Razveselite djecu jeftinim, jednostavnim i genijalnim idejama za okućnicu

Jeftine i genijalne ideje za okućnicu;

Sretni ste i blagoslovljeni jer živite u kući i uz to imate okućnicu, a vaša su djeca posebno radosna što svoje slobodno vrijeme mogu provoditi na svježem zraku u sigurnom okruženju. Međutim, ponekad se dogodi da im ponestane inspiracije za igru ili je vaše dvorište prazno platno koje samo čeka da ga uredite. Donosimo vam nekoliko genijalnih ideja kako minimalno uložiti da uredite okućnicu i ujedno unesete malo razonode.

1. Samoljepiva folija za pisanje kredom

Vjerojatno ste i ranije čuli za samoljepivu foliju za pisanje kredom. Vrlo se jednostavno postavlja, crne je boje i služi umjesto glomazne igračke – drvene ploče za pisanje kredom. Najčešće se lijepi na zid u dječjim sobama. Međutim, zašto ne biste ovu zabavnu ideju preselili negdje u okućnicu. Ako ste okruženi betonskim zidom, pronađite jedno mjesto gdje će djeca moći biti u hladovini i vama na oku. Zalijepite samoljepivu crnu foliju, nabavite krede i spužvu te pustite djeci maštu na volju. Zabava je zagarantirana, a nered minimalan.

2. Uradi sam cestu za autiće

Imate dečke u obitelji koji su ljubitelji autića i ne odvajaju se od njih. Umjesto da ih vozaju po regalu u dnevnom boravku, omogućite im igru po cesti koju ćete smjestiti u okućnicu. Ne, neće to biti prava cesta s asfaltom. Savjetujemo vam da svojim rukama uz djetetovu pomoći sami izradite cestu za autiće. Za izradu ceste može vam poslužiti deblja najlonska vreća crne boje ili dio stare tende, plastičnog stolnjaka ili cerade. Izrežite deblju traku koju ćete po sredini iscrtati bijelim markerom. Traka može biti ravna ili je spojite tako da dobijete zavoje u raznim smjerovima. Dodajte tunel od polovice plastične boce, most od drvenih daščica ili semafor od kartona i imate pravi poligon. Ako ne žalite previše svoj travnjak, cestu možete ukopati u zemlju. No ako imate lijepu englesku travu koju je šteta dirati, cestu jednostavno položite na tlo i složite kada djeca završe s igrom.

3. Kućicu od rabljenih paleta lako je uklopiti u okućnicu

Danas zaista nije problem doći do rabljenih paleta. Pored velikih trgovačkih centara gomilaju se planine paleta koje vlasnicima najčešće samo smetaju i predstavljaju dodatan trošak jer ih moraju redovito odvoziti. Predlažemo da pođete do takvih skladišta i razgovarate s voditeljem o mogućnosti preuzimanja rabljenih paleta. Najčešće su spremni pokloniti nekoliko njih. Za najjednostavniji oblik kućice trebat će vam 5 drvenih paleta koje ćete sklopiti u oblik kocke s prednjom stranom otvorenom za ulaz. Moguće je i krovnu paletu zamijeniti nekom drugom vrstom ploče ako imate viška. Dodajte šperploču na pod, staru zavjesu na ulaz, nekoliko lončanica i u okućnicu ste smjestili jedan pravi dvorac.

4. Šator kao pješčanik

Zna se dogoditi da djeci kupite šator, ali oni jednostavno nisu zainteresirani za igru u njemu. Zašto ga ne biste uklopili u svoju okućnicu? Odaberite mjesto u hladovini i učvrstite ga klinovima u zemlju da ga vjetar ne bi prevrnuo. Kada ga još napunite pijeskom ili šljunkom, dobit će na težini i postati stabilniji. Preko noći ga zatvorite tako što ćete zavezati trakice koje su već na šatoru ili patentnim zatvaračem. Na taj način se pijesak neće smočiti u slučaju kiše, a niti će se mačke moći useliti.

5. Igra „školice“ koja se neće izbrisati

Ne postoji dijete koje se ne voli igrati „školice“. Uz komadić krede i kamenčić za bacanje djeca se mogu izigrati do mile volje. Međutim, jedna mana ove igre jest što se „školica“ vrlo brzo izbriše s ceste ili puta po kojem se često prolazi. Pokušajte je smjestiti u okućnicu na dekorativan način. Pronađite mjesto gdje će se lijepo uklopiti i nabavite 10 betonskih, kamenih ili drvenih ploča. Mogu to biti i kamenja iz prirode. Oblik ne mora nužno biti pravokutan već je jedino važno da s gornje strane budu ravni tako da djeca ne zapinju dok skaču. Uz malo boje dodajte šarenila. Obojite ploče ili kamenja raznim bojama na koje ćete ispisati brojeve od 1 do 10 te ih poredati u obliku igre „školice“. Uz malo truda i minimalno troška, vaša će djeca biti oduševljena.

Sve ideje možete pogledati i u galeriji.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Katherine Hanlon – Unsplash

 

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.