Odlazak na misu s djecom prema savjetima iskusnog oca

odlazak na misu s djecom

Odlazak na misu s malom djecom ponekad se čini nemogućom misijom. Kako od njih očekivati da sat vremena ili duže budu mirni i šute? Bi li se roditelji trebali izmjenjivati i odvojeno ići na misu? Hoće li ostalim vjernicima na misi smetati ako moje dijete previše buči? Saznajte odgovore na ova pitanja.

Odlazak na misu s djecom – naizgled nemoguća misija

Zaboravimo na trenutak sva ta pitanja i promotrimo činjenice. Djeca su predivan blagoslov svojim roditeljima, ali ona su blagoslov i za Crkvu. Ako u Crkvi nema života, ona umire. Postoje oni koji smatraju da djeca, odnosno bebe, nemaju što raditi na misi jer je to vrijeme sabranosti pred Bogom samo za odrasle. No ovo je potpuno pogrešan pristup.

Ako u Crkvi nema života, ona umire

Biskup iz Phoenixa obratio se roditeljima i rekao da upravo oni imaju bogomdan dar i roditeljsku odgovornost u služenju svojoj djeci. Nastavlja u jednako lijepom i snažnom tonu: „Vaša domaća Crkva snažno oblikuje djecu prateći vas u rastu. Ovaj proces započinje kada obitelj upozna svoju malu djecu s Isusom u Euharistiji. Posebno vas želim ohrabriti da na misu dovodite malu djecu. Vaša je prisutnost željena i potrebna u našoj crkvenoj zajednici. Iako se čini da je dječje meškoljenje ili plakanje naporno, oni zapravo ne smetaju ostalima da prime Božju milost. Ako u Crkvi nema života, ona umire. Ako djeca prisustvuju misi od malih nogu, ona razvijaju odnos s Bogom i Njegovom Crkvom.“

10 strategija za odlazak na misu s djecom

Dakle, znamo u čemu je stvar i znamo da djeca trebaju biti na misi. No kako možemo u tome uspjeti? Donosimo popis najuspješnijih pristupa iz raznih izvora. Molimo se da će i vama biti korisni.

1. Prije polaska nahranite djecu

Mala djeca ne moraju postiti pred Euharistiju. Stoga je najbolje da ih nahranite netom prije dolaska na misu. Neka im trbuščići budu puni tako da izdrže do samoga kraja. Majke kojima je neugodno dojiti u klupi pod maramom mogu iskoristiti prazne ispovjedaonice koje se ne koriste tijekom liturgije.

2. Posebna odjeća i oprema samo za misu

Djeca vole dosljednost i raspored. Također, djeca imaju određene predmete koje povezuju s određenim događajima i radnjama. Jedna od ideja jest da djeca obuku posebnu odjeću koja je namijenjena samo za crkvu. To bi trebala biti malo svečanija odjeća od one koju nose svakodnevno, ali neka se u njoj i dalje osjećaju udobno.

Dobro je imati i posebnu torbu koju će nositi samo u crkvu. U nju možete staviti malu igračku ili knjigu koja će biti samo za nedjeljnu misu. Pripazite da su od mekanog materijala koji ne stvara buku. Podijeljena su mišljenja među roditeljima treba li na misu nositi grickalice ili ne. Ako se ipak odlučite za hranu, ponesite grickalice koje se ne mrve (primjerice, komadiće voća) i koje će roditelj pažljivo dijeliti.

3. Obavite sve potrebe kod kuće

Ako djeca nose pelene, presvucite ih netom prije polaska ili čim stignete u crkvu. Ako se djeca koriste toaletom neka obave nuždu prije polaska ili neka pokušaju otići na toalet prije početka mise, čim stignete u crkvu.

4. Iznesite djeci svoja očekivanja

Podsjetite djecu da se pripremaju za odlazak na misu i da je važno biti miran i tih. To je vaše očekivanje koje se vjerojatno neće svaki put ispuniti. Bez obzira na to, budite strpljivi i ustrajni u svom pristupu.

Očekivanja bi trebala biti jednostavna. Na primjer, da djeca ostanu sjediti u klupi, da šapću dok govore i da ne lupaju. Podsjetite ih na to dan prije, večer prije, u nedjeljno jutro, u autu i dok sjedite u klupi.

Pravilo da ostanu u klupi znači da mogu stajati, sjesti na klečalo ili na klupu ako imaju do godinu dana. Do druge godine dopušteno je šaptati ako žele postaviti pitanje. Nakon druge godine, cilj je da uopće ne progovaraju tijekom mise. Nije dopušteno lupati po klečalu, klupi ili knjigama.

5. Budite im primjer

Odlazak na misu nije tek neka aktivnost ili zabava. Dijete bi trebalo znati da se radi o drugačijoj situaciji samo po tome kako se vi ponašate i djelujete. Vi određujete pristup. Ako ste unatoč dječjim ludovanjima smireni i usredotočeni, veće su šanse da će djeca shvatiti poruku.

6. Sjednite u prednje redove

Možda mislite kako nema teoretske šanse da ćete sjesti naprijed s jednogodišnjim djetetom. Razumijem vas. Čini se proturječno svemu što osjećate, no većina iskusnih roditelja predlaže da sjednete u prve redove. Djeca mogu vidjeti što se događa i vjerojatno će time biti zaokupirani. Možete im čak tiho objašnjavati na uho što se tijekom mise događa.

7. Izmjenjujte se

Ako vam supružnik ili starije dijete mogu pomoći, tada to iskoristite. Izmjenjujte se u držanju djeteta. Dok držite dijete imate bolju kontrolu nad njim i njegovom pažnjom. Možete mu ukazati na neke stvari ili odvratiti pažnju ako je potrebno. Ako trebate, možete igrati igru traženja i pokazivanja- na križ, svijeću ili oltar. Odlazak na misu s malom djecom nije jednostavan. To je naporan posao, no u tome se sastoji katolički odgoj.

8. Malo buke možete tolerirati, neprestana buka nije u redu

Ako se vaše dijete tu i tamo glasnije javi, ne morate se previše brinuti. Nemojte misliti da svi gledaju u vas. Bit će sve u redu, okupljeni vam vjernici neće zamjeriti. Ako vam i zamjere, to je njihov problem.

Međutim, ako vaše dijete neprestano stvara buku, morat ćete ga upozoriti. Možete otići do izlaza iz crkve ili čak izići ako se dijete ne želi umiriti. Ipak se nastojte vratiti u crkvu što je prije moguće.

Ako iziđete iz prostora crkve, ne dopustite djetetu da započne igru jer će naučiti da svaki put može tako. To što ćete nekoliko puta izići i vratiti se manje ometa ostale od plačljivog djeteta koje ne možete utišati. Nemojte misliti da ometate. Djeca trebaju biti na misi.

9. Odgovorite im na pitanja vezna uz misu

Vi ste prvi katehisti svome djetetu. Vi ste im najbolja šansa da će prihvatiti i naučiti ono najvažnije o vjeri. To nije jednosmjeran proces već interakcija. Što više vaše dijete znao o misi, to će više htjeti sudjelovati i shvatiti je.

Dopustite maloj djeci da vas tihim glasom pitaju ono što ih zanima (pa čak i ako nisu baš tihi). Ako se dogodi da je prikazanje i morate ih utišati, tada im recite: „Sada se molimo, pitat ćeš me kad završi misa.“

Sjetite se porazgovarati o misnim čitanjima kasnije tijekom dana i ponekad tijekom tjedna. Dok se vozite u autu prisjetite se što se na misi događalo. Osvijestite djeci činjenicu da je misa najvažniji događaj tjedna. Također, ne zaboravite nakon mise pohvaliti djecu za dobro ponašanje.

10. Budite strpljivi i ustrajte

Ovi savjeti su tu da vam pomognu i nadam se da hoće. Čak i ako ne uspiju odmah, sjetite se da trebate biti strpljivi. Ponašanje se formira tijekom vremena i potrebno ga je utvrđivati i vježbati, i s vaše i s njihove strane. Ne gubite nadu.

Bog želi da vaša djeca prisustvuju misi. Na kraju krajeva, moramo zapamtiti da Bog voli vašu djecu beskrajno više nego vi sami. Voli i vas više no što znate. Stoga, On želi da uspijete. Molite se i ustrajte. Strpljenje i ustrajnost su ključ uspjeha.


Will Wright – Catholic Link
Prevela: LR

Na kraju saznajte o dobrobitima odlaska djece na misu koje će vas iznenaditi ili poslušajte podcast na ovu temu.

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.