Scott Hahn: Naša je misija naviještati Kraljevstvo koje nema kraja

ne

Čitanja:

Dj 1,15–17.20–26
Ps 103, 1–2.11–12.19–20
1 Iv  4,11–16
Iv 17,11–19

Današnje prvo čitanje nam nudi vremenski okvir – smješta događaje o kojima se piše u razdoblje između Kristova Uzašašća i Pedesetnice.  I mi se, u liturgijskoj godini, trenutno nalazimo u istom razdoblju. U četvrtak smo slavili Uzašašće, a sljedeću nedjelju slavit ćemo silazak Duha Svetoga na Crkvu.

Isusova molitva u današnjem evanđelju naviješta iščekivanje skorog rastanka. On nam danas govori kako će sve izgledati kada ga više ne bude u svijetu. Svojim je uzašašćem Krist zasjeo na svoje nebesko prijestolje, o čemu čitamo i u današnjem psalmu. Njegovo je kraljevstvo Crkva, koja nastavlja njegovu misiju na zemlji.

Kraljevstvo je nebesko novi Jeruzalem, novi dvor Davidov (Ps 122, 4-5; Otk 12, 9-14). Isus je kraljevstvo povjerio apostolima. Oni su pozvani na Euharistijsku gozbu. Oni su pozvani i obnoviti 12 izgubljenih plemena Izraela (Lk 22, 29-30).

Dvanaest apostola predstavlja dvanaest plemena Izrela. To je, dakle, ispunjenje Božjeg plana za Izrael (Gal 6, 16). Kako bi Crkva zaista u punini primila Duha Svetoga na blagdan Pedesetnice, bilo je nužno zamijeniti Judu.

Petrovo vodstvo apostola je drugi ključni element Crkve kakvu danas poznajemo. Primijetite da je Petar neupitno onaj koji vlada situacijom. On tumači Pisma, odlučuje što će se sljedeće činiti, utvrđuje poslanja.

Nitko nikada nije vidio Boga, tako čitamo u današnjoj poslanici. Ipak, kroz Crkvu koja je utemeljena na apostolima, svjedocima Uskrsnuća, svijet će upoznati Božju ljubav i povjerovati joj. Povjerovat će da je Bog tako ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina za spas svih ljudi.

Crkva nam stavlja na srce Isusove riječi – ako ljubimo, Bog će uvijek biti uz nas. Štitit će nas od zla i čuvati nas u napastima. Svojom će nas rječju hraniti da rastemo u svetosti, u savršenoj ljubavi.


Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela: Lea Potočar
Foto: TeiTo

 

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.