Povratak čednosti: Pitka i duhovita knjiga o korijenima iskrivljenosti suvremenog društva

Povratak čednosti, knjiga, recenzija, među nama

Dobila sam na poklon „Povratak čednosti” kratko nakon što je postala dostupna na našem tržištu. Iako me privlačila nazivom i elegantnim koricama, odbijala me jedna predrasuda. Očekivala sam teško filozofsko štivo za koje je potrebno puno koncentracije, a radije čitam nešto što je opuštajuće (na izgradnju, ali da ipak ne iziskuje previše mentalnog napora). O ovoj knjizi sam mislila da ću je morati čitati nekoliko stranica dnevno uz vođenje bilješki i da za više od toga neću imati kapaciteta.

Od predrasude do oduševljenja

Nakon što je više od godinu dana stajala na mojoj polici, počela ju je čitati moja bliska prijateljica. Povremeno bi mi poslala neki citat i dijelila je sa mnom oduševljenje ovom knjigom. Ohrabrila me da je ipak uzmem u ruke.

Već prvih nekoliko stranica me razuvjerilo da se radi o teškom filozofskom štivu. Autorica na duhovit način i uz pomoć priča iz vlastitog života opisuje put kojim je sama došla do zaključka što ne valja u suvremenom društvu. Sve je jako pitko i logično.

Prvi dan sam pročitala pedesetak stranica, opuštajući se uz kavu i kekse na kauču. Vodila sam bilješke, ali ne zato što mi je bilo nemoguće pratiti štivo bez toga, već zato što je knjiga prepuna citata kojima sam se htjela vratiti ili ih podijeliti s drugima.

Spomenute citate dijelim i s vama pri kraju ovog članka kako bih vam pomogla ako imate slične predrasude s kojima sam se ja borila.

Što očekivati od knjige „Povratak čednosti”?

Knjiga je podijeljena u tri dijela, a dijelovi u poglavlja. U prvom dijelu autorica iznosi problem koji prepoznaje u današnjem društvu i njegove posljedice. U drugom dijelu progovara o zaboravljenom idealu čednosti kao uzroku pojašnjenog problema, a u trećem dijelu pojašnjava kako i zašto bismo se trebali vratiti čednosti. Na kraju nudi skroman zaključak kao kratki sažetak cijele knjige.

Knjiga je vrlo strukturirana i konkretna, sadržajno bogata, a stilom, kako sam i ranije navela, britka, ali duhovita i laka za čitanje. Dodatno važnim smatram spomenuti da se u knjizi čednost ne spominje samo u smislu seksualnosti ili odijevanja, kako smo je skloni doživljavati. Autorica pokazuje da je čednost puno obuhvatnija od toga.

Osim što će vam pomoći da sami bolje razumijete čednost, knjiga vam može koristiti i u odgoju djece za čednost. Tako ćete sudjelovati u oživljavanju drugog poglavlja knjige i unošenju ove zaboravljene vrline u suvremeni svijet.

Za kraj vas ostavljam s nekoliko citata koji potkrjepljuju sve što sam do sada o knjizi napisala u nadi da će vas oni potaknuti da je i vi uzmete u ruke.

Nekoliko citata kao poticaj za čitanje

U citatima koje sam izdvojila primijetit ćete da je ova knjiga na neki način i feministička, ali ne na nepoželjan način. Sadržaj knjige postavlja temelje za zdravi feminizam o kakvom govore primjerice sv. Ivan Pavao II. i sv. Edith Stein:

„Samo zato što si žena, ne znači da ne možeš biti liječnica ili odvjetnica. Djevojčice iz moje generacije odrastale su uz te riječi Samo zato što si žena… ta fraza nam je bila poput majčina mlijeka, a danas je to filozofija iza ustanovljena posebnog dana u kojem vodimo kćeri da vide naša radna mjesta. Samo zato što si žena. Drugim riječima, ženstvenost je nekakav hendikep koji se napornim radom može nadvladati. Neki se rađaju deformirani, a drugi kao žene, ali samo hrabro: sigurno ćete iz toga izvući najbolje što možete.”

„Kao što je Rousseau predvidio u Emileu, ako svoje kćeri želimo odgajati poput muškaraca: ’Muškarci će drage volje na to pristati! Što im više žene budu željele nalikovati, to će manje vladati njima i muškarci će tada uistinu biti gospodari.’ Ima li Rousseau pravo kada kaže da muškarci i žene, dokle god poštuju međusobne razlike, trebaju jedni druge, a kada se žene pretvaraju da su muškarci, muškarci ih sve manje trebaju?”

„Do tada sam već upoznala mnoge žene, odrasle u prilično sekularnim obiteljima, i židovke i nežidovke, koje su odrasle u prilično sekularnim obiteljima, a počele su čednost smatrati vrijednim ženskim idealom. (…) To su tako različite žene. Neke su kćeri rastavljenih roditelja, a neke potječu iz stabilnih obitelji punih ljubavi; neke su liberalke, a neke konzervativke; neke su stidljive i pametne, a neke nisu toliko stidljive, a ni pametne.”

Ako se i ne odlučite pročitati ovu knjigu, nadam se da su vam barem citati bili korisni i da su vas nasmijali.


Lea Čorić –Žena vrsna
Foto: Mladen Matijaca – Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.