Praktični vodič kroz čedno odijevanje

Praktični vodič kroz čedno odijevanje/Odraz/Ljubav/Dostojanstvo žene

Brojni su vrijedni, i uistinu vođeni Duhom Svetim, napisani tekstovi o čednom odijevanju. Bez lažne skromnosti, osjećam da nemam što novoga dodati. Citirala bih samo ovaj članak koji nekako najbolje obuhvaća ono što progovara mojem srcu:

„Čednost je stvar srca. Tu ništa ne ide na silu, na nagovor. Tu je osjećaj da si neizmjerno voljena od svog Nebeskog Oca i da ti ne trebaš tražiti potvrdu svoje prave vrijednost od muškarca. Ova spoznaja donosi unutarnju promjenu, donosi okrenutost srca novoj perspektivi. Onoj gdje sebe više ne gledaš samo kao tjelesno biće, nego prvenstveno kao Njegovu ljubljenu kćer, kao onu čija je duša uzvišena jer joj je Otac uzvišen, onu koja može biti dama neovisno o svom budžetu jer dama nije ona koja nosi skupu odjeću.“ izvor: Žena vrsna

Različiti stilovi čednosti

Međutim, iz osobnog iskustva mogu potvrditi da je tema čednosti među nama katoličkim ženama i djevojkama vrlo čitana, ali je u praksi često ostavljena po strani jer je ionako riječ o nekakvom nedostižnom idealu ili tek nedorečenoj zamagljenoj ideji. I onda je najlakše jednostavno odustati i prepustiti se struji.

Ovog sam ljeta intenzivno proučavala čednost i čedan način odijevanja. Ne zato što sam ljeti u blokadi što da obučem, već zato što sam imala vremena polako uroniti u Božju riječ, brojne tekstove, fotografije i primjere ženâ koje su mi uzor. Bez brige, ovo neće biti studiozan tekst, nego jedan vrlo praktičan!

Počnimo klasičnom podjelom. Iako je čednost kao krjepost univerzalna, postoje različiti stilovi čednosti, odnosno čedno se odijevanje s manjim ili većim razlikama na drugačiji način prakticira ovisno o vjerskoj pripadnosti. Za potrebe članka podijelit ću ih na židovsko, „marijansko“ (tradicionalno katoličko) i netradicionalno čedno odijevanje, a izostavit ću neke druge religije ili smjerove. Moje je istraživanje krenulo proučavanjem židovskog „cniuta“, tj. čednosti u odijevanju i ponašanju.

Židovsko čedno odijevanje „cniut“

Kod naše braće Židova sve mora biti košer! S obzirom na to da židovstvo nikad nije bilo monolitno, već je postojalo, i još uvijek postoji, mnoštvo običaja i filozofija, lakše ćemo proći kroz tekst ako se zadržim samo na ortodoksnom židovstvu. Tamo su pravila prilično određena jer se smjernice nalaze u sljedećim kategorijama: Mojsijev zakon (dat Moshe – smjernice iz Tore), zakon o židovskim ženama (dat Jehudit – smjernice i standardi čednog odijevanja židovske zajednice skupljeni tijekom vremena) i posljednji, minhag hamakom – lokalni običaji.

Konkretno, to znači da odjevni predmet zadovoljava zahtjeve „cniuta“ ako je: u gornjem dijelu 10-13 cm širi od mjera samog tijela. U bokovima bi trebalo biti barem 10 cm dodatne širine te da odjevni predmet ne otkriva konturu bedara. Ovo je jedan od razloga zašto ortodoksne Židovke ne nose hlače. Dužina rukava treba biti za 7-8 cm ispod lakta, a rub suknje ili haljine treba biti duljine od 10 cm ispod koljena do 10 cm iznad članka, tj. gležnja. Što se tiče dekoltea, gola ramena nisu dozvoljena, štoviše, ovratnik ne smije otkrivati ključnu kost. Pravila postoje i za stražnju stranu ovratnika, a to je da mora prekrivati drugu vratnu kost odozgo. Što se tiče pokrivanja kose, ono je obavezno za udane žene. One to čine maramama i šalovima, međutim postoji i praksa pokrivanja glave perikom koja vrlo vjerno oponaša pravu kosu.

„Marijansko“ ili tradicionalno katoličko čedno odijevanje

Iz naziva je već jasno da je nama katolicima uzor u odijevanju naša nebeska Majka Marija. Kao i žene onoga vremena, možemo pretpostaviti da je Majka Marija nosila haljine, tunike, pojas i veo jer kršenje i odskakanje od običaja nije osobina koju bismo mogli pripisati našoj Majci. Jedan od dokaza koji ide u prilog takvom načinu odijevanja su i iz brojni prikazi nastali na temelju ukazanja Blažene.

Stopostotno kopiranje Marijinog načina odijevanja danas nije moguće, bilo bi skroz čudno i anakrono, a time bismo onda bili dalje od poniznosti nalik Marijinoj, a i od usko povezane čednosti. Međutim, moguće je prevesti formulu Marijinog načina odijevanja na suvremeni jezik. Također, izvrsne smjernice donio je 1930. godine papa Pio XI. u Dekretu o čednom odijevanju.

Takav je način odijevanja vrlo sličan „cniutu“, ali ne s tako strogo izračunatim mjerama. Dozvoljeni su i decentni V-izrezi, koje najčešće vidimo na haljinama na preklop, te rukavi koji prekrivaju nadlakticu kako se ne bi otkrivala suvišna koža i mišići ruke. Za razliku od „cniuta“ dozvoljeno je isticanje struka remenom ili strukiranom suknjom šireg kroja. Dužina suknje i haljine je identična pravilima „cniuta“. Što se tiče uzoraka, prednost imaju decentniji uzorci, boje koje nisu prekričave, upadljive aplikacije na odjeći, prozirne tkanine, glomazni nakit i sl. Kroj odjeće bi trebao skrivati, a ne naglašavati figuru (s iznimkom struka). Papa u Dekretu navodi kako se hlače i traperice ne bi trebale nositi u crkvu.

Netradicionalno čedno odijevanje

U ovu bih kategoriju svrstala svu odjeću koja poštuje gore navedena pravila dužine, ali je u određenim slučajevima moguće nositi i uže komade te kraće rukave. Tipični primjeri ove vrste čednog odijevanja su Jackie Kennedy i, u današnjem vremenu, Kate Middelton. Na primjer: uže dolčevite kombinirane uz šire suknje, pencil suknje uz šire košulje ili, u suvremenoj verziji, obične T-shirt majice kombinirane uz suknje ili šire hlače i traperice i sl. U ovoj su kategoriji također dozvoljene ženstvene hlače šireg kroja (otprilike 2 cm dodatne širine od tijela) te odvažnije boje ili uzorci.

cedno odijevanje

Ova kategorija estetikom pomalo odstupa od stereotipa i strogo određene forme tradicionalnog čednog izgleda i odijevanja. Kad kažem stereotip, mislim na onu tipičnu, pomalo uniformiranu sliku koja obično biva priložena uz tekst o čednosti ili će vam iskočiti prilikom pretraživanja pojma „čednost“ – djevojka ili žena u cvjetnoj maxi haljini u zamišljenoj pozi usred polja drži cvijeće u ruci. Malo šale na račun nas katolika.

Ovoj kategoriji pripadaju, recimo, žene koje izvrsno nose kratke frizure, ili one koje ukusno kombiniraju odvažne uzorke, one koje uspješno postižu ravnotežu elegancije, profinjenosti, pristojnosti i prikladnosti situaciji, a da ne isključuju hlače ili bilo koji drugi „nečedni“ odjevni predmet iz svog ormara. U ovoj je kategoriji izražena vještina kombiniranja te je vidljiv individualni izričaj pojedinca. Ne kako bi privukao tuđu pažnju pod nazivnikom čednog odijevanja, već kako bi ostavio prostora za naše različitosti, jedinstvenost svake osobe, kao i mogućnosti kojima određena osoba raspolaže te okolnosti, sredinu u kojoj se nalazi.

Bez obzira na to kojoj kategoriji srcem naginješ, slijedi niz univerzalnih savjeta kojih bi se svaka žena, koja slijedi Krista i utječe se Majci Mariji, trebala držati.

Praktični savjeti za provjeru „čednosti“ outfita

Dekolte se može provjeriti brzinskim testom pred ogledalom. Ako se pri naginjanju ništa ne vidi i ne otkriva, može proći! Stražnji izrez neka ne ide preduboko kako se ne bi otkrilo previše kože ili donje rublje (naramenice grudnjaka).

Bilo kakav gornji dio koji je toliko uzak ili proziran da otkriva obrise donjeg rublja nije poželjan. Potrebno je uzeti veći broj, a kako bi se spriječilo naziranje, preporučujem donje rublje boje kože, potkošulju ili bodi.

Rukavi su prekratki ako se prilikom dizanja ruke vidi pazuh. Štoviše, neka sve jamice na tijelu ostanu prekrivene tijekom bilo kakve vrste pokreta i gibanja (pazuh, stražnji pregib koljena).

Potrebno je obratiti pozornost da je donje rublje odgovarajućeg broja. Ako je premaleno ono se ureže i ostavlja tragove koji se vide i ispod odjeće (grudnjak na leđima i rubovi gaćica), a da ne spominjem da je neudobno. U dvojbenim situacijama dobar je izbor seamless (bez šavova) donje rublje.

Suknja i haljina trebaju prekrivati koljena i kad se u njima sjedne. Bitno je ovo provjeriti već u trgovini, a dodatno je potrebno obratiti pozornost na proreze. Znaju biti varljivi kad se u njima sjedne ili je vjetrovito!

Svaka je krajnost loša na svoj način

Haljine na preklop su poseban izazov. Preduboki V izrez može se pokriti decentnom majicom ili topićem ispod haljine. Preklop na prsima obavezno učvrsti našivenim drukerom ili samoljepljivim čičkom. Isto vrijedi i za donji dio koji djeluje kao jedro kad zapuše vjetar. To sigurno ne želiš.

Također, haljine, košulje i majice koje su nabrano krojene baš u području prsa potrebno je također nositi s potkošuljom ili topićem ispod, inače će višak tkanine upasti između grudi i stvoriti reljef koji će privlačiti neželjenu pažnju.

Preporučljivo je izabrati jedan statement komad i oko njega graditi. Ako se kombinira više upečatljivih komada odjeće, djelovat će napirlitano i privlačit će previše pažnje. S druge strane, ni vrećasto, traljavo, bezlično i nemarno odijevanje nije poniznost. Svaka je krajnost loša na svoj način.

Kapute i sakoe preporučljivo je birati za broj veći jer se tako lakše u njih stane s još par slojeva odjeće slobodnijeg kroja, plus izbjeći ćemo izgled kobasice i odjeća će se unutar komotnijeg sakoa i kaputa manje zgužvati.

Kojim putem krenuti?

„Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti.“ Mt 5,18

Krist je ispunio Zakon i donio nam novu slobodu. Slobodu od pukih propisa koji su sada podređeni Zakonu ljubavi. Zakon ljubavi ih nadvisuje, on ih sada nadopunjuje.

Ako te zabrinjavaju i opterećuju silni centimetri, pravila i savjeti, vrati se na stanje srca. Tu izvire čednost govora, odnosa, misli i, napokon, odijevanja. Na tebi i meni je sestro, u novosti ispunjenog Zakona, tražiti umjerenost i slobodu od skrupuloznosti i puritanizma s jedne strane, i svjesnog žmirenja na pravila s druge strane. Putovanje čednosti je trajno. Svaka prigoda, ali i svaka životna dob nosi svoje mijene, kako duše, stanja duha, tako i tijela.

Zazivaj Duha Svetoga da te vodi. Uzmi Mariju za ruku i pođite do ormara. Stanite zajedno pred ogledalo i osluškuj je li ta kombinacija dostojna Kraljeve kćeri?


Manuela Iveković – Žena vrsna
Foto: Laura ChouetteUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!