Drvo pravednosti: Scott Hahn o čitanjima 11. nedjelje kroz godinu

ne

Čitanja:

Ez 17,22-24
Ps 92,2-3.13-16
2Kor 5,6-10
Mk 4,26-34

Kod proroka Ezekiela, stoljećima prije Kristova dolaska, Bog daje razlog nade izraelskom narodu. Ezekiel otkriva tračak svjetlosti govoreći o danu kada će Bog postaviti drvo na planini u Izraelu. To rvo će se „razgranati i plod donositi“. Tko bi pomislio da je drvo o kojemu Ezekiel govori drvo križa Kristova, a plod toga drva spasenje svih naroda?

Ezekiel predviđa spasenje „ptica svih vrsta“ – dakle, neće se spasiti samo Izraelci, nego svo čovječanstvo. Svi koji će živeći s Kristom dobiti krila. Bog je uistinu „ponizno drvo uzdignuo“, kako je i obećao.

Takvo spasenje nadilazi i najveće ljudske snove. Zato dajemo hvalu Bogu u psalmu, govoreći: „dobro je slaviti Gospodina“. Uistinu je dobro hvaliti i slaviti Gospodina. Psalmist govori o Bogu kao izvoru i jedinom pravom mjerilu pravde i pravednosti. Poput Ezekiela, on slikom drveta u cvatu dočarava život pravednika. Takva slika opet upućuje na Kristov križ kao mjerilo pravednosti.

Križ je kontradiktoran za one koji žele procvjetati u svjetovnom smislu. Kao što sveti Pavao naglašava u poslanici Korinćanima, potrebna nam je hrabrost. Vjera nas čini snažnima i odražava se u našim djelima. Podsjeća nas da ćemo biti suđeni upravo po načinu na koji naša djela odražavaju našu vjeru. „Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo.“

Bog sam osnažit će nas i pripremiti za ono što očekuje od nas. Iako, na nama je da u slobodi odaberemo primiti te milosti. Kako je u današnjim čitanjima slikovito opisano, Bog je postavio sjeme gorušice u zemlju i ono je izraslo u veličanstveno drvo. To drvo bilo je dovoljno da se na njega nastane sve ptice nebeske, kako je Ezekiel prorokovao. Isus je ovo rekao učenicima i sve im protumačio da ne bi krivo shvatili. U sakramentima nam daje još i više – milost vjere i hrabrosti da bismo živjeli u svijetu kao djeca Božja.


Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela: Lea Potočar
Foto: Joshua Earle – TeiTo

 

 


Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.