Odvikavanje od pametnih telefona – kako se isključiti iz virtualnog svijeta

odvikavanje od pametnih telefona, pavlov, ovisnost o mobitelu

Kada bi ruski psiholog Ivan Pavlov danas bio živ, što bi mislio o pametnim telefonima? Možda ih uopće ne bi doživljavao kao telefone, već kao izvanredan primjer kako tehnologija može manipulirati našim mozgom i preporučio odvikavanje od pametnih telefona.

Pavlova istraživanja

Pavlovi zaključci iz istraživanja koje je provodio prije više stoljeća (a uključivala su hranu, zvučni signal i pse koji sline) nude nam ključan razlog zašto su nam telefoni postali poput produžene ruke. Moderni znanstvenici također kažu da navedena istraživanja nude i indicije kako se riješiti takve ovisnosti.

Pavlova je prvotna namjera bila istraživanje probave kod pasa. Međutim, jednog je dana primijetio nešto neobično dok je hranio pse. Ako bi prije hranjenja pustio zvučni signal određenog uređaja, s vremenom je taj zvuk dobio posebno značenje za pse. Značio je da dolazi hrana. Nakon nekog vremena, psi su počeli sliniti kad god bi čuli taj isti zvuk, čak i ako nije bilo hrane na vidiku. Zvuk je postao izvor ugode.

Dopamin – transmiter ugode

Isto se događa i kad su u pitanju pametni telefoni, tvrdi poznati američki psiholog. Kada začujemo alarm ili zvuk za poruku, e-mail ili novu objavu na Facebooku, moždane stanice na sličan način otpuštaju dopamin – jedan od neurotransmitera unutar moždanog sustava nagrađivanja. Dopamin nam stvara osjećaj ugode koji je aktiviran zvučnim signalom.

S vremenom zvuk može postati moćniji od same nagrade. Istraživanje na životinjama pokazuje da razina dopamina u mozgu može biti dvostruke viša kada iščekujete nagradu nego kada ju primite. Drugim riječima, zvuk za obavijest može uzrokovati veću ugodu nego sama poruka. Pametni telefoni su nas sve pretvorili u Pavlove pse.

Znakovi da je vrijeme za odvikavanje od pametnih telefona

Odrasla osoba u prosjeku provjerava svoj mobitel 50 do 300 puta dnevno, a pametni nas telefoni svojim psihološkim trikovima potiču da ga nastavimo prekomjerno koristiti (isto kao trikovi automata za sreću na koje se „navuku“ kockari).

Na primjer, svaki put kada pogledate na svoj mobitel, ne znate što ćete pročitati ili koliko će važna biti poruka. Stoga ga stalno provjeravate jer s vremena na vrijeme pronađete nešto zanimljivo. Ovo se naziva varijabilno omjerno potkrjepljivanje.

Sve je veći broj liječnika i psihologa zabrinut za naš odnos prema mobitelu. Potaknuta je debata o nazivu ovoga problema te ga neki nazivaju poremećajem ili problematičnim ponašanjem. Drugi smatraju da prevelika privrženost pametnom telefonu može postati ovisnost, poput kockanja.

To su poremećaji istoga spektra, tvrde američki psihijatri koji proučavaju ovisnost. Postoje blagi, srednji i ekstremni oblici. Za mnoge ljude to uopće ne predstavlja nikakav problem. Neki ga smatraju poput umjerenog konzumiranja alkohola koji može biti koristan. Isto možemo reći i za umjereno korištenje pametnog telefona ili računala. Stoga, ne trebaju se svi riješiti svojih mobitela jer potencijalno uzrokuju ovisnost. Umjesto toga, budimo promišljeni u vezi količine provedenog vremena uz ove uređaje jer postoji mogućnost patološkog ponašanja.

Znakovi potencijalnog problematičnog ponašanja uključuju sljedeće:

  • Korištenje mobitela drži vas budnima ili na neki drugi način ometa spavanje.
  • Krade vrijeme koje biste posvetili prijateljima ili obitelji.
  • Smeta vam pri završavanju posla ili domaćeg rada.
  • Uzrokuje (nesvjesno) nepristojno ponašanje. Na primjer, usred razgovora imate naviku spustiti pogled na mobitel i pretraživati. To je loš znak.
  • Guši vašu kreativnost i to je nešto što ne primjećujemo. Zaista vam može prekinuti tijek kreativnih misli koje razvijate u svom umu. Više o tome pročitajte u članku „Ubojice kreativnosti – internet i pretrpanost informacijama

Jednodnevno odvikavanju od pametnih telefona

Što mislite da svake subote navečer odložite mobitel na 24 sata? Takvu je odluku donio  jedan američki bračni par koji se jako dobro razumije u tehnologiju, stoga znaju da im treba odmor.

„Tijekom tjedna mi smo poput emocionalne ping-pong loptice jer odgovaramo na sve izvanjske sile. Zvonjava, poruke, e-mailovi, alarmi ili obavijesti nikada ne prestaju. Gašenje mobitela gasi svako ometanje i vrijeme ponovno postaje sveto i ponovno vladate njime. Zaustavljate svu buku.“

Kada su započeli jednodnevno odvikavanje od pametnih telefona prije devet godina, koje su nazvali „tehno nedjelja“, dan bez mobitela je odjednom postao drugačiji. Svidio im se običaj izdvajanja jednog dana u tjednu za odmor i obnovu.

„Dani su nam duže trajali i osjećali smo se opuštenije.“ S time se složila i njihova petnaestogodišnja kći koja kaže kako je gašenje uređaja smanjilo napetost. „Nema straha zbog propuštenog ili udaljenosti od događanja među prijateljima. To je obiteljski dan.“

Djevojčica kaže kako ovu novu perspektivu života bez uređaja prenosi i kroz sljedeće dane. Na primjer, drugačije razmišlja o društvenim medijima. Shvaća da novosti koje društveni mediji često objavljuju naizgled čine tuđe živote uzbudljivijim ili glamuroznijim. Ako sjedite u svome domu i pregledavate novosti, ne proživljavate te glamurozne trenutke što vas može obeshrabriti.

Uzrok tjeskobe, ali i dobrobiti

Istina je da društveni mediji pojačavaju tjeskobu koja prati adolescentsku dob. Nedavna su istraživanja utvrdila kako je prevelika količina vremena provedenog na digitalnim uređajima povezana s manjkom samopouzdanja i smanjenom kvalitetom života. Provedena anketa postavila je pitanje tinejdžerima koliko slobodnog vremena provode na aktivnostima kao što su pisanje poruka, igranje igrica, pretraživanje Interneta ili korištenje društvenih medija. Znanstvenici su utvrdili kako će dvostruko više tinejdžera koji provode pet ili više sati dnevno na Internetu za sebe reći da su nesretni, za razliku od onih koji na to troše manje vremena.

Međutim, prema istom istraživanju, nije dobra ni potpuna apstinencija od tehnologije. Tinejdžeri koji nemaju pristup računalu ili društvenim medijima osjećaju se izoliranima.

No, možda postoji i najbolja opcija. Prema podacima iz istraživanja, tinejdžeri koji provode malo vremena na svojim uređajima (sat ili dva dnevno) su najsretniji tinejdžeri.

Ono dobro što nam tehnologija nudi jest povezivanje s novim idejama i ljudima. Svijet se čini pristupačnijim i otvorenijim za mogućnosti. Jedna od najvećih dobrobiti tehnologije jest mogućnost povezivanja s ljudima diljem svijeta.

Borba s tehnologijom će još trajati. Tehnologija neće nestati i naši će životi biti vezani uz takve uređaje sve više. Međutim, odluka ovoga bračnog para pomaže cijeloj obitelji pronaći zlatnu sredinu u korištenju mobitela.

Nekoliko savjeta za odvikavanje od pametnih telefona

  • Prestanite biti Pavlov pas – ugasite obavijesti. To vas možda neće spriječiti da stalno pregledavate mobitel, ali smanjuje vjerojatnost jer vam obavijesti daju do znanja da vas čeka nagrada.
  • Koristite ručni sat ili budilicu za provjeru vremena. Istinski vam preporučamo da ne spavate pored mobitela ili provjeravate vrijeme na mobitel jedan sat prije odlaska u krevet. Postoji čvrsti dokaz da mobitel može utjecati na vaše navike spavanja.
  • Izbacite korištenje mobitela za vrijeme jela. Ne stavljajte ga na stol. Istraživanje iz 2005. otkrilo je kako puls i tlak skaču kada čovjek začuje zvonjavu na mobitelu, a ne može odgovoriti na poziv.

Saznajte ovdje koja su to 3 razloga zašto su mame ovisne o internetu te poslušajte savjete bračnog para Matijaca, u podcastu Savez ljubavi na temu „Čime hranimo duše naše djece“.


Michaeleen Doucleff; Allison Aubrey – Npr.org
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Pexels.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.