Sedam svetaca za samce

za samce, duhovnost, sveci, vjera, zena vrsna

U katoličkoj tradiciji za svaki dan imamo više svetaca koje možemo slaviti. Hajdemo danas razmišljati o nekoliko svetaca koji su živjeli kao samci.

  1. Sveta Agata, umrla je mučeničkom smrću na Siciliji oko 250. godine. Bila je mučena jer se opirala carskom magistratu koji ju je ucjenom pokušao navesti na bludni čin kako ju ne bi odao vlastima kao kršćanku. Odbila je i časno otišla u smrt.
  1. Blaženi Pier Giorgio Frassati, mladić koji je volio dobru zabavu, živio je početkom 20. st. u Torinu u Italiji. Umro je u 24. godini nakon što se zarazio od siromaha kojemu je pomagao. Svoj samački život je posvetio služenju siromasima i bolesnicima, borio se za društveno važna pitanja i održavao bogatu posvećenost Euharistiji.
  1. Sveta Praksida, kreposna kćerka rimskog senatora iz 2. st. koja se nikada nije udala. Svoje obiteljsko bogatstvo je razdijelila progonjenim crkvama u Rimu.
  1. Sveti Kazimir, poljski princ iz 15. st., vodio je ozbiljan život molitve, pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji i služenja siromasima. Nakon lošeg iskustva na bojištu, Kazimir je odbijao služiti u vojsci ostatak svog života.
  1. Sveta Zita iz Lucca-e, kućna pomoćnica iz 13. st. koja je svoje obroke i hranu svog bogatog poslodavca dijelila siromasima i patnicima. U početku joj je to donijelo probleme u obitelji i među drugim slugama. Međutim, na kraju joj je dano upravljanje cijelim domaćinstvom.
  1. Sveti Guido iz Anderlechta, belgijski siromah iz 10. st. Kao pokoru za svoju pohlepu i sebičnost krenuo je na dugo hodočašće pješke, iz sjeverne Europe u Rim i Jeruzalem. Unatoč teškim financijskim prilikama trudio se cijeloga života zadržati stav zahvalnosti.
  1. Sveti Josip Moscati, prvi je kanonizirani liječnik modernih vremena. Pomogao je zaustaviti koleru u Napulju, stekao je doktorat iz fiziološke kemije i vodio bolnicu za ranjene vojnike za vrijeme II. svjetskog rata. Živio je cijeli život u služenju drugima i umro je jedno poslijepodne u travnju 1927. od moždanog udara između primanja dvaju pacijenata.

Nisu bili savršeni, ali daju ohrabrenje

Naveli smo tek nekolicinu svetih muževa i žena na koje se možete ugledati. Ovi sveci nisu bili savršeni, ali daju ohrabrenje i poticaj nama u 21. st. da živimo svoju vjeru i postanemo najbolja verzija sebe.


Paul Jarzembowski – Catholicmatch.com
Prevela: K.M.

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.