Kako obitelji mogu bolje živjeti duh adventa i Božića u svojim domovima?

duh adventa, liturgjjska godina u obitelji, vjera

Katolička je Crkva odredila da se četiri tjedna koja predstoje Božiću naziva advent (došašće), vrijeme da se pripremimo za dolazak Gospodina, našeg Kralja i Spasitelja. K tome, Crkva nas uči:

“Slaveći svake godine bogoslužje Došašća, Crkva proživljava to iščekivanje Mesije: ulazeći u zajedništvo s dugom pripravom prvoga Spasiteljeva dolaska, vjernici pobuđuju žarku želju za njegovim drugim dolaskom. Slavljem Pretečinog rođenja i mučeništva Crkva se sjedinjuje s njegovom željom: “On treba da raste, a ja da se umanjujem” (Iv 3,30).” (KKC 524, isticanje sukladno originalu)

Plodonosniji adventski život obitelji

Katoličke obitelji mogu plodonosnije živjeti vrijeme adventa i Božića sudjelujući u različitim tradicijama koje su se razvijale kroz vrijeme, kao što je običaj Jišajevog stabla ili pravljenje božićnog igrokaza u obitelji.

Možemo živjeti liturgijsku godinu u njezinim različitim razdobljima radosti i žalosti, rada i odmora, ili slijediti uzorak svijeta, piše Helen McCouglin u tekstu „Advent i Božić u katoličkom domu“, komentirajući izazov katolicima da budu u svijetu, ali ne od svijeta, kroz cijelu godinu. Ona piše ove duboke riječi 50-tih godina prošlog stoljeća, ali one su danas čak mnogo važnije zbog općeg opadanja katoličkog obiteljskog života tijekom zadnjih četrdeset godina. U mnogim domaćinstvima oba roditelja rade izvan kuće i puno se manje vremena posvećuje duhovnom životu obitelji. Kao katolički roditelji, mi moramo prilagoditi svoje prioritete i učiti svoju djecu živeći svoju vjeru i unutar i izvan doma.

Zašto je advent na početku liturgijske godine

Čini se prikladnim smjestiti baš advent na početak liturgijske godine budući da je to vrijeme duhovne pripreme označeno željnim iščekivanjem rođenja Našeg Spasitelja, Isusa Krista. Postoje stare adventske prakse, od kojih su neke spomenute u ovom članku, koje pomažu našoj djeci i obiteljima da živimo bliže Kristu. Vrijeme ih je ispitalo i potvrdilo. One uče doktrinu spasenja i razvijaju osjećaj velikodušnosti za Boga (usp. KKC, br. 2222-26). Čvrsta i živa obiteljska vjera postat će njihovo naslijeđe i način za širenje religioznih običaja koji su ukorijenjeni u liturgiji.

Djeca vole iščekivati, kaže McLouglin. Kada postoje prazne jaslice koje se mogu ispuniti slamom za svaku malu žrtvicu, kada je Marijina svijeća svakodnevni podsjetnik na stolu, kada se pjevaju adventske pjesme u svjetlosti svijeća koje su postavljene na adventski vijenac, djeca nemaju potrebu slaviti Božić prije vremena. To bi uvrijedilo njihov osjećaj ponosa. Starija djeca koja izrađuju postavku jaslica, izrezuju simbole iz Starog zavjeta za Jišajevo stablo, pripremaju kostime za obiteljski božićni igrokaz, smatraju da je vrijeme adventa prekratko vrijeme za pripremu dolaska Isusa Krista.

Što nam pomaže očistiti srca i priprema nas za slavljenje Božića?

Ovo su utješne misli dok se pripremamo unijeti neke od ovih liturgijskih aktivnosti u naše domove tijekom adventa kako bismo mogli uistinu slaviti Božić. Šteta je što mnogi od nas ne poste tijekom adventa, upravo zbog toga što bez posta ne može biti stvarne gozbe za Božić. Post i drugi oblici pokore, kao što je molitva i davanje milostinje, pomažu nam očistiti srca i pripremaju nas za slavljenje Božića (usp. KKC, br. 1434). Crkva posebice potiče sudjelovanje u misama zornicama tijekom adventa, zato što u Euharistiji nalazimo smisao i cilj adventske pripreme: samog Krista, čija nas žrtva pomiruje s Bogom (usp. KKC br. 1436; Kongregacija za bogoštovlje, Eucharisticum Mysterium, br. 29).

Crkva primarno slavi Božić od Božićnog dana do Svetkovine Bogojavljenja, koja obilježava manifest Krista kao Spasitelja cijelog svijeta (Usp. Mt 2,1-12). Crkva također tradicionalno slavi Božić 40 dana što kumulira na blagdan Svijećnice (2. veljače). Tijekom ovog vremena, Kristovo se rođenje slavi kao neprekidni festival. Jednako je važno slaviti tijekom Božićnog vremena kao i pripremiti se za Isusa tijekom Adventa.

Obiteljske aktivnosti koje čuvaju duh adventa i Božića

Sljedeće aktivnosti su pripremljene tako da Vi sa svojom obitelji možete živjeti misao adventa i Božića u punini.

Adventski vijenac

Adventski vijenac, koji potječe iz Njemačke, vjerojatno je najpoznatiji adventski običaj. To je vijenac koji se izrađuje od zimzelenih grana i veže se u krug žicom. Simbolizira mnoštvo godina od Adama do Krista u kojima je svijet čekao Spasitelja; isto tako predstavlja vrijeme kroz koje mi čekamo Njegov drugi i zadnji dolazak. Vijenac sadrži četiri isto razmaknute svijeće, tri ljubičaste koje se pale na pokajničke nedjelje i jedna roza koja se pali na nedjelju zvanu Gaudete, treću radosnu nedjelju u adventu. Postoje mnoge dostupne molitve i himni koje mogu pratiti vašu ceremoniju postavljanja adventskog vijenca.

Prazne jasle

Svako dijete može imati svoje samostalne jasle ili mogu biti jedne jasle za cijelu obitelj. Ideja je da se žrtvice, služenja ili dobra djela rade u čast Malog Isusa kao rođendanski poklon te zbog njih dijete dobiva slamu da ju stavi u jasle. Kada dođe božićno jutro, Mali se Isus stavlja u jasle. Potičite svoju djeca da učine što udobniji krevet za Isusa svojim dobrim djelima. U tom procesu objasnite Isusovo darivanje sebe u Božiću i Uskrsu koje nam omogućuje da budemo dio Božje obitelji.

Jišajevo stablo

Jišajevo stablo nam govori o Kristovim prethodnicima kroz simbole i povezuje Sveto pismo sa spasenjskom povijesti koja napreduje od stvaranja do Isusova rođenja. Stablo se može napraviti kao poster sa simbolima zalijepljenima na njemu, ili se mogu stavljati na pravo drvce.

Dan sv. Nikole

Blagdan sv. Nikole koji se slavi 6. prosinca istaknuta je točka adventa. Svako dijete stavlja vani svoje cipele noć prije blagdana u nadi da će ih posjetiti dobri biskup sa svojom mitrom i pomoćnicima te torbom punom darova. Današnji Djed Mraz je stvoren po uzoru na sv. Nikolu, ali je komercijalizam uništio pravu priču. Mnoge obitelji se daruju i na dan sv. Nikole i na Božić. Pročitajte priču o  sv. Nikoli u svojoj najdražoj knjizi o svecima.

Kristova svijeća

Bilo koja velika bijela svijeća može biti upotrebljena kao Kristova svijeća. Ideja je da ju se ukrasi simbolima Isusa. Za to možete koristiti stare božićne razglednice, šljokice, božikovinu. Svijeća se može upaliti na Badnju večer kao pokazatelj da je Svjetlo svijeta došlo. Ova svijeća se nastavlja paliti nedjeljom kroz cijelu godinu kao podsjetnik na naše iščekivanje Krista i slavljenje Njegovog rođenja i Uskrsnuća.

Marijina svijeća

Neke obitelji imaju običaj ukrašavanja Kristove svijeće plavom mašnom 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Marijina. Na ovu veliku svetkovinu, drugi smještaju svijeću s plavom vrpcom ispred kipa ili slike Blažene Djevice Marije, čije je „DA“ Bogu omogućilo da naš Gospodin dođe za Božić. Ova svijeća se pali tijekom obroka služeći kao divan spomen Marijinog željnog iščekivanja Isusa – Svjetla svijeta. Ista može poslužiti kao podsjetnik za svakog člana obitelji da čuva svoje svjetlo milosti upaljenim u iščekivanju Kristova dolaska.

Sv. Lucija

Blagdan sv. Lucije, djevice i mučenice pada 13. prosinca. Njezina životna priča može se naći u većini knjiga o svecima, kao i recept za tradicionalne kolače. Ima bogatu simboliku pa je njezin životopis vrijedno pročitati. U Dalmaciji je običaj sijati pšenicu na dan Sv. Lucija. (nap. ur.)

Uprizorenje Jaslica

Ovo je događaj u kojem cijela obitelj sudjeluje postavljajući božićne jaslice. Marija i Josip bi trebali biti daleko putujući u Betlehem pa ih se svaki dan pomiče postepeno bliže. Starija djeca mogu napraviti kipove u ljudskoj veličini, izrezbariti ih, izrezati od kartona ili postaviti gotove figure. Kreativnost je ovdje bez granica. Stavite scenu jaslica gdje se mnogi mogu diviti dječjem trudu kako bi slavili Gospodina na ovaj način.

Božićni keksi

Mnogo je dostupnih kuharica gdje se mogu naći različiti tradicionalni božićni keksi. Pečenje božićnih keksa/kolača obično započinje oko 20. prosinca. Kako se Božić približava, kuća će sva biti puna svakakvih miomirisa i začina. Slava Božića je nadohvat ruke! Premjestite jasle u žarišno mjesto, dodajte svjetlo Jaslama koje će se upaliti na Badnju večer i sudjelujte zajedno.

Blagoslov božićnog drvca

Sve više i više obitelji blagoslivlja svoja božićna drvca. Vrlo je važno podsjetiti djecu da su drvca vezana za mnogo aspekata naše vjere. Na primjer podsjećaju nas da naši prvi preci nisu smjeli jesti sa zabranjenog drva, da je Krist platio veliku cijenu našeg otkupljenja viseći na drvu (Usp. Dj. 5,29-32).

Postoje mnoge različite priče koje pokušavaju objasniti korištenje drva kod Božića. Npr. Sv. Bonifacije u 8. stoljeću dao je Druidima balzam od drva jele umjesto hrasta, simbol njihovog idola. On je rekao, drvo jele je drvo mira, simbol vječnog života sa svojim zelenim granama. Ono ukazuje na Nebo. Nikada neće štititi krvnička djela, nego radije budite ispunjeni milim darovima i djelima ljubaznosti.

Postoje još mnogo priča i blagoslova uključene u McLogulinovoj knjizi: „Advent i Božić u katoličkom domu“. Obitelj također može sudjelovati u adventu kroz dnevne Mise, molitvu Časoslova ili barem slijedeći dnevna misna čitanja kod kuće dok Crkva iščekuje dolazak Spasiteljev, i Njegov rani život nakon Božića. Obitelj koja sudjeluje zajedno na Misi i drugim aktivnostima tijekom vremena adventa i Božića povezivat će se u Kristu koji je smisao tog vremena i dati izvrsni primjer prijateljima i rodbini.


Michaelann Martin – Catholic Education
Prevela: Tihana Krajačić Bilić
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!