Što bi svaki roditelj trebao znati o spavanju novorođenčeta?

spavanju novorođenčeta, spavanje beba, bebin san, uspavljivanje

Nakon svih priprema za spavanje većina se roditelja pred odlazak u krevet opušta različitim večernjim ritualima: čitanjem, slušanjem glazbe, gledanjem televizijskog programa ili bračnim darivanjem. Dok uranjate u san, moždani se centri počinju odmarati, što vam omogućuje stanje dubokog sna zvanog „non – REM“ (izostanak brzog pokreta očiju), tj. duboko spavanje (zvanog „mirno spavanje“). Vaš um i tijelo su najmirniji tijekom ove faze spavanja. Vaše tijelo miruje, dišete plitko i u pravilnim razmacima, mišići su opušteni i kao da ste omamljeni.

Nakon otprilike sat i pol faze mirnog spavanja, vaš se mozak počinje „buditi“ i raditi, uslijed čega napuštate duboki san i započinjete lagani san ili aktivno spavanje nazvano „brzi pokret očiju“ (REM). Tijekom ove faze spavanja oči se ispod vjeđa zaista pomiču dok mozak vježba. Tada sanjate i meškoljite se, okrećete pa čak i namještate pokrivač bez da se probudite. Tijekom ove faze moguće je potpuno se probuditi da biste otišli u kupaonicu, vratiti u krevet i ponovno duboko zaspati. Ovi izmjenjujući ciklusi laganog i dubokog sna izmjenjuju se svako nekoliko sati tijekom noći, stoga zdrava odrasla osoba u prosjeku provede 6 sati mirnog spavanja i 2 sata aktivnog spavanja. Stoga, ne spavate duboko cijelu noć iako se možda osjećate kao da je tako.

Faze spavanja novorođenčeta

Ljuljate ga, hodate ili dojite svoje dijete i njegovi kapci padaju dok u vašim rukama tone u san. Oči se potpuno zatvaraju, no kapci i dalje trepere, a disanje je još uvijek nepravilno. Djetetove ruke i noge su savinute i povremeno se trznu, skvrče ili se dijete na trenutak nasmiješi (refleksni osmijeh). Ponekad nastavi s pokretom sisanja. Upravo kad se nagnete da biste stavili uspavanu bebu u kolijevku tako da se možete tiho iskrasti iz sobe, ona se probudi i zaplače. To se događa zbog toga što nije duboko zaspala. Još je uvijek bila u fazi laganog sna dok ste je stavljali leći.

Pokušajte ponovno s vašim uobičajenim ritualima pred spavanje, samo ovaj put neka traju 20-ak minuta duže. Primijetit ćete da su bebine grimase i trzaji prestali, disanje postaje pravilno i plitko, mišići se potpuno opuštaju. Stisnute se šačice otvaraju, a ruke i noge opušteno vise. Sve su to znakovi dubokog sna. Ovo je trenutak kada dijete možete spustiti u krevetić i išuljati se, zadovoljno odahnuti znajući da se beba udobno odmara.

Lekcija noćnih vještina br. 1

Djecu treba uvesti u spavanje, a ne samo ostaviti da zaspe. Neku djecu možete leći dok tonu u san, a još su napola budni. Neka djeca trebaju pomoć roditelja, ljuljanje ili dojenje pred spavanje. Razlog tome je što odrasle osobe obično mogu izravno ući u fazu dubokog sna za razliku od novorođenčadi koja u fazu spavanja ulaze nakon početne faze laganog sna. Nakon 20 ili više minuta postepeno ulaze u fazu dubokog sna kada ih nije baš tako lako probuditi.

Kako već znate iz vlastitog iskustva, ako požurujete dijete u krevet dok je još u početnoj fazi laganog sna, najvjerojatnije će se probuditi. Mnogi roditelji kažu: „Moje dijete mora potpuno zaspati prije nego je legnem u krevetić.“ Kasnije, neke bebe mogu brže ući u fazu dubokog sna, preskačući podužu fazu laganog sna. Naučite prepoznavati faze spavanja vašeg novorođenčeta. Pričekajte dok je vaše dijete u fazi dubokog sna da biste ga premjestili na drugo mjesto, na primjer iz vašeg kreveta ili auto sjedalice u kolijevku.

Bebe imaju kraće ciklusa spavanja od odraslih

Stanite pored svoga djeteta i gledajte ga dok spava. Sat vremena nakon što zaspi, ono se počinje meškoljiti, malo se trza, kapci trepere, mišići lica rade grimase, nepravilno diše i njegovo je tijelo pomalo kruto. Dijete ponovno ulazi u fazu laganog sna. Vrijeme prelaska iz dubokog u lagani san osjetljivo je vrijeme tijekom kojeg će se mnoge bebe probuditi uslijed nekog uznemirujućeg ili neugodnog podražaja, poput gladi. Ako se beba ne probudi, ona će tijekom sljedećih 10 minuta preletjeti ovo razdoblje laganog sna te tone natrag u dubok san.

Ciklusi spavanja kod odraslih (prelazak iz laganog u duboki san te natrag u lagani san) u prosjeku traje 90 minuta. Ciklusi spavanja kod novorođenčeta je kraće, traje 50 do 60 minuta stoga prolaze kroz osjetljivo razdoblje noćnog buđenja svako sat vremena ili kraće. Kada vaše dijete ulazi u fazu laganog sna, ako položite ruku na njegova leđa utješno ga mazeći, pjevate umirujuću uspavanku ili jednostavno budete uza nj na krevetu, možete mu pomoći proći kroz razdoblje laganog sna bez da se probudi.

Lekcija noćnih vještina br. 2

Nekim je bebama potrebno pomoći da ponovno zaspe. Neke od takvih beba mogu proći kroz ovo osjetljivo razdoblje bez potpunog buđenja, a ako se ipak probude, mogu se same umiriti i duboko zaspati. Drugim je bebama potrebna pomoć, nježna ruka, glas ili dojenje da bi se umirile i duboko zaspale. Zbog ovako jedinstvenih razlika u karakteristikama ciklusa zaključujemo da je jedan od ciljeva stvaranje okruženja povoljnog za svladavanje osjetljivog razdoblja noćnog buđenja i ponovnog ulaska u fazu dubokog sna bez buđenja.

Bebe ne spavaju jednako duboko kao i odrasli

Ne samo da je bebama potrebno duže vrijeme za odlazak na spavanje te često imaju osjetljiva razdoblja buđenja već imaju dvostruko aktivniji ili lakši san nego odrasli. Na prvi pogled to baš i nije pravedno prema roditeljima koji su se iscrpili još tijekom dana. Ipak, ako uzmete u obzir razvojni princip zbog kojeg novorođenče s razlogom spava (ili ne spava) na ovakav način, lakše ćete razumjeti noćne potrebe vašeg djeteta i razviti svoje vještine kojima ćete pomoći, a ne odmoći prirodnom ritmu djetetova spavanja. Ovdje se razilazim s mišljenjem modernih savjetnika koji preporučuju upotrebu različitih pomagala i tehnika osmišljenih kao pomoć bebama za dublji san tijekom noći – po cijeni, a i mogućem riziku.

Noćno buđenje ima dobre strane

Tijekom prvih nekoliko mjeseci bebe su najpotrebnije naše brige, ali njihova sposobnost da nam to izraze je vrlo loša. Pretpostavimo da je beba duboko spavala većinu noći. Neke od osnovnih potreba neće biti zadovoljene. Malene bebe imaju majušne želuce i majčino se mlijeko vrlo brzo probavi. Ako bebin podražaj gladi ne može probuditi bebu, to neće biti dobro za bebin razvoj. Ako je bebin nosić začepljen ili ne može disati, hladno joj je i treba toplinu, a njezino stanje dubokog sna je takvo da ne može izraziti svoje potrebe, njezin je život doveden u opasnost.

Ono što smo naučili tijekom pedijatrijske prakse jest da bebe rade to što rade jer su stvorene na takav način. Što se tiče spavanja, istraživanja pokazuju da aktivan san štiti dijete. Pretpostavimo da dijete spava poput nas odraslih, što znači da većinom duboko spava. Zvuči odlično za roditelja, ali ne i za dijete. Pretpostavimo da je djetetu potrebna toplina, hrana ili slobodan dotok zraka, ali zbog dubokog sna nije se moglo probuditi, prepoznati i reagirati na svoje potrebe. Mogao bi biti ugrožen djetetov život. Vjerujemo, a istraživanja potvrđuju, da česte faze aktivnog sna (REM) služe u korist djeteta tijekom prvih mjeseci kada je njihova fizička dobrobit najviše ugrožena.

Lekcija noćnih vještina br. 3

Ako inzistiramo da dijete prerano počne duboko spavati, možemo loše utjecati na njegov život ili razvoj. Zbog raznih savjeta kako navesti dijete da prespava noć, novopečeni se roditelji ne bi smjeli osjećati pod pritiskom da njihovo dijete mora što duže i što dublje spavati ako je to za njih prerano.

Noćno buđenje dobro je za razvoj

Znanstvenici za istraživanje spavanja vjeruju kako je način na koji novorođenčad spava mnogo mudriji nego kod odraslih. Njihova je teorija da lagani san pomaže mozgu u razvoju jer se mozak tijekom REM faze ne odmara. Zapravo, protok krvi kroz mozak skoro se udvostruči tijekom te faze. (Ovaj je porast protoka krvi posebno vidljiv u području mozga koji automatski kontrolira disanje.) Tijekom REM faze tijelo pojačava proizvodnju određenog nervnog proteina zaduženog za izgradnju mozga. Smatra se da tijekom aktivne faze spavanja također i učimo. Mozak to razdoblje koristi za procesiranje informacija koje je prikupio tijekom dana, pohranjujući ono što je korisno za pojedinca i odbacujući ono što nije.

Neki istraživači vjeruju da REM faza djeluje da bi stimulirala mozak u razvoju, proizvodeći korisne slike koje potiču mentalni napredak. Tijekom faze laganog sna, viši moždani centri i dalje su aktivni, međutim, tijekom dubokog sna ovi se centri isključuju te dijete funkcionira pomoću nižih moždanih centara. Moguće je da tijekom faza ubrzanog rasta mozga (djetetov mozak naraste gotovo do 70% veličine odraslog mozga u prve dvije godine) on mora nastaviti funkcionirati i za vrijeme sna da bi se razvio. Zanimljivo je primijetiti kako prerano rođena djeca provedu više vremena (oko 90%) u REM fazi, vjerojatno da bi ubrzali rast mozga. Kao što vidite, razdoblje kada čovjek najviše spava i kada se mozak najbrže razvija jest ujedno razdoblje kada najaktivnije spavaju. Jednom kada sam objašnjavao teoriju kako lagan san koristi razvoju djetetova mozga, umorna se majka tiho nasmijala i rekla: „Ako je to točno, moje će dijete biti vrlo pametno.“

Kako rastu, djeca postižu zrelost u spavanju

Zasigurno razmišljate kako je sasvim razumljiva ova teorija, ali se ujedno i pitate kad će vaše dijete spavati cijelu noć. Dob kada se djeca ustale – lako odlaze na spavanje i spavaju cijelu noć – ovisi od djeteta do djeteta. Neku se novorođenčad lakše uspava, ali ne spavaju dugo. Druga se teško uspavaju, ali duže spavaju. Ostale bebe doslovno iscrpljuju jer niti ih je lako uspavati, a niti dugo spavaju kad u tome uspijete. Tijekom prva tri mjeseca, malene bebe često spavaju mnogo više od četiri sata u komadu bez potrebe za hranjenjem. Malene bebe imaju majušne želuce.

Ipak, one obično spavaju između 14 i 18 sati dnevno. Između trećeg i šestog mjeseca većina se beba ustali s navikama spavanja. Budne su duži period tijekom dana, a neke spavaju i 5 sati u komadu tijekom noći. U toj dobi očekujte jedno ili dva noćna buđenja. Također ćete primijetiti da su se razdoblja dubokog sna produžila. Osjetljiva razdoblja noćnog buđenja se smanjuju te bebe uspijevaju lakše utonuti u dubok san. Ovo se naziva zrelost u spavanju.

Lekcija noćnih vještina br. 4

Važno je zapamtiti da su navike spavanja vašeg djeteta više reakcija na djetetovu narav nego na način vaše brige tijekom noći. Imajte na umu da ostali roditelji pretjeruju kad tvrde koliko njihova djeca spavaju kao da time dobivaju zlatnu medalju za roditeljstvo, što uopće nije točno. Nije vaša krivnja ako se dijete budi.

Bebe će se i dalje buditi

Dob kada bebe postignu zrelost odraslog načina spavanja je različita. Iako djeca postignu te navike nekad tijekom druge polovice prve godine života, mnoga od njih se i dalje bude. Koji je razlog? Bolni podražaji poput hladnoće ili rasta zubi postaju sve češći. Neki od najvažnijih razvojnih koraka poput sjedenja, puzanja i hodanja potiču bebe da „vježbaju“ svoje nove vještine u snu. U razdoblju između prve i druge godine kada dijete uspije prespavati navedene podražaje, javljaju se neki novi uzroci noćnih buđenja poput tjeskobe zbog odvajanja ili noćne more.

Čak i ako razumijete zašto su bebe sklone noćnom buđenju, shvaćate da je jednako važno i za roditelje i za djecu da se mirno naspavaju. U suprotnome, bebe, roditelji i njihovi odnosi neće napredovati.


Dr. Bill Sears – Ask Dr. Sears
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Pexels

Potražite članke na temu spavanja djece iz prve ruke naše glavne urednice u članku „Savjeti za kvalitetno bebino spavanje“ ili pročitajte savjete poznatog pedijatra O odgoju zahtjevnih beba.

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!