Moderan pristup proučavanju Biblije

kako proučavati Bibliju

Njihovi okretni prsti prebiru po minijaturnoj tipkovnici brzinom divlje mačke. U njihovim očima odražava se svjetlo upaljenog monitora. Oni nemaju vremena za susrete uživo, ne kada postoje virtualni razgovori omogućeni putem obiteljskih paketa neograničenog slanja poruka.

Braćo i sestre, predstavljam vam modernog tinejdžera!

Kako polomiti virtualne barijere ovih tehnološki podmazanih tinejdžera koji već imaju svoju supkulturu? Kakvu ulogu ima Sveto pismo u životu katoličkih adolescenata? Igra li uopće ikakvu ulogu? Žele li oni uzeti Bibliju u ruke i pročitati ju ili komunicirati razgovorom umjesto tipkama?

Zapravo, oni to žarko žele

Mnoge mi odrasle osobe kažu kako prosječan tinejdžer ni malo ne mari za Biblijom. Međutim, poprilično šaroliko iskustvo iz prve ruke ostavlja dojam da tome nije tako. Štoviše, glasno se nasmijem na takve komentare („LOL“ – laugh out loud – rečeno virtualnom terminologijom).

Prvi sam put vodio tinejdžersku grupu u kojoj smo proučavali Bibliju prije 20 godina. U međuvremenu se tinejdžerska kultura dramatično promijenila, ali želja je ostala ista. Tinejdžeri su željni istine, a pronalaze je u katoličkoj Crkvi. Moćno Sveto pismo svojom neposrednošću kojom mijenja živote lomi sve okove ove moderne kulture. Ključna stvar da bi se tinejdžerima pomoglo prihvatiti Bibliju s poštovanjem jest pristup, onaj koji otkriva biblijsku svevremenost na suvremen način.

Katoličke službe za mlade diljem svijeta se mijenjaju. Dugo je vremena postojala praznina u kvalitetnim materijalima za proučavanje Biblije prilagođenima tinejdžerima. Mnogi su katolički katehisti bili prisiljeni posezati za protestantskim materijalima te ih potom prilagoditi katoličkim planovima za proučavanje. Strategije tipa „izbaci Davida, ubaci Mariju“ ili „smanji Pavla, pojačaj Petra“…

Bio sam i sam prisiljen ovako postupati i sram me je koliko je to slabo funkcioniralo. Procvat kvalitetnih župnih službi za mlade i solidnih katoličkih susreta, međutim, stvorilo je potrebu za upečatljivim i primamljivim katoličkim izvorima proučavanja. Nebrojene su prilike, kao nikada do sada, da katolička mladež uroni u Božju Riječ čitajući Bibliju.

Oživljavanje tekstova – slijedi nekoliko inspirirajućih trendova koje sam upoznao tijekom nekoliko zadnjih godina.

Lectio Divina

Sveta umjetnost čitanja i molitve nad Pismom je, bez sumnje, svevremena. Međutim, ono što me impresioniralo jest koliko je Lectio praktičan i privlačan modernom tinejdžeru. Podučavam Lectio katoličke tinejdžere i odrasle kad god mi se pruži prilika. Iskreno mogu reći da me reakcije tinejdžera često ostave bez teksta. Njihova razmatranja su duboka. Njihova duhovnost je zapanjujuća. Divim se njihovom autentičnom pristupu dubokim istinama. Tinejdžeri su sposobni za mnogo više nego što im se pripisuje, treba ih jedino uvesti u taj svijet na pravi način. Roditelj ili katehist mora pokazati da su biblijske istine kojima ih podučavaju primjenjive i u praksi, u prvom redu, u njihovom svakodnevnom životu. Pokušajte.

Postoji razlog da je ovakva molitvena praksa stara stoljećima, a to je da rasplamsava mladu Crkvu.

Proučavati Bibliju putem DVD-a

Za generaciju koja voli ekrane, usklađivanje Pisma i tehnologije stvorilo je novi vizualno privlačan pristup drevnim istinama. Ne mogu dovoljno dočarati koliko je inspirirajuće i na izgradnju primiti elektronsku poštu i Facebook poruke u kojima mi prenose kako se moji dvd serijali koriste u toliko mnogo učionica, sastajalištima za mlade i obiteljima diljem svijeta. Interaktivno proučavanje na dvd-u i popratni materijali za studente i podučavatelje sustavno vode tinejdžere kroz Bibliju na zabavan, ali i dubok način. Također potiču tinejdžere čvrsto stajati usred moderne kulture okruženi različitim prijateljima i živjeti kao radosni katolici u potrazi za svetošću. Mlade su duše spremne na izazov.

Brevijar

Prije nekoliko godina članovi naše udruge su uz molitvu odlučili na našim ljetnim kampovima i konferencijama podučavati tinejdžere kako moliti brevijar i uključiti ga u svakodnevne aktivnosti. Odaziv je bio iznenađujući. Tinejdžeri raznih godišta, čak i srednjoškolci, ustajali su na kampu vrlo rano da bi se okupili u zajedničkoj crkvenoj molitvi. Tijekom večeri, stotine bi se ponovno okupile da bi molili uz Pismo. Bojali smo se da se tinejdžeri neće htjeti uključiti. Međutim, ovim smo otkrili da su mlade generacije željne zajednice i da vole glazbu – brevijar (posebice Psalmi) je za njih izazovan početak za molitvu.

Biblijska proučavanja temeljena na Lekcionaru

Kao što znamo, Crkvena mudrost daje nam trogodišnji ciklus čitanja sadržanih u Lekcionaru. U posljednjih nekoliko godina dogodio se procvat besplatnih podcasta koji služe da bi se vjernici različite životne dobi pripremili za nadolazeću sv. Misu. Mnoge su obitelji počele čitati nedjeljna čitanja uz spomenute podcaste ili kvalitetne knjige i provjerene video blogove. Plodovi su neizmjerni.

Ne samo da obitelji provode više zajedničkog vremena družeći se i moleći tijekom tjedna već primaju i žive Riječ kao nikada do tada.

Ovih nekoliko primjera izneseni su s namjerom da ponude nadu svim roditeljima i ostalima koji su izgubili iz vida svoj cilj i smisao. Važno je da roditelji znaju što je sve ponuđeno i koje učinkovite metode postoje da bi svojoj djeci usadili vjeru. Tinejdžerima je stalo do Svetog pisma, čak i ako toga nisu svjesni. Posvetite malo slobodnog vremena u lokalnoj katoličkoj knjižari da biste otkrili što je sve ponuđeno. Upitajte svog župnog voditelja mladih ili nadbiskupski ured što je sve dostupno na području gdje živite. No, nikada nemojte otpisati moderne tinejdžere misleći da su nezainteresirani. Bila bi to velika pogreška.

Ako se tinejdžer do sada nije zaljubio u Bibliju, to je samo zato što ju nije doživio na pravi način. Dajte svom modernom tinejdžeru Sveto pismo. To su poruke koje je poslao sam Bog.

Mark Hart – Bible Study for Catholics


Prevela i prilagodila: LR
Foto: Hannah BusingUnsplash

 

 

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.