Pitajmo ginekologinju: Što očekivati nakon poroda?

nakon poroda

Iskusna ginekologinja odgovara na najčešća pitanja o kojima razmišljaju mnoge žene u sličnim situacijama. Saznajte koje savjete što možemo očekivati nakon poroda.

1. U kojem se vremenskom periodu nakon poroda smije imati seksualni odnos?

Točan odgovor na pitanje kada se nakon poroda mogu imati intimni odnosi jest – onda kada se osjećate fizički i psihički spremno.
Maternica se vraća na svoju normalnu veličinu već dva tjedna nakon poroda dok je kanal vrata maternice pri normalnoj involuciji već tjedan dana nakon poroda potpuno zatvoren.

Moglo bi se preporučiti da se s intimnim odnosima pričeka prestanak lučenja lohija što kod nekih žena može potrajati i do 6 tjedana.
Ukoliko je žena rodila carskim rezom ili je tijekom vaginalnog poroda međica pukla ili je rađen urez međice (epiziotomija) vjerojatno je da će oporavak trajati nešto duže pa će i spremnost na intimni odnos biti odgođena.
Oko polovine bračnih parova započinje s intimnim odnosima unutar 8 tjedana nakon poroda. Neki počinju i ranije dok neki čekaju i duže vrijeme. Do 12 tjedana nakon poroda oko 75% parova je već imalo intimni odnos.

Uobičajeno je da se žena ne osjeća raspoloženo za intimne odnose kroz prvih nekoliko tjedana ili mjeseci nakon poroda. To može biti zbog iscrpljenosti uslijed pomanjkanja sna i brige za novorođenče. Zbog niskih razina spolnih hormona uslijed dojenja neke žene imaju nizak libido.

Bol pri odnosu i osjećaj suhoće su među najčešćim problemima koje mlade majke imaju prilikom stupanja u intimne odnose nakon poroda. No za većinu žena ti problemi nestaju u mjesecima koji slijede. Ipak, jedna od pet žena osjeća bol pri odnosu čak i do godinu i pol nakon poroda. Ako se to dogodi i Vama, znajte da niste same. Upotreba lubrikanata ili duža predigra mogu otkloniti ili umanjiti ove tegobe, kao i nalaženje odgovarajućeg položaja. U svakom slučaju, razgovor i međusobna pažnja uvelike će vam pomoći pri odabiru pravog trenutak za intimni odnos.

2. Koliko je potrebno ženinom tijelu da se oporavi od poroda za sljedeću trudnoću?

Povratak normalnog ovulatornog menstrualnog ciklusa različit je od žene do žene. Kod žena koje ne doje menstruacija će se vratiti obično 6 do 8 tjedana nakon poroda. Ovulacija se u prosjeku uspostavlja 7 tjedana nakon poroda (raspon je između 5 i 11 tjedana nakon poroda) iako su opisani i slučajevi ovulacije prije 28. dana postpartalno te je teoretski moguća trudnoća tijekom babinja. Kod žena koje doje amenoreja (izostanak menstruacije) može trajati cijelo vrijeme dojenja, međutim, neke žene će unatoč dojenju dobiti menstruaciju, moguće već u drugom mjesecu nakon poroda. Jedna je studija pokazala kako 7 dnevnih podoja u trajanju od 15 minuta odgađa uspostavu ovulacije. Važno je naglasiti da je ista studija pokazala kako se krvarenje može dogoditi i bez ovulacije, ali isto tako i da se ovulacija može dogoditi bez krvarenja.

Funkcije organa i organskih sustava koji se mijenjaju u trudnoći različito se dugo oporavljaju i vraćaju na normalne vrijednosti, neki i do 6 mjeseci nakon poroda. Neke studije pokazuju da razmak između poroda i sljedeće trudnoće kraći od 18 i duži od 59 mjeseci može biti povezan s prijevremenim porodom, zastojem u rastu fetusa i niskom porođajnom težinom. Potrebne su, međutim, daljnje studije kako bi se utvrdilo je li razmak između trudnoća neovisno povezan s ovim nepovoljnim ishodima trudnoće ili na njih utječu drugi čimbenici (npr. majčina dob, socio-ekonomski status, zdravstveni rizici u trudnoći itd.).
Što se tiče trudnoće nakon carskog reza važno je reći da je maternici potrebno barem 6 mjeseci da potpuno zacijeli. Razmak između carskog reza i sljedeće trudnoće kraći od 18 mjeseci povezan je s nekoliko puta većim rizikom prsnuća maternice pri sljedećem pokušaju vaginalnog poroda.

3. Koliko trudnoća zapravo iscrpljuje tijelo, a koliko ga obnavlja? Je li iscrpljenost od trudnoće razlog razbolijevanja u babinju?

U trudnoći se izgled i funkcija različitih organa i organskih sustava mijenja prilagođavajući se naraslim potrebama u trudnoći. Većina zdravih žena ipak sve te promjene podnosi bez većih teškoća. Promjene u trudnoći mogu dovesti do pogoršanja nekih postojećih bolesti i stanja, dok se neka druga mogu čak i popraviti. Za bolje razumijevanje jedne ovakve problematike potrebno je znati više detalja koji bi dali preciznije odgovore na specifičnu situaciju.


Katarina Dvornik, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije – Žena vrsna
Foto: Dragos GontariuUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.