Kako i zašto napraviti plan života

plan života

Zašto napraviti plan života

Jedna od konkretnih manifestacija dobre volje prema Bogu, želje za rastom u svetosti kroz molitvu i življenje velikodušnosti u Ignacijanskim duhovnim vježbama jest formulirati i napisati u jasan i praktično primjenjiv „plan života“. Postoji nebrojeno mnogo načina kako možemo oblikovati plan života: način koji ćemo predložiti u ovom članku koncentrira se na razna područja života i kako kroz njih možemo biti bliži Bogu. Uzmimo molitvu psalmista kao svoju molitvu: „Daj da nam uspije djelo naših ruku“.

Dobro organiziran plan života teži unošenju reda u sve što je neuredno u našim životima. Zbog istočnog grijeha, ali i onih naših osobnih grijeha, naši su životi obilježeni nemirom, zbunjenošću i neredom. Duh Sveti je Bog reda. Gospa Guadalupska nježno je posložila ruže na tilmi svetog Ivana Diega. Iz ovog reda proizlazi mir srca, uma i duše. Augustinova definicija mira je „smirenost reda.“

Prije pisanja vlastitog plana života, zašto ne bismo dali tom duhovnom projektu određenu temu, moto ili naglasak za tu godinu? U nastavku iznosim neke prijedloge.

Odabir teme za ovogodišnji plan života

Izaberi tjelesno ili duhovno djelo milosrđa na koje osjećaš da te Bog poziva da ga prihvatiš ove godine. Možeš uzeti jednu od 14 postaja Križnog puta i to će tada biti tvoj motiv. Ili jedno od 8 blaženstava koja se nalaze u Mateju 5,1-12 i težiti takvom životu uz pomoć svog plana života. A možda bi ipak htio imati marijansku temu: izaberi jedno od otajstava svete krunice kao nit vodilju kroz cijelu godinu. Na kraju, možeš izabrati i biblijski stih ili događaj koji je zaokupio tvoju pažnju: Isusovo hodanje po vodi, ili neka od njegovih riječi s križa, „Žedan sam…“, ili „Gospodine, učvrsti moju vjeru…“ To može biti i pobožnost srca milosrdnom Isusu napisana na samoj slici Milosrdnog: „Isuse, ja se uzdam u te.“

Nakon što smo odabrali temu, potrebno je usmjeriti se na konkretna područja koja želimo pregledati i napraviti kratki, praktični prijedlog kako se u njima poboljšati. Puno je bolje napraviti praktičan i realističan prijedlog, nego idealistički koji će se rasplinuti u manje od tjedan dana! Sjetite se Isusovih riječi: „Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran“. Bit duhovnosti svete Tereze bio je u vršenju običnih svakodnevnih stvari s izvanrednom ljubavlju. Evo nam tajne i ključa svetosti!

Prijedlozi plana života: određene kategorije

1. Molitveni život

Promotri tijek, stil i sadašnji status svog molitvenog života i razmisli kako ga možeš poboljšati.

Prijedlog: Zašto ne bi svaki dan izdvojio dodatnih 5 minuta za molitvu?

2. Ispovijed/pomirenje

Svi smo mi grešnici. Sve do smrti se moramo, s vjerom u Božje milosrđe, snažno boriti kako bismo prebrodili grijeh u svojim životima. Grijeh je smrtni neprijatelj broj jedan. Jedan od najefikasnijih načina kako možemo pobijediti grijeh je primanje sakramenta ispovijedi. Božji iscjeliteljski dodir i milost najobilnije se pokazuju kroz ovaj sakrament.

Prijedlog: Idi češće na ispovijed (Odluči ovo!). Također, bolje se pripremi dan prije ispovijedi i više vjeruj Božjoj milosti! Pobjeda kroz Božju milost!

3. Sveta Misa i Pričest

Naše vječno spasenje ovisi o dopuštanju Isusu da nas spasi. Ime „Isus“ znači Spasitelj. Isus je iznio jasan i konkretan plan djelovanja koji trebamo slijediti kako bismo bili spašeni u „Besjedi u Kafarnaumu: Isus kruh života“ (Iv 6,22-71). Pročitaj ju i meditiraj nad tom Riječi života. Sažimajući Isusovu poruku u nekoliko riječi, spasenje naših besmrtnih duša ovisi o jelu i piću. Adam i Eva su pojeli i tako nam donijeli smrt na svijet. Isus nam je obećao vječni život ako budemo jeli i pili Njegovo Tijelo i Krv kroz sakrament svete Pričesti. Jasno i glasno nam je rekao: „Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. (…) Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan.“

Prijedlog: Pokušaj svaki dan ići na Misu i na Pričest. Ako to već jest tvoja navika, dođi 10 minuta prije Mise i donesi svoje nakane, stavljajući ih na oltar. Milosti koje ti ulaze u srce omjerom su jednake tvojoj pripremi i raspolaganju. Jedna sveta Pričest može te učiniti svetim! Odlično!

4. Apostolsko djelovanje

Biti Isusov sljedbenik znači biti misionar. Zadnje Isusove riječi prije uzdizanja na nebo bile su: „’Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.’“ (Mt 28,19-20) U ovoj godini, pokušajmo rasti u vjeri, ali i dijeliti tu vjeru s drugima. Uistinu jedan od najboljih načina kako možemo učvrstiti svoju vjeru jest dijeljenje te vjere s drugima. Pokušaj! Kako bi to konkretno mogao napraviti?

Prijedlog: U obitelji predloži svakodnevnu molitvu krunice. Pozovi palog katolika natrag kući, u Katoličku Crkvu. Ako volimo Boga, trebali bismo voljeti ono što on voli – spasenje duša!

5. Trajna formacija

Katolici se moraju danas jače potruditi dublje upoznati svoju vjeru; naša katolička vjera beskonačno je širok i dubok ocean. Odakle početi?

Prijedlog: Čitaj Katekizam Katoličke Crkve. Ako si ga već pročitao, čitaj crkvene dokumente. Papa emeritus Benedikt XVI. je u godini vjere potaknuo na čitanje dokumenata Drugog vatikanskog sabora, točnije 4 dogmatske konstitucije: „Dei Verbum“ (o Riječi Božjoj), Sacrosanctum Concilium (o liturgiji), Gaudium et Spes (o ulozi Crkve u suvremenom svijetu) i Lumen Gentium (dogmatska konstitucija o Crkvi).

Odvojite najmanje 15 minuta svaki dan za ozbiljnije učenje o katoličkoj vjeri.

6. Pokora

Ptica za let treba dva krila. Dakle, da bismo mogli uzletjeti visoko u duhovnost, duša se treba ozbiljno posvetiti dvjema praksama: molitvi i pokori. Gospa Fatimska koja se ukazala djeci pastirima, inzistirala je na tome da mole – osobito svetu krunicu – ali i da prikazuju žrtve za obraćenje grešnika. Isus je to ovako objasnio: „Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.“

Prijedlog: Petak je dan kada smo obavezni obaviti pokoru – zašto ne izabrati nešto od navedenog: odreći se slatkoga taj dan, suzdržati se od gledanja televizije, jesti manje, izmoliti Križni put, ne žaliti se cijeli dan!

7. Rad

Svi smo mi pozvani raditi. Bog je rekao Adamu da će napornim radom zaraditi svoj kruh. Sveti Pavao traži od nas da sa strahom i trepetom radimo za svoje spasenje. Iz osobnog iskustva vjerojatno već znamo da je lijenost vražje djelo. Oprezno ispitajte svoj svakodnevni rad i procijenite gdje se možete popraviti.

Prijedlog: budite točni u započinjanju i uporni u radu. Zapamtite da radite za Gospodina. Kao što nas i sv. Pavao podsjeća: „Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite.“

8. Poziv

Većina je pozvana na bračni život, neki su pozvani na svećeništvo i redovništvo, a ostali na samački život. Ako je netko pozvan na bračni život, tada može ispitati svoju savjest i napraviti konkretne prijedloge vezane uz ovo područje.

Prijedlog: Razmisli i odgovori na ova pitanja: Kako mogu biti bolja supruga/kćer ili bolji suprug/sin? Kako mogu biti bolja majka/otac? Moli za to i Duh Sveti će te nadahnuti s konkretnim prijedlogom.

9. Duhovno vodstvo

Uz redovitu ispovijed, duhovno štivo i ozbiljna teološka proučavanja, oni koji slijede put savršenstva trebali bi imati neki oblik duhovnog vodstva. Kako je sv. Ivan od Križa rekao: „Onaj koji je sam sebi duhovni vođa, ima budalu za učenika“. Drugim riječima, svi mi imamo trenutke kada ne znamo kako dalje i trebamo nekoga, osim nas, da nam pomogne na zahtjevnom i surovom putu postanka svetima.

Prijedlog: Moli da ti Bog pomogne naći duhovnika. Ako ga već imaš, budi zahvalan, poučljiv i poslušan!

10. Marija: Naš život, naša milina i naša nada

Uspješan plan života bio bi nepotpun kada bismo zanemarili Mariju. Kako s dubokom uvjerenošću naglašava Ljudevit Montfortski: „Najbrži, najlakši i najefikasniji put do svetosti je kroz pravu pobožnosti prema presvetoj Djevici Mariji“. Drugim riječima, ona je prečica do Boga.

Prijedlozi: svakodnevna krunica, posvećivanje Mariji kroz pravu pobožnost, čitati o Mariji, živjeti u Njenoj prisutnosti i ugledati se na Njene vrline. Izaberi svoju najslabiju točku i moli za Marijin zagovor da ju pobijediš. Marija je Božja slaba točka. On ne može odbiti Njene molitve!

Zaključimo mudrim riječima uzetim iz djela „Duhovni život“ Adolpha Tanquereya:

„Onaj koji se drži dobro određenog pravila života, štedi vrijeme: 1) Ne troši vrijeme na neodlučnost. Točno zna što mora raditi i kada. Čak i ako raspored nije točno određen, on određuje rokove i propisuje principe vezane uz vjerske aktivnosti, rekreaciju, rad, itd… 2) Malo je toga nepredviđenog (ili čak ništa nije). Ako se nešto neuobičajeno i dogodi, on je na to već spreman određivanjem koje aktivnosti mogu biti skraćene i kako ih nadoknaditi. U svim slučajevima, čim te neuobičajene okolnosti prestanu, on se odmah vraća svojim pravilima. 3) Nestalnost također nestaje. Pravila ga tjeraju da uvijek radi kako je predviđeno, i to – svaki sat svakoga dana. Tako se formiraju navike koje daju kontinuitet životu i osiguravaju postojanost: njegovi dani su ispunjeni dobrim radom i zaslugama.“


O. Ed Broom, OMV – Catholic Exchange
Prevela: M.J.
Foto: Med Badr Chemmaoui – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!