Otjerajte dosadu od djece

dosadno

Bilo da smo usred tmurnih, kišovitih i hladnih zimskih dana ili sparnih ljetnih popodneva s vremena na vrijeme naša djeca osjete dosadu. Tada najčešće čujemo pritužbe na rubu jecanja: „Mama, dosadno mi je! Mama, jaaako mi je dosadno! Dosadno mi je kad ne mogu van. Ovdje mi je dosadno!“

Prepoznajete li se?

Iako je moguće na Internetu pronaći mnoštvo zanimljivih aktivnosti za djecu ili da sami upregnute maštu i smislite dječje razonode, sasvim je u redu ako je djeci s vremena na vrijeme – dosadno. U redu je i ako to potraje. Znanstvenici vjeruju, a s istim se slažu i majke s iskustvom, da dosada rađa kreativnost te pobuđuje dječju maštu. Svjedoci smo tome da svaki put kada je djetetu dosadno nakon kratkog vremena ono pronađe neki svoj način zabave.

Nakon godina susretanja sa stanjem dosade kod djece, pronašli smo način kako ih motivirati da sami riješe problem dosade i osmisle svoje vrijeme na najbolji način. Iskušajte sljedeće korake pri prvom vapaju „Mama, dosadno mi je!“.

Prvi korak: prepoznajte njihove osjećaje i suosjećajte s njihovim problemom

Pokažite im kako shvaćate njihove osjećaje kada im je dosadno. Osluškujte kada vam nastoje objasniti razloge svoje ljutnje ili frustracije. Nemojte davati sarkastične komentare, a nemojte se niti uzrujavati. Bilo bi jako loše kad biste im se na bilo koji način rugali ili pokazivali da vam je bezvezno to što govore. Ne nazivajte ih lijenčinama. Iskažite privrženost i razumijevanje. Na primjer: „Shvaćam da ti je dosadno i da te to ljuti. I meni se to ponekad dogodi. Nema ništa lošeg u tome. Zapravo, to je super cool jer sada imaš vremena raditi što god ti padne na pamet.“

Za sada ne dajte nikakve prijedloge te ih pustite da sami smisle rješenje. Dajte im vremena. Trebalo bi obično pričekati jedno 15 minuta prije nego što prijeđete na sljedeći korak. Ako vam se dijete nakon 15 minuta ponovno požali, iskušajte drugi korak.

Drugi korak: odvratite im pažnju od negativnih osjećaja

Ovo zaista uspijeva s malom djecom. Poškakljajte ih, izmasirajte i oni se mnogo lakše prebace u neku drugu fazu. Fizički je kontakt uvijek dobro rješenje jer se dijete ne osjeća usamljeno. Pričekajte jedno kratko vrijeme da biste vidjeli jesu li uspjeli promijeniti raspoloženje iz dosade u motiviranost da nešto napravi. Ako se to ne dogodi, prijeđite na treći korak.

Treći korak: promijenite mjesto radnje

Ova taktika obično uspijeva kod svakoga. Kada se osjećate zarobljenima, ustanite iz naslonjača, prošetajte se, otiđite do kuhinje po čašu vode i, eto, već ste bolje raspoloženi.

Isto vrijedi i za djecu. Neka ustanu s kauča i pokrenite ih!

Istraživanja pokazuju kada se djeca igraju u prirodnom okruženju da će vrlo vjerojatnije izmisliti svoje vlastite igre nego u umjetno osmišljenim prostorima – ključne su to odrednice u razvijanju samokontrole i mašte kako u djece tako i kasnije u životu.

Četvrti korak: pretvorite tupu dosadu u konstruktivnu dosadu

Prošlo je već 45 minuta otkad je dijete izjavilo kako mu je dosadno i da nije dobro raspoložen, a vama izgleda kao da je uhvaćen u fazi tupe dosade. Vaš je zadatak da rasplamsate iskrice ideja.

Na Internetu možete potražiti stranice s aktivnostima za djecu. Odaberite po tri aktivnosti različitog spektra, tematike i težine. Ponekad iskoristite sve tri, ponekad odaberite samo jednu. Pokušajte se držati načela: jednu aktivnost u kojoj nešto izrađujete, jednu aktivnost za igru i jednu za učenje.

Konstruktivna dosada će s vremenom potaknuti dijete da samo osmisli neku igru, izgradi drveni dvorac preko cijele sobe ili oblikuje životinjice od plastelina.

Peti korak: ignorirajte ih i pričekajte

Došli ste do točke kada ste napravili sve što ste mogli. Vaš je zadatak sada biti strpljivi i ne popustiti. Nemojte mu dati tablet u ruke ili daljinski upravljač. Ne, još ne. Nagrada vas upravo očekuje.

„Mama, sjetio sam se čega se želim igrati!“

Uspjeli ste!

Eto ga. Ne morate mi zahvaljivati. Bilo je vrijedno čekanja, zar ne? Već u sljedećem trenutku djeca će osmisliti najgenijalniju igru ikad. Zatim ćete začuti smijeh i hihotanje. Ubrzo će kuća utihnuti i to ne zato što se vaša djeca zabavljaju provodeći vrijeme na Internetu ili mobitelu.

Potapšajte se po ramenu, dobro ste učinili. Misija uspješno izvršena!

Pokušate li s ovom metodom zasigurno ćete čuti sve manje i manje dječjih prigovora kako im je dosadno jer i djeca usvoje ovaj princip nakon što ga nekoliko puta iskuse. Na taj način mogu se samostalno dovesti do rješenja tijekom putovanja od lošeg raspoloženja uslijed dosade i pronalaska dobrog načina zabave.

Playtivities.com


Prevela i prilagodila: LR
Foto: Caleb WoodsUnsplash

 

 

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.