Jednostavni koraci kao priprema za novu školsku godinu

priprema za novu školsku godinu

Samo što nije počelo

Uskoro će školske marende i zvono za početak nastave zamijeniti ljepljive kapljice rastopljenog sladoleda. Početak nove školske godine je na pragu. Ovo je pravo vrijeme i nova prilika za uvođenje nekih školskih navika koje mogu pomoći djeci razviti čitalačke vještine. Evo nekoliko praktičnih ideja kao pomoć cijeloj obitelji prije početka nastave.

1. Vodite dnevnik čitanja

Službeni nastavni plan i program zahtijeva da djeca nekoliko puta mjesečno čitaju lektiru i uz to svakodnevno pročitaju kraće tekstove. Čak i ako nastavnica nije zahtjevna po tom pitanju, ovo je vrlo korisna navika koju možete provoditi kod kuće. Ako vodite dnevnik čitanja, pomoći će vam pratiti naslove koje djeca čitaju. Kada djeca odluče provjeriti koliko su knjiga pročitali svaki mjesec, to će im dati osjećaj postignuća. Zapisivanje naslova ili vremena koje su proveli čitajući također je odlična motorička vježba pisanja. Djeca bi mogla čak i ocijeniti svaku pročitanu knjigu ili napisati kratku kritiku o onome što su pročitali.

Posjet knjižnici svaki tjedan ili dvaput mjesečno omogučit će mnoštvo dostupnog materijala za čitanje. Neka istraživanja pokazuju da se većina djece slaže kako je „za njihovu budućnost jako važno biti dobar čitatelj“, ipak tek je svako treće dijete redovit čitatelj knjiga. Stoga, nemojte zaboraviti prepustiti svojoj djeci odabir knjiga za čitanje kod kuće.

2. Stvorite večernju rutinu čitanja

U našoj obitelji slijedimo večernju rutinu nazvanu „trostruki Ka“: kupanje, krevet i knjiga. Prije kupanja djeca odaberu dvije ili tri knjige koje žele da im čtamo naglas. Stave odabrane knjige na krevet gdje ćemo ih čitati čim se okupaju i obuku pidžame. Svake se noći muž i ja izmjenjujemo u čitanju djeci. Onda, kada dovršimo čitanje, vrijeme je za krevet. (Knjige možete odabrati i prije večere ako se djeca ne kupaju navečer.)

3. Razgovarajte tijekom večere

Iskoristite priliku kada imate zainteresiranu publiku tijekom večere. Uvedite pravilo „bez ekrana“ tako da ograničite sve što vas može ometati, što će dodatno potaknuti razgovor. Evo nekoliko natuknica kako se povezati kao obitelj:

  • Recite nešto što ste toga dana naučili.
  • Podijelite što vas je učinilo ponosnim.
  • Što ste poželjeli da se nije dogodilo?
  • Čemu se najviše radujete u sutrašnjem danu?

Ovim ćete pitanjima saznati koje su uspjehe ili borbe vaša djeca iskusila tijekom dana. Ovo zadnje pitanje pomoći će djeci razmišljatii unaprijed o novom danu. Za još više aktivnosti tijekom večere, pokušajte prepričavati priče i razvijati vokabular.

4. Unaprijed planirajte

Ako znate da je srijedom nogometni trening, a četvrtkom navečer satovi u glazbenoj školi, unaprijed planirajte kako ugurati vrijeme za knjigu. Djeca mogu slušati audioknjige u autu za vrijeme vožnje do škole ili treninga. Možete odigrati igru s novim riječima dok se vozite. Ako vožnja traje nešto duže, zamolite djecu da vam pričaju o knjizi koju su posljednju pročitali.

Ako uvedete nekoliko navika u vašu svakodnevnicu, osjećat ćete se spremnima i sigurnima kada zazvoni školsko zvono.


Jodie Rodriguez – Scholastic
Prevela: LR
Foto: Iana DmytrenkoUnsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.