Održavanje doma – male tajne običnih žena

održavanje doma na katolički način

Kao dijete sam mislila da su moji roditelji inzistirali na redu i čistoći samo da bi nas mučili. Ipak, sada kad sam odrasla, zahvalna sam im na tome. Naučili su sestre i mene da je posjedovanje stvari privilegija, a ne pravo, te da moramo brinuti o njima ako želimo da one budu lijepe. Od njih smo naučile puno o odgovornosti, disciplini i organizaciji poslova vezanih za održavanje doma. Osim toga, uživale smo u miru i sigurnosti koji dolaze iz života u čistom i dobro organiziranom domu. Takav smo mir nastavile njegovati i dan-danas u vlastitim domovima.

Održavanje doma čistim nije važnije od pobožnosti ili brige za svoje bližnje, niti smije biti ispred na popisu prioriteta. Neuredan dom nas ne čini manje svetima od žena koje imaju uredne domove. Čini nas samo neurednijima.

Odnositi se prema kaosu i neurednosti kao da je vrlina ili pak mišljenje da ćete se s besprijekorno čistim i uređenim domom kvalificirati za kanonizaciju su promašeni stavovi koji život čine neugodnim. Mir i harmoniju možemo pronaći samo u ravnoteži, ne u krajnostima.

Održavanje doma – kako uspostaviti ravnotežu?

U nekim trenutcima, trebate sami otkriti kako. Ovdje vam mogu ponuditi svoja rješenja za održavanje doma (i rješenja mama čije sposobnosti kao kućanica najviše cijenim). Preuzmite što želite, ostalo ignorirajte.

Vjerujte da je moguće imati uredan dom

Ako sam išta naučila gledajući svoje prijatelje od kojih svi imaju velike obitelji (od 4-10 djece) – većina djece ne usvaja odmah pravila za dobro održavanje doma. Prvi razlog njihova uspjeha jest da one funkcioniraju pod pretpostavkom – ako će dom izgledati poput igrališta, djeca će ga tako i tretirati. Pa umjesto toga, one se trude da njihov dom izgleda kao dom, gdje žive ljudi. Postavljaju ljestvicu više, i za sebe, ali i djeci. Iako i ne dosegnu uvijek ljestvicu, svejedno nadmašuju standard koji bi dostigle da ljestvica uopće ne postoji.

Naučite djecu da pospremaju svoje igračke

Ako djeca mogu hodati (i ne postoje posebne potrebe koje hodanje onemogućuju), mogu i pospremiti svoje igračke. Da, u početku im morate pomoći, ali što ranije započnete, djeca će ranije moći i sama napraviti isto. Ključ uspjeha su:

 • rano učenje djece pospremanju svojih stvari
 • puno mjesta gdje se stvari mogu spremiti –  police, vješalice i označene košare.
 • što manje igračaka. Neka su vani samo one igračke koje im uistinu trebaju, a ostale poklonite ili pospremite. Djeci nije potrebno toliko koliko nam kultura konzumerizma nameće. Što manje imaju, više će cijeniti ono što imaju (i igrati se s time).

Napravite dnevno šest manjih stvari

 • Prvom prilikom pospremite krevet. Ja svoj spremam kada mi vrije voda za kavu. Za spremanje kreveta potrebna je 1 minuta i 35 sekundi (štopala sam). Ajme, kakvu to razliku čini u mome danu!
  Više o dobrobiti i stvaranju navike pospremanja kreveta pročitajte ovdje.
 • Ne ostavljajte suđe u sudoperu preko noći. Nikad nećete požaliti ako na pranje navečer potrošite dodatnih 15-20 minuta (plus pometite kuhinjski pod te prebrišite štednjak i kuhinjski pult). Naprotiv, žalit ćete kada ustanete i uđete ujutro u neurednu kuhinju u kojoj djeca čekaju doručak.
 • Koristite vlažne maramice za brzinsko čišćenje. Svake večeri potrošite 60 sekundi čisteći umivaonik, WC školjku i kadu (dječje vlažne maramice su posebno isplative i praktične jer uz to što čiste i njeguju drveni i kožni namještaj te nisu otrovne pa vam pri čišćenju mogu pomoći i djeca).
 • Napravite večernji obilazak. Provjerite što je vani, a ne bi trebalo biti te spremite tamo gdje im je mjesto. Pospremite poštu. Poravnajte jastučiće. Ako je kuhinja već čista, a igračke spremljene, bit će vam potrebno maksimalno pet minuta.
 • Kada se uvečer presvlačite, odjeću pospremite ili bacite u prljavo rublje. Ponavljam, za to vam neće trebati ni dvije minute.

Napravite raspored po danima

Glavna ideja je tretirati održavanje doma onako kako biste tretirali i bilo koji drugi posao – raspoređujući zadatke. Trebao bi u tjednu postojati dan kada spremate kupaonicu, dan kada čistite podove, dan kada kupujete namirnice. Ako vam nije dovoljan jedan dan za rublje, možete si uzeti dva dana ili to činiti svakodnevno. Prednost ovakvoga sustava je da omogućuje da sve napravite, ali u manjim „zalogajima“. U nekim danima možete napraviti veći pothvat čišćenja, ali samo jedne stvari. Dvije… baš i ne. Isto tako, postojanje tog jednog dana kada isplanirate kupnju namirnica, štedi vrijeme (nema stalnoga trčanja u trgovine), ali i novac (ponovno, nema stalnog trčanja po trgovinama).

Najvažnije ipak je to da ova metoda vas čuva od stresa. U ponedjeljak se nećete osjećati krivima što niste počistile podove zato što znate da ćete to učiniti u utorak. Ponedjeljkom su na redu kupaonice. Kada sve ima svoje mjesto u rasporedu, lakše vam je usredotočiti se na dan i trenutak, a sutrašnji dan ostaviti za sutra.

Odredite budžet i prioritet održavanja

Ako posjedujete kuću ili stan, znate da uvijek nešto treba popravljati ili promijeniti. Neka vam je prioritet funkcionalnost, a ne ljepota (npr. krov prije uređenja terase) te ono što će vam dugotrajno imati veću vrijednost naspram kratkotrajnih povlastica (npr. električni radovi prije ukrasnih lajsni). Također, nastojte kad god možete  djelovati prije nego nastanu veći troškovi.

Nama je, na primjer, bilo potrebno 10 godina da obnovimo stubište. Tek kada smo s popisa prekrižili nove električne instalacije, izolaciju krova i centralno grijanje. Upravo sada, moj popis uključuje silikoniranje kade, gletanje te bojenje podrumskog zida koji vlaži. Ali s ostatkom mogu živjeti. To je moj dom, ne muzej. Oštećeni dijelovi i ogrebotine pričaju priču o životu koji se ovdje živi jednako kao i lijepi blagovaonski stol ili dječji crteži na hladnjaku.

Održavajte dom čistim i urednim iz ispravnih razloga

 • Ako slijedite djecu okolo i govorite im da pospremaju za sobom samo zato da zadivite susjedu, brzo ćete ostati bez snage i zdravog razuma. Ako potrošite veću svotu novca na sadnju cvijeća kako bi vaša kuća izgledala kao ona u nekom katalogu, nikada nećete biti sretni (a ni ljudi koji vas okružuju).
  ALI, ako redovito kosite travnjak zato što je to zemlja koju vam je darovao Bog i zato što znate da je vaša dužnost brinuti o tome onda posao postaje lakši i mnogo ugodniji. Isto možemo primijeniti na održavanje doma čistim i urednim.
 • Učinite to kako biste poučili djecu disciplini, odgovornosti i vođenju brige.
 • Učinite to kako biste pomogli sami sebe da naučite o disciplini, odgovornosti.
 • Učinite to kako biste spremnije otvorili vrata svoje kuće drugima.
 • I na kraju, učinite to kako bi cijela vaša obitelj lakše disala.

Ne očekujte savršenstvo

Zato što se neće dogoditi. Savršenstvo je za časopise. Pravi smrtnici moraju živjeti s beskonačnim popisima projekata koje je potrebno napraviti i opetovanim napadajima nakupina prašine. Sve dok stignemo napraviti više nego što ne stignemo i sve dok dajemo sve od sebe, možemo živjeti s nesavršenostima
I na sreću, pokušaji su ti po kojima pobjeđuje vrlina.


Thecatholictable.com
Prevela: AMS
Prilagodila: MJ
Foto: TeiTo

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.