Naučite djecu bonton u susretu sa starijima

starijima

Lijepo ponašanje posebno je vidljivo u interakciji s bližnjima. Saznajte ponešto o jednostavnim načinima kako djeci ukazati na iskazivanje poštovanja u susretu sa starijima. Ohrabrite ih u samostalnoj komunikaciji s okolinom. Uz to, usadite u njihova srca potrebu da pomognu starijima.

Pričekaj da završim

Imate male brbljavce u domaćim redovima? Baš kad ste započeli rečenicu upućenu suprugu, progovara glasić i sve se više natječe da Vas nadglasa. Odustajete i kažete: „Reci, dušo.“ Sigurna sam da Vam zvuči poznato i da je to jako simpatično do određene dobi. No kad dijete postane svjesno samoga sebe i više nam se ne obraća samo radi svojih hitnih potreba, tada ovakvi prekidi postaju gnjavaža. Međutim, iskoristite takve prilike da ukažete djetetu na koji se način mora ponašati kada razgovara. Najvažnije je da ne prekida tuđi razgovor već da pričeka da drugi završe te tada postavi pitanje ili kaže što želi. Ako je uključen u razgovor otpočetka, također mora pričekati da njegov sugovornik završi s onim što ima reći pa tek onda odgovoriti.

Halo, halo

Prije nekoliko dana, moja je djevojčica iz vrtića zaboravila ponijeti kući svoju lutkicu. Nije nam bilo zgodno vraćati se pa sam joj predložila da nazove svoju vrtićku tetu na telefon. Prvi trenutak joj nije bilo svejedno, ali onda je ipak pristala. Birala sam broj i uputila je kako će razgovarati. Dakle, prije svega treba pozdraviti i predstaviti se. Nakon toga je objasnila zašto zove i zamolila tetu da joj spremi lutkicu do sutra. Na kraju je zahvalila i pozdravila. Vrlo jednostavno, ali dijete je na kraju bilo oduševljeno i ponosno na svoj uspjeh.

Na nogice lagane

Pričala mi je jedna jako bliska osoba kako je prilikom vožnje u tramvaju primijetila da se mladi gotovo u pravilu više uopće ne ustaju starijima da im ustupe mjesto. Ona je to opisala ovako: „Sjede i gledaju kroz prozor s namjerom da te ne vide, a pogled im je uperen u beskonačnost.“ Ovo me potaklo da svoju djecu naučim da starijima treba ustupiti mjesto. Budući da se ne vozimo javnim prijevozom, kada smo kod bake i djeda, redovito ih podsjetim da im ustupe svoje mjesto na fotelji ili kauču.

Pomozi starijima

Kad god Vam se pruži prilika pokažite svojim primjerom kako pomažete bližnjima, pogotovo starijima. Ponudite se za pomoć oko nošenja teških stvari ili da im donesete što im treba ako im je teško ustati. Opet ću spomenuti bake i djedove jer se prilikom posjeta zasigurno nudi mnoštvo prilika za uvježbavanje bontona. Ako im nešto padne na pod, potaknite djecu da im podignu. Ili neka se, na primjer, ponude da će namjestiti stol za ručak.

Kako si?

Često svjedočimo simpatičnim susretima naše djece s odraslim osobama koje vole djetetu stisnuti ruku i pitati kako je. Djeca obično budu pomalo zbunjena situacijom pa ne znaju što reći te se najčešće smijulje ili posrame. Potrebno ih je samo malo ohrabriti da u takvim situacijama jednostavno odgovore „Dobro sam, hvala, a Vi?“ Vidjet ćete kako će sugovorniku biti drago što Vaše dijete lijepo razgovara.

Ne šapći u društvu i ne pokazuj prstom

Djeca vole tajne, vole ih dijeliti s drugima i to je sasvim u redu. Nezgodno je jedino ako im padne na pamet šapnuti Vam tajnu na uho baš kada ste u društvu. U tom trenutku možete ih nježno zamoliti da razgovarate kasnije. Kad ostanete sami, objasnite djetetu da nije pristojno šaptati u društvu jer bi se druga osoba mogla neugodno osjećati misleći da se o njoj šapuće. Također, napomenite da pokazivanje prstom u drugu osobu nije pristojno.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Nikoline ArnsUnsplash

Možda će Vas zanimati i osnove bontona za djecu.

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.