Školska bilježnica za mamu – što je i zašto bi vam dobro došla?

Školska bilježnica za mamu, Obrazovanje, Škola

Odradili smo prvi tjedan školske godine. Nabava školskog pribora, bilježnica, omota za knjige – većinom je to iza nas. Je li među nabavljenim bila i jedna školska bilježnica za vas? Ako nije, zastanite još jednom pored papirnice i nabavite jednu deblju bilježnicu s čvrstim koricama. Trenutak samo i reći ću vam zašto.

I mami treba školska bilježnica?

Kad naiđemo na problem kod djeteta imamo dva izbora: prepustiti se jadikovanju i kritici ili izmisliti kreativni način kako ga zaobići, sagledati iz drugog kuta i tako pronaći rješenje. Moj izbor je uvijek ova druga opcija. Dok sam se tako jedne godine borila s nezainteresiranim i zaboravljivim drugašićem, došla sam na ideju školske bilježnice za mamu.

Svaki dan nakon škole sjeli bismo nas dvoje s bilježnicom. On bi pričao, a ja zapisivala: što su radili, što treba obaviti za domaću zadaću i učiteljičine napomene. Da, pomoglo je. I uskoro sam to radila za svako dijete. U doba online nastave ta nas je praksa doslovno spasila.

Kako izgleda školska bilježnica za mame

Zapravo, kako god želite. Ni moja nije ista svake godine. Obično uzmem deblju bilježnicu tvrdih korica. Na početku su rasporedi svakog djeteta (iako ih imam i na zidu), a potom slijedi list za svaki dan. Datum i dan na vrhu, ime djeteta s lijeve strane, a s desne pišemo po predmetima sve što treba. Kad dobiju popise lektire i njih prepišem u bilježnicu. Nađe se tu post it papirića, naljepnica i što god nam pomaže da se snađemo.

A kako će vaša izgledati? To ovisi o vama i vašem djetetu. Možda je sramežljiv, pa ćete mu dati da svaki dan nacrta smajlić koji opisuje kako je bilo u školi? Možda volite matematiku pa će vaša biti na kvadratiće? Ili ste umjetnička duša pa će listovi biti bez linija ili kvadratića, a svaki dan će resiti vaša ilustracija?

Niste još sigurni bi li je nabavili? Evo zašto mislim da je školska bilježnica za mamu odlična stvar:

1. Odgoj i obrazovanje djeteta je prije svega odgovornost roditelja

Poslati dijete u školu nosi sa sobom jednu opasnost: da obrazovanje prepustimo školi i učiteljima i dignemo ruke od svoje uloge. Crkva nam jasno kaže da su i odgoj i obrazovanje prije svega odgovornost roditelja. Iako prepuštamo školskim stručnjacima formalni obrazovni proces, to ne znači da nismo dužni (prema Bogu i svom djetetu) biti aktivno uključeni u djetetovo obrazovanje. Ne radi se samo o brizi da dijete napiše domaće zadaće i ponese sve što treba niti o „pritiskanju djeteta da ostvari bolji uspjeh“.

Svesti ulogu roditelja na rečeno znači preuzeti ulogu kontrolora i policajca, a dijete nas treba kao vođu, suradnika i prijatelja. Osnovna ideja školske bilježnice i zajedničkog zapisivanja školskih stvari je poruka djetetu da smo prisutni. „Nisi sam u ovome, ja sam s tobom!“ „Zajedno možemo svladati sve prepreke!“ „Volim te i stalo mi je do svega što sačinjava tvoj život!“

Biti prisutan u djetetovim aktivnostima neće ga učiniti nesamostalnim nego će ga učiti kako postajati samostalan. Svaka sigurnost počiva na čvrstom temelju. Roditelj je prvi takav temelj za svoje dijete. Nećemo ništa raditi umjesto njega: dijete se mora prisjetiti što je bilo u školi i što treba učiniti, odlučiti je li nešto zadaća ili nije, koji je rok te zadaće i na koncu sve to obaviti. Prisutnost roditelja samo je temelj sigurnosti kojom će ići dalje. I onda neće biti potrebe za „pritiskanjem da popravi ocjene“. Ta bit ćete tu uz njega na svim koracima, a ne samo na onom kad je dobio lošu ocjenu jer je preskočio sve prethodne.

2. Ništa važno vam neće proći ispod radara

Neće biti zaboravljenih stvari koje je trebalo ponijeti niti zaboravljenih zadaća. Međutim, postoji nešto još važnije. Neće vam promaknuti sadržaj koje vaše dijete uči ni način na koji je poučavano. Iz dosadašnjeg iskustva i jedno i drugo barem ponekad traži korekciju roditelja. Vjerujem da vas zanima od kada u nastavnim sadržajima počinje indoktrinacija rodne ideologije, feminizma, ravnopravnosti i drugih stvari koje se sukobljavaju s pogledom na svijet i čovjeka kojeg nam daje Crkva. Kao što se oni trude polako od malena sijati sjeme novih ideja, tako i mi moramo polako od malena te klice čupati i nadomještati dobrim sjemenom. A kako ako ne pratimo što djeca u školi rade, nego sve prepustimo drugima?

3. Dijete osvještava odgovornosti i uči se organizaciji svojih obveza

Ako odvojite vrijeme u svom danu da sjedite i slušate što je bilo u školi i još k tome sve zapisujete, djetetu će intuitivno biti jasno da je to važno. Tako ste bez ijedne direktne riječi odradili lekciju „budi svjestan svojih obveza i obavi ih“. Isto tako ste ga naučili temelju organizacije: što treba obaviti prvo zapiši na listu pa označavaj obavljeno. Nakon pregleda domaćeg rada stavljamo kvačice kod pojedinog predmeta.

4. Učimo i vježbamo aktivno slušati

Koliko puta vam se dogodilo da dijete priča, vi se smješkate i klimate glavom, a pojma nemate o čemu priča? Razmišljali ste o računima ili nečemu što vam je jutros rekla susjeda ili nekom neobavljenom zadatku. Znam da znate, ali to nije dobro. Da, i meni se događa i bila sam više puta uhvaćena. Ispričala sam se i posramila. Bolje je ostaviti sve i slušati ili zamoliti dijete da pričeka dok to ne budete mogli. Školska bilježnica pomaže i u ovoj situaciji.

Kada slušate i zapisujete puno ste usredotočeniji na ono što vam dijete govori. Vjerojatno ćete postaviti koje potpitanje, dati komentar. Sve vam to dolazi prirodno kad morate zapisati ono što slušate. I evo, sasvim spontano učite aktivno slušati. Svakodnevnom vježbom ova će vještina napredovati i polako se prelijevati i u druge situacije.

5. Školska bilježnica otvara prostor za važnije razgovore

Dijete vam gotovo nikada neće odjednom doći i početi razgovor o onome što ga muči. Međutim, ako redovito razgovarate o ovim malim, tako reći tehničkim, pitanjima, puno lakše ćete doći i do ozbiljnijih tema. Odradite školske teme s bilježnicom, a onda zaista razgovarajte sa svojom djecom. O svemu.

Možda još ostaje pitanje do koje dobi je prikladno pratiti zapisivanjem što djeca rade u školi. To opet ovisi o vašem djetetu. Rekla bih sigurno kroz osnovnu školu. Primijetila sam da kad to i prestaje biti nužno jer je dijete steklo radne navike i uspostavilo kontrolu nad svojim obvezama, djeca vole da budemo uključeni. Tada to više nije toliko vodstvo koliko pratnja, no svejedno dragocjena.

Želim li reći da će školska bilježnica riješiti sve vaše probleme? Ne, ni slučajno. Čak ni one školske. Nema čarobnog štapića u roditeljstvu. Potrebno je davati se iz minute u minutu, iz dana u dan. Biti tu. Slušati. Voljeti. Razumjeti. Školska bilježnica je samo jedan alat koji vam u tome može pomoći i koji vas na bitno može podsjetiti. Hrabro! Nema boljeg ni važnijeg posla nego sudjelovati u oblikovanju duša.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Kelly SikkemaUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.