Propovijed kardinala Raymonda L. Burkea za blagdan svete Agate

Agate

5. veljače 2011. godine u crkvi sv. Agate u Rimu

Hvaljen Isus Krist! 05. veljače 251. godine sveta Agata, mlada kršćanska djevica iz Catanije, dala je svoj život u vjernoj i trajnoj ljubavi svog božanskog Zaručnika, našeg Gospodina Isusa Krista. Kad ju je rimski car Decije zbog njezine katoličke vjere izveo pred sud, zajedno s mnogim mladim kršćanima Sicilije oduprla se pritisku da se odrekne vjere. Dala je iznimno svjedočanstvo trpeći okrutnu muku i smrt koje su prikazane na slikama između prozora i stropa ove najljepše crkve posvećene njoj.

Sudionica beskrajne Božje dobrote

Agata, čije ime na grčkom znači sudjelovanje u beskrajnoj Božjoj dobroti, opirala se svojim vrlinama i stalnom molitvom teškom nemoralnom životu žene kojoj su je dužnosnici rimske vlade predali na čuvanje, a koja ju je naposljetku i izvela pred suca. Sudac ju je optužio da živi poput ropkinje iako je podrijetlom iz slobodne i plemenitaške obitelji. Na ove je optužbe odgovorila: „Ja sam Kristova sluškinja te stoga i jesam u staležu sluga.

Najviše plemstvo sastoji se u tome da budemo Kristovi robovi.“ Sudac ju je tada osudio podvrgnuvši je najtežim mučenjima uključujući i odstranjivanje grudi. Odupirući se napuštanju kršćanske vjere do samog kraja, sveta Agata je nakon posljednjeg mučenja zahvalila našem Gospodinu što joj je spasio tijelo i umrla u slavi herojske svetosti. Nakon njezine smrti pa sve do danas, Gospodin je dodijelio puno milosti svome stadu posredstvom svete Agate.

U skladu s riječima Pjesme nad pjesmama Gospodin je svetu Agatu postavio kao „pečat na (svoje Presveto) srce“ i tako ujedinivši njihova srca u čistoj i nesebičnoj ljubavi dokazao da je ta ljubav „snažna kao smrt“, „mnoge vode“ nisu je mogle ugasiti niti je „poplave“ potopiti. Usprkos njezinoj mladosti bila je hrabra pred onima koji su mogli obeščastiti njezino tijelo bojeći se samo onih koji su mogli obeščastiti i pokvariti njezinu dušu. Kao što nam obećava u evanđelju, Gospodin je sa svoje strane vjerno priznao Agatu pred Vječnim Ocem tražeći za nju svaku milost kao i onu najljepšu milost da je mogla dati svoj život u mučeništvu za vjeru.  Suočena s najokrutnijim patnjama bila je simbol same Crkve, mistične zaručnice Kristove, koju je Apostol zaručio „s jednim mužem, kao čistu djevicu privedenu Kristu.“

U sjedinjenju našeg sa Srcem Isusovim je istinska sloboda

U životu svete Agate vidimo ispunjenje obećanja Božje neprestane i neizmjerne ljubavi za svaku osobu, bez granica i ograničenja, te božanske ljubavi u kojoj sudjelujemo u punini i na najsavršeniji način u euharistijskoj žrtvi koju sada prinosimo s Gospodinom. „U imenu Gospodina koji je stvorio nebo i zemlju“ istinski pronalazimo „našu pomoć“.

U sjedinjenju naših srdaca sa slavnim probodenim Srcem Isusovim pronalazimo istinsku slobodu koja nas vodi prema vječnom životu. Gospodin je svetu Agatu pozvao na vjenčanje da Mu preda svoje djevičanstvo, cijelo svoje biće. Sveta Agata odgovorila je cijelim svojim srcem, potpuno stavljajući svoje srce u Presveto Srce Isusovo. U Isusovom Srcu njezina ljubav bila je pročišćena i ojačana tako da je njezino svjedočanstvo djevičanske ljubavi dosegnulo svoj vrhunac u konačnom svjedočenju mučeništva. Bijela boja njezine ljubavi kao djevice dosegnula je savršenstvo u hrabrom crvenilu njezine ljubavi kao mučenice za vjeru.

Mučenički život svete Agate, kao život svake posvećene djevice, sve nas uči o stvarnosti Kristove ljubavi u našim životima, ljubavi koja nas poziva da svoja srca damo Njemu, da budemo jedno srce u Njemu ljubeći svoje bližnje kao što On nas ljubi, a to je čistom i nesebičnom ljubavlju sve do kraja. Sveta Agata, sa svojim djevičanskim posvećenjem uzvišenim u mučeništvu, pokazuje nam način na koji nas Gospodin poziva da sebe damo Njemu i Njegovom otajstvenom tijelu, Crkvi i svim ljudima u skladu s našim pozivom i posebnim darovima. Usrdno molimo svetu Agatu na njezin blagdan: „Moli za nas da svatko od nas ostane vjeran odgovoru na naš poziv kako bi nas Gospodin uvijek pronašao spremne dati naša srca njemu.“

Milost čiste i nesebične ljubavi za Crkvu

Providonosno, štovanje relikvija Svetih grčkih mučenika u ovoj crkvi pokazuje nam ljepotu našeg života u Kristu. Svi grčki mučenici bili su članovi iste obitelji koja je došla u Rim iz Grčke. Oni su Adrija i Paulina, otac i majka, Marija, 18-ogodišnja kći, Neon, 8-godišnji sin i Hipolit, majčin brat. Ova obitelj, koja je poznata po izvanrednoj darežljivosti jer su dali sve svoje bogatstvo siromašnima, pokazuje da je pravi izvor njihovog milosrđa sam Krist.

Kada su članovi obitelji uhićeni zato što su bili kršćani i okrutno mučeni jedan za drugim kako bi ih se prisililo da napuste svoju vjeru, svi su radije umrli nego izdali zajedništvo njihovih srdaca sa Srcem Isusovim. Molimo, također, da nam se dodijeli po njihovu zagovoru milost vjernosti i velikodušnosti „do kraja“ u ljubavi za Krista i Crkvu, Njegovo otajstveno tijelo.

Na poseban način na današnji dan kada preuzimam naslov koji mi je Sveti Otac dodijelio, kao kardinal Svete rimske crkve, kao „rimski svećenik“ s vlastitom crkvom, molim zagovor svete Agate i Svetih grčkih mučenika da uvijek budem u mogućnosti ispuniti s potpunom vjerom i velikodušnosti ured koji će pomagati Svetom Ocu u pastoralnoj ljubavi prema sveopćoj Crkvi, u gradu i u svijetu.

Molim da po zagovoru svete Agate i Svetih grčkih mučenika mogu dobiti milost čiste i nesebične ljubavi za Crkvu s kojom sam prvo kao svećenik, a sada i kao „rimski svećenik“, ujedinjen na poseban način, način sličan posvećenoj djevici. Molim vas za vaše molitve kako bi se moja ljubav za Krista i Crkvu i dalje pročišćavala i osnaživala kako bih mogao, u skladu s riječima koje mi je Kristov nasljednik rekao prilikom stavljanja kardinalske birete, „biti spreman ispuniti se snagom, čak i po cijenu prolijevanja moje krvi, za borbu“  (paraf.).

Opisi svetog Grgura

Ne može se zanemariti rječito svjedočanstvo upravo ove crkve o Kristovoj ljubavi koja se neprestano izlijeva za nas u Crkvi. Prvu crkvu na ovom mjestu sagradili su barbari, točnije Goti koji su bili sljedbenici arijanske hereze koja je poricala božanstvo našeg Gospodina Isusa Krista. Dvije godine nakon odlaska arijanaca iz crkve papa Grgur Veliki oko 591. godine, posvetio je crkvu za istinsko bogoslužje uz veliko sudjelovanje vjernika donoseći tom prilikom u crkvu relikvije svetog Sebastijana i svete Agate. Tijekom i nakon posvete bilo je raznih izvanrednih znakova koji su pokazivali da je prava prisutnost Krista, svjetlo spasenja koje nam on sam donosi, napokon stigla u ovu crkvu. Sveti Grgur Veliki opisuje te događaje u Trećoj knjizi svojih Dijaloga.

Opisujući različite znakove sveti Grgur opaža kako je Gospodin svima učinio očiglednim da je nečisto stvorenje koje se očitovalo u svinji koju su ljudi osjećali kako prolazi i izlazi iz crkve tijekom obreda posvećenja, konačno napustilo crkvu i da je crkva prešla iz tame u svjetlo koje se očitovalo snažnim podrhtavanjima zemlje i svijećama koje se nisu mogle ugasiti. Priča svetog Grgura Velikog o posveti ove crkve podsjeća nas na pastoralnu milost Kristova nasljednika prema cijeloj Crkvi, milost koju nikada ne prestaje primjenjivati i za čiju primjenu je kardinal pozvan biti vrlo bliska i snažna potpora.

Kardinal Burke i irska duhovnost

I danas su smetenosti i pogreške koje je Sotona posijao još uvijek vrlo prisutne u svijetu i ugrožavaju život Crkve i pojedinačnih članova Crkve. Moramo moliti da se svetost Crkve, Kristova Tijela, uvijek odupire Sotoni i njegovim smicalicama. Još je jedna povijesna činjenica na koju bih vas htio podsjetiti u ovom trenutku, a koja ima posebnu važnost za život sveopće Crkve i za mene osobno, a to je papino povjeravanje crkve i samostana svete Agate od Gota Papinskom irskom fakultetu od 1836. do 1926. kada su povjereni našim dragim očevima kongregacije Svetih rana koji i danas brinu za crkvu i koji su zadržali generalnu kuću u samostanu.

Katolička vjera do mene je došla preko mojih irskih predaka koji su doselili u Ameriku. Irska duhovnost, snažno obilježena monaškim životom i vjernošću u progonima, hranila me je i nastavlja me duhovno hraniti.  Danas se sjećamo svih irskih svećenika koji su ovdje primili svoje znanje, u Petrovoj sjeni, pod posebnom brigom Kristova nasljednika i koji su se završivši svoj studij u Rimu, vratili kao pravi pastiri stada u Irsku i u misijske zemlje kao što su Sjedinjene Američke države.

Želim se na poseban način prisjetiti svećeničkog ređenja blaženog Columba Marmiona u ovoj crkvi 16. lipnja 1881., prije nekih 130 godina, koji je u to vrijeme bio bogoslov dublinske nadbiskupije. Prisjećam se također kardinala Johna D’Altona, nadbiskupa Armagha koji je vodio ovu crkvu od 1953. do 1965. Krugovi između stupova podsjećaju na velike svece svih dijelova Irske koji su nadahnuli bogoslove i još danas nadahnjuju nas: sveti Patrik, apostol Irske, Brigita, Dymphna, Malahija, Lawrence O’Toole, Albert od Cashela i Jarlath.

U Srcu Isusovu svi ćemo naći neizmjernu milost da živimo u Kristu

Slaveći svoju prvu misu u ovoj crkvi koja mi je dodijeljena kao kardinalu, kao „rimskom svećeniku“, zazivam zagovor svete Agate, Svetih grčkih mučenika i irskih svetaca kako bih bio čist i nesebičan u svojoj ljubavi za Crkvu, vjeran i snažan u obrani i promicanju Crkve pod vodstvom nasljednika svetog Petra. Molim da, ako nisam pozvan dati svoj život u mučeništvu krvi za vjeru, mogu biti neustrašiv i postojan u odgovoru na poziv da dam svoj život u svakodnevnom mučeništvu vjernosti mom pozivu.

Pozivam vas koji ste došli sudjelovati u preuzimanju da molite za mene da bih uvijek bio spreman dati svoj život, bez zadržavanja, službi Crkve i posebno njezinom Vrhovnom poglavaru. Neka naše euharistijsko slavlje na blagdan svete Agate i prigodom preuzimanja ove crkve još savršenije ujedini naša srca sa slavnim probodenim Srcem Isusovim koje je uvijek otvoreno da nas primi, posebno u euharistijskoj žrtvi.

Srce Isusovo, Kralju i Središte sviju srdaca, smiluj nam se!

Podižući naša srca zajedno sa Bezgrešnim srcem Marijinim prema slavnom Srcu Isusovu, naša srca će biti pročišćena i osnažena ljubiti Boga i naše bližnje čistom i nesebičnom ljubavi. Podižući vaša srca prema Presvetom Srcu Isusovu, molim vas da se molite na poseban način za mene, tražeći da uvijek u veličanstvenom probodenom Srcu pronađem milost da budem  „spreman ispuniti se snagom, čak i prolijevajući svoju krv, za porast kršćanske vjere, za mir i sklad Božjeg naroda i za slobodu i širenje Svete rimske crkve.“  (paraf.).

U Srcu Isusovu svi ćemo naći neizmjernu milost da živimo u Kristu, dajući svoj život Njemu za naš spas i spas cijeloga svijeta. Srce Isusovo, Kralju i Središte sviju srdaca, smiluj nam se! Bezgrešno Srce Marijino, moli za nas! Sveta Agato, djevice i mučenice, moli za nas! Sveti grčki mučenici, molite za nas! Svi sveci iz Irske, molite se za nas!


Catholicaction.org
Prevela: Katarina Zarinkijević

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.