Pad i uzdignuće: Zašto čovjek pada i zašto ga Bog podiže?

Pad i uzdignuće: Zašto čovjek pada i zašto ga Bog podiže?

Muž bacio bombu u auto i raznio suprugu.
Sin ubio majku i sestru i skočio kroz prozor.
Čovjek posvojio djevojčicu da bi je spolno iskorištavao.
U jednoj noći skupina dječaka opljačkala sve radnje u mjestu.
Majka ostavila dijete ispred tuđih vrata i nestala.
U jednoj državi pljačka se događa svake sekunde, a približno se kreće i broj samoubojstava.
U Iraku dnevno gine oko sto ljudi.

Dokle ćemo padati? Dokle se može pasti? Gdje je kraj ovoj strmoglavoj putanji prema dolje?

Katekizam ne gleda na čovjeka kao na uzročnika zla

Otvorimo naš Katekizam Katoličke Crkve na poglavlje: Pad. Crkva, ekspert za čovjeka (riječima pape Ivana XXIII.) može nam pružiti najjasnije moguće odgovore. Kao prvo, padu čovjeka prethodio je pad anđela. Naša nam tragedija, prema tome, nikako ne može biti jasna bez uvida u tragediju „naše jače braće“, tih nebeskih inteligentnih i slobodnih bića. Oni su bili po naravi dobri, ali su od sebe postali zli (IV. lateranski sabor). U svom neopozivom (jer su bila potpuno slobodna i inteligentna bića) otklonu od Boga stvorili su pakao. U dnu njihova bića nije više radost zbog Boga i drugih, nego zavist. Ta je zavist čista mržnja prema Bogu i njegovim stvorenjima, a posebno prema stvorenjima koja sliče na Boga, a to smo mi.

Tako naš Katekizam, naša vjera, ne polazi od čovjeka kada gleda na zlo koje izlazi iz čovjeka. Oni koji gledaju prvenstveno na čovjeka, nužno dolaze do zaključka da se zlo iskorjenjuje iskorjenjivanjem čovjeka (komunizam je smaknuo 100 000 000 ljudi). Duboku analizu takvog pogleda dao nam je Dostojevski u svojim Bjesovima. Katekizam upire prstom na đavla, palog anđela, i u njegovom činu gleda sličnost svih naših zlih čina.

„Iza neposlušnog izbora naših praroditelja nalazi se zavodnički glas koji se protivi Bogu, a koji ih iz zavisti strovaljuje u smrt.“

KKC 391

Pad anđela prethodio je padu čovjeka i uzrok je naših grešnih sklonosti

Kako je utješno znati ovu istinu. Kako je lijepo znati da ni jedan zli čin, moj i mojih bližnjih, ne dolazi samo iz nas ni direktno od nas. Ta mi istina omogućuje da blaže gledam na sebe i druge. Ako je muž bacio bombu na ženu, znam da ga je na to potaknuo i „zavodnički glas“ koji sije smrt. Majka koja je ostavila dijete ispred tuđih vrata i pobjegla, sigurno je pobjegla i stoga jer ju je zaveo glas pun zavisti na Božje stvorenje, Bogu najsličnije. Ona to ne bi mogla nikako sama napraviti.

Prvi je pao anđeo, a za njim je pao čovjek. Čujmo riječi Katekizma: „Čovjek napastovan od đavla pustio je da mu u srcu zamre povjerenje prema Stvoritelju i, zlorabeći slobodu, nije poslušao zapovijed Božju. U tom je bio prvi čovjekov grijeh. Svaki grijeh nakon toga bit će neposluh prema Bogu i manjak povjerenja u njegovu dobrotu.“ (KKC 397) Taj grijeh je, po Katekizmu, zahvatio svu ljudsku narav koja se prenosi rađanjem u palom stanju i općeg je karaktera. Ivan Pavao II. u enciklici „Centesimus annus“ rekao je da ne znati da čovjek ima ranjenu i zlu sklonu narav uzrokuje teške zablude na području odgoja, politike, društvenog djelovanja i morala. Martin Luther pretjerao je i rekao da u čovjeku nema ništa više dobro. Naš Kompendij kaže:

„Kao posljedica istočnoga grijeha ljudska narav, iako nije potpuno pokvarena, u vlastitim je naravnim silama ranjena i podvrgnuta neznanju, patnji i vlasti smrti te je sklona grijehu.“

Čovjekova volja je oslabljena i preplavljen je strahom

Ako znamo, a po Crkvi to znamo, da je čovjekova volja oslabljena, da slabo razumije stvari, da ga patnja izluđuje, da se plaši smrti i općenito budućnosti, onda svaki čin koji čovjek učini traži da ga gledamo imajući to u vidu. Nije taj naš brat koji je posvojio djevojčicu i kasnije je iskorištavao to učinio sa čvrstom voljom, bistrom pameću, bez prethodne patnje koja ga je dovela do svojevrsnog ludila i bez straha za sebe, žaljenja da ne propusti šansu da uživa, itd. Svaki čin svakog čovjeka nosi teret „palog stanja“. Padamo u zlo jer smo pali ljudi. Normalno je da ranjenik pada i malakše. Ne može čovjek s prostrijeljenom nogom trčati. Isto tako ne može čisto voljeti čovjek s iscijeđenim srcem. Ne poznavati pravo stanje svakog čovjeka, znači suditi sve prestrogo i nerealno.

(N.B. Ovdje autor teksta ne želi umanjiti stravičnost i zlo grijeha pedofilije, ali govori da je čovjek u stvari rob grijeha i čini zlo koje je protivno njegovoj naravi. Koliko god neki grijesi imali teške posljedice i zaslužuju kaznu i osudu, Krist je prolio svoju krv za sve i svima nudi obraćenje, oproštenje i novi život. Međutim, svatko tko zna da se neko dijete iskorištava DUŽAN je učiniti sve da se to zaustavi, a da počinitelj bude kažnjen te da mu se onemogući daljnji pristup djeci. To ne mijenja Kristov poziva da molim za tog čovjeka koji je pao tako nisko i da ne osuđujem grešnika, već grijeh.)

Pad nije zapečaćen i beznadan, Bog nas uzdiže i daje novu priliku

Poglavlje o Padu u Katekizmu završava navještajem uzdignuća. Pad nije zapečaćen i beznadan. To znači da ni čovječanstvo u padu nije ostavljeno na milost i nemilost. Katekizam jednostavno kaže: „Nakon pada čovjek nije od Boga napušten.“ (KKC 410) Sv. Leon Veliki proglašava: „Neizreciva Kristova milost darovala nam je bolja dobra od onih koje nam je demonska zavist otela.“ A sveti Toma Akvinski: „Ništa se ne protivi činjenici da je ljudska narav bila određena za uzvišeniju svrhu nakon grijeha. Bog doista pripušta zla da iz njih izvuče veće dobro.“ I pjesma Exultet: „O sretne li krivice, koja je zavrijedila takvog i tolikog Otkupitelja.“

Kierkegaard bio je fasciniran događajem iz Evanđelja kad je javna grešnica suzama oprala Isusu noge i kosom ih otrla. Tada je čula Isusove riječi: „Komu je više oprošteno, više ljubi.“ Ljudska je zloća, na neki način, „prisilila“ Boga na jače iskazivanje ljubavi. Iz iskustva znamo da iz nas više izvlače osjećaja oni koji nas više ranjavaju. Mi svojim zlom ranjavamo Kristovo srce, ali to se srce, upravo kroz tu ranu još više otvara za nas i više izlijeva Duha Svetoga na nas. Ovo ne bismo smjeli ni pomisliti da nam to sam Krist i Crkva ne stavljaju u misli. Zaključimo riječima svetoga Pavla: „Gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobilova milost.“ (Rim 5,20) Oče, stavi mi naočale te izobilne milosti da kroz njih gledam sebe, bližnje i Tebe!


don Šimun Doljanin – Žena vrsna
Foto: Bohdan PyrynUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!