Samo reci riječ i izliječen će biti bližnji moj

bližnji

Slušam

Iz 2, 1-5

Viđenje Izaije, sina Amosova, o Judeji i Jeruzalemu:

Dogodit će se na kraju dana: Gora doma Gospodnjeg bit će postavljena vrh svih gora, uzvišena iznad svih bregova. K njoj će se stjecati svi narodi, nagrnut će mnoga plemena i reći: »Hajde, uziđimo na Goru Gospodnju, u Dom Boga Jakovljeva. On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim. Jer iz Siona će Zakon izaći, iz Jeruzalema riječ Gospodnja.«

On će biti sudac narodima, mnogim će sudit plemenima, i oni će mačeve prekovat u plugove, a koplja u srpove. Neće više narod dizat mača protiv naroda nit se više učit ratovanju.

Hajde, dome Jakovljev, u Gospodnjoj hodimo svjetlosti!

Ps 122, 1-9

Obradovah se kad mi rekoše:
»Hajdemo u Dom Gospodnji!«
Eto, noge nam već stoje
na vratima tvojim, Jeruzaleme.

 Jeruzaleme, grade čvrsto sazdani
i kao u jedno saliveni!
Onamo uzlaze plemena,
plemena Gospodnja!

Po Zakonu Izraelovu,
da slave ime Gospodnje.
Ondje stoje sudačke stolice,
stolice Doma Davidova.

Molite za mir Jeruzalemov!
Blago onima koji tebe ljube!
Neka bude mir u zidinama tvojim
i spokoj u tvojim palačama!

 Radi braće i prijatelja svojih
klicat ću: »Mir tebi!«
Radi Doma Gospodina, Boga našega,
za sreću tvoju ja ću moliti.

 Mt 8, 5-11

U ono vrijeme: Kad Isus uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: »Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.« Kaže mu: »Ja ću doći izliječiti ga.« Odgovori satnik: »Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Ta i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: ‘Idi!’ — i ode, drugomu: ‘Dođi!’ — i dođe, a sluzi svomu:, ‘Učini to’ — i učini.«Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: »Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.«

Razmišljam

Živimo u vremenu kada narod ide protiv naroda, kada koplja i mačevi itekako kovitlaju po raznim krajevima svijeta, baš konkretno u ratovima. No, također doživljavamo svakodnevna mačevanja zlim riječima i djelima naših bližnjih. Nije lako hoditi za Gospodinom kada nas bole tuđa ranjavanja našega ja. Rado bismo zastali i izvukli vlastiti mač, obračunali se i umjesto oprosta uzvratili istom mjerom. No, Kraljevstvo Gospodnje je kraljevstvo mira, kraljevstvo oprosta i nove šanse za svakog čovjeka. Bio on istočnjak ili zapadnjak, crn ili bijel, tebi mio ili nesimpatičan, Krist ga je na križu otkupio. Naš Isus želi svakog pojedinca osobno uključiti u svoje Kraljevstvo. Želi ga spasiti, da ni jedan čovjek ne propadne, nego da ima život vječni. A ti? Koliko Mu u tome pomažeš? Koliko si isključiv u svojim prosudbama drugih ljudi pa im stoga zatvaraš vrata svoga srca? Kršćansko srce treba biti univerzalno, po uzoru na Kristovu univerzalnu ljubav za svakoga čovjeka.

Budi mirotvorac: zakorači u Dom Gospodnji!

Budi uz Gospodina i usudi se stvarati novi svijet!

Djelujem

  • Danas ću se na poseban način sjetiti nekog čovjeka u svojoj okolini kojeg sam prekrižio, za kojega smatram da nije dobar kandidat za Kristovo Kraljevstvo. Mogu li učiniti nešto lijepo za njega kako bi mu svojim djelima navijestio toplinu ljubavi Božje?
  • Danas ću se sjetiti neke meni poznate osobe koja ne priznaje Boga i ne živi po Njegovim zakonima i svim srcem zavapiti Gospodinu za milost da je dotakne. No, prije svega toga, nastojat ću više opraštati drugačijima od sebe i razmatrati Božju ljubav baš za njih.
  • Hrabro, poput satnika, imajući pred očima svoje bližnje koji su daleko od Boga, molit ću više puta danas za njih: „Samo reci riječ i izliječen će biti bližnji moj“.

Marija Grgić – Žena vrsna

Foto: Aaron Burden –Unsplash

Marija Grgić
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, uređuje portal Žena vrsna što je svakodnevno ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.