Jeste li ikada održali obiteljski sastanak?

obiteljski sastanak

Obiteljski sastanak može riješiti probleme

Nedavno me jedan poznanik koji je dobio zadatak sastaviti video o roditeljstvu upitao: „Kad bi morao dati samo jedan savjet roditeljima, samo jedan prijedlog kako biti bolji roditelj, koji bi to bio?“ Odlučio sam da bi to jedino mogli biti – obiteljski sastanci.

Zašto sam baš to odabrao? Zbog toga što je to jedina stvar koja značajno mijenja obiteljski život i nešto što ne dolazi samo po sebi, nešto što roditeljima ne dolazi instinktivno.

Čemu doprinose sastanci?

Obiteljski sastanci mijenjaju perspektivu upravo zato što svaka obitelj prolazi kroz određene sukobe, ali ne rješavaju ih svi jednako uspješno. Međusobni konflikti između roditelja, roditelja i djece ili između same djece često završavaju galamom i vikanjem, gomilanjem stresa i lošom obiteljskom atmosferom. Međutim, ako se rješavaju na pravilan način, konflikti mogu ojačati obitelj, potaknuti obostrano poštovanje i suradnju te razviti vještine slušanja drugih i rješavanja problema koje djeci služe kasnije u životu.

Sastanci kao dio odrastanja

Obiteljski sastanak obično uključuje okupljanje za stolom kada članovi pokušavaju zajednički riješiti ili spriječiti problem. Zašto se većina obitelji toga sama ne dosjeti? Iz jednog razloga – većina nas to nije doživjela u svojim obiteljima tijekom odrastanja. Međutim, svaka obitelj može naučiti održavati obiteljske sastanke i s malo će prakse takvi sastanci uskoro postati uobičajeni kao i zajednički ručak.

10 koraka

Mislim da je dobro započeti s polusatnim sastancima jednom tjedno (recimo, nedjeljom navečer) i držati se te obaveze da biste se usavršili u ovoj praksi. S vremenom ćete možda rjeđe održavati sastanke ili češće u slučaju potrebe.

  1. Svakodnevni problemi

Odaberite situaciju kada je jedno dijete neljubazno prema drugom, jutarnje gužvanje, večernje borbe, pravilo o korištenju televizora, računala ili mobitela, kako postići ugodnije druženje tijekom obroka ili o kućanskim zaduženjima – zapravo, bilo koji problem koji uzrokuje napetost ili nevolje.

  1. Postavite temelje

Tijekom prethodnog planiranja sastanka, pojedinačno razgovarajte sa svakim članom obitelji o problemu o kojem bi htjeli razgovarati s obitelji. Pitajte ih što misle o tome. Objasnite da će im sastanak dati priliku izraziti svoje osjećaje te da je zajednički cilj međusobno se razumijeti i pronaći rješenje s kojim će svi članovi biti zadovoljni. Odredite dogovoreno vrijeme sastanka. Ako je obiteljsko raspoloženje ususret dogovorenog sastanka loše, odgodite okupljanje za neki drugi dan.

  1. Započnite pozitivno

Da biste stvorili dobro ozračje, odvojite vrijeme da biste iskazali što cijenite kod ostalih. Sjetite se što je lijepo u posljednje vrijeme netko učinio za vas. Naša bi obitelj uz to izrekla i molitvu: „Dragi Bože, pomozi nam iskazati ljubav jedni drugima tako da zajednički doprinesemo kvalitetnom tjednu koji je pred nama.“ Pripremite grickalice da bi se mlađi članovi mogli radovati sastanku.

  1. Postavite (ili razmotrite postojeća) pravila

Upitajte svakoga za mišljenje o pravilima koja bi pripomogla kvalitetnom razgovoru ili slušanju. Napravite popis i stavite ga na vidljivo mjesto. Evo nekoliko prijedloga:

Govorimo jedan po jedan.
Gledaj i slušaj onoga koji govori.
Nema prekidanja, okrivljavanja ili omalovažavanja.
Sve što trebaš reći neka bude na ljubazan način.

  1. Surađujte, ne okrivljujte se međusobno

Naglasite svrhu obiteljskog sastanka, a to je zajedničko rješavanje problema, a ne međusobno okrivljavanje. Zatražite od svih da se obvežu na ispunjenenje ovoga cilja: imati pozitivnu raspravu u kojoj svi pridonosimo rješavanju problema.

  1. Svi imaju riječ

Neka svi okupljeni za stolom dobiju priliku podijeliti svoje misli i osjećaje u vezi s nedavnim problemom. Nakon što je svaka osoba rekla što ima, ukratko ponovite ono što ste čuli, njihovim riječima, npr. Razumio sam da se osjećaš…

  1. Zatražite prijedloge za rješenja

Još jednom neka svi okupljeni za stolom izraze svoje prijedloge za rješenje problema.

  1. Napravite plan

Razgovarajte o prijedlozima rješenja i uklopite ih u plan s kojim se svi slažu. Ne glasujte jer to rezultira „pobjednicima“ i „gubitnicima“ već nastavite razgovor sve dok ne dogovorite plan koji svi smatraju pravednim.

  1. Obiteljski ugovor

Ispišite, potpišite i stavite obiteljski ugovor na vidljivo mjesto. Uključite podatak kad će se održati sljedeći sastanak na kojem ćete razgovarati kako napreduje doneseni plan i jesu li potrebne promjene da bi plan bio uspješniji.

  1. Održite zakazani sastanak

Ovaj je sastank od velike važnosti ako želimo da se svi pridržavaju dogovora. Provjerite kako napreduje plan i može li se što poboljšati.

Nedavno sam razgovarao s jednim ocem koji mi je rekao kako on i njegova supruga održavaju sastanke više od godinu dana. Oni imaju četvero djece: sinove od 15 i 13 godina te kćeri od 14 i 10 godina. Rekao je: “Nakon što su djeca na obiteljskim sastancima naučila rješavati konflikte razgovarajući o njima, počeli su to primjenjivati samostalno i u ostalim situacijama. Nama je to bilo iznenađenje i jedno od najvećih dobrobiti održavanja obiteljskih sastanaka.“

Istraživanja pokazuju da obiteljski sastanci tijekom vremena oblikuju ljubazniju djecu s više poštovanja i volje za suradnjom, a samim time i sretniji dom. Dajte im i vi priliku!


Thomas Lickona – Catholic Education
Prevela: LR
Foto: Pixabay.com

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.