacije alkohola i smjernicama iz Svetog pisma spomenutim na početku članka.

Poslužite se primjerima filmova, poznatih ili popularnih osoba koje su bile ovisne ili prekomjerno konzumirale alkohol – sagledajte zajedno nedostatke takvog pristupa konzumaciji alkohola.

Pitajte ih koji su razlozi po njima valjani za konzumaciju alkohola – potičite ih na argumentiranje vlastitog mišljenja. Tako ih učite kritički promišljati i racionalno dolaziti do logičkih zaključaka o moralnosti i korisnosti pojedinog čina.

Na koncu, budite im dobar primjer i sami odmjereno pristupajte konzumaciji alkohola. Naravno, sve dobro natopite molitvom – utecite se za zagovor sv. Martinu.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Christine JouUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.