Što ako dijete dođe prijevremeno?

Prijevremeno, dojenje, majčinstvo

Drage naše brižne mame,

˝Čovjek snuje, Bog određuje˝. Ponekad stvari ne idu onako kako smo planirali. Obično imamo cijeli popis stvari koje mislimo napraviti prije poroda, a onda se dijete rodi prijevremeno. Za roditelje je to u pravilu šok pa su prestrašeni i zbunjeni jer još nisu bili „spremni“ na djetetov dolazak. Uzdajte se u Gospodina! On će Vam dati hrabrost i mir nositi se s tim životnim izazovom.

Da biste se osjećale manje nespremne, nastojite trudnički tečaj (o kojemu smo prošli put ˝razgovarale˝) na vrijeme odraditi, tj. ne odgađati ga do zadnjeg trenutka. Možete uvijek, ako osjećate potrebu i ukaže se prilika, ponoviti tečaj kasnije u trudnoći.

Nedonošena ili prijevremeno rođena djeca

Prijevremeno rođena ili nedonešena djeca su djeca koja se rode prije 37. tjedna trudnoće. Zbog nezrelosti i mogućih poteškoća koje mogu nastati nakon poroda, dijete se odvede na zasebni, ˝neonatološki˝ odjel na promatranje i skrb. U nekim zemljama, poput Danske, majka boravi zajedno s djetetom na neonatologiji, jer se zna da je kontinuirani bliski kontakt između majke i djeteta normalna potreba te pozitivno djeluje na zdravlje majke i djeteta.

Iako kod nas u pravilu za to ne postoje uvjeti, nastojite što češće posjećivati svoje dijete i s njim boraviti što više vremena. Vi ste djetetova prirodna okolina, gnijezdo u kojemu se osjeća sigurno i voljeno i zato, ako je ikako moguće, nastojite držati svoje dijete prilikom svake posjete. Istraživanja su pokazala da držanje djeteta niske porođajne težine kožom-uz-kožu (tzv. ˝klokanska skrb˝) pospješuje rast i razvoj djeteta, stimulira dojenje, potiče zbližavanje majke i djeteta i zadovoljstvo majke zbog pružene skrbi, a istovremeno smanjuje mogućnost infekcije.

Ključni čimbenik u sprječavanju infekcija je Vaše dragocjeno mlijeko. Osim što sadrži tvari koje štite od infekcija, također potiče rad i sazrijevanje crijeva, pospješuje razvoj vida i mozga, smanjuje pojavu alergija i još mnogo toga dobroga. Zato je jako važno osigurati Vašem djetetu Vaše mlijeko. Sigurno se pitate kako? Kao što smo ranije spomenuli, mlijeko se stvara već u trudnoći, što znači da u trenutku rođenja, bez obzira na dob djeteta, mlijeka imate sasvim dovoljno za potrebe svog djeteta. Bogu hvala!

Kako ipak hraniti bebu svojim mlijekom

Ako ne možete dijete staviti na prsa ili dijete nije u stanju učinkovito sisati treba krenuti s izdajanjem, i to ˝čim prije, tim bolje˝. Čim ste nakon poroda u stanju početi izdajati se, krenite u akciju! Po mogućnosti već prvi dan. To je najkorisnije što možete učiniti za svoje prijevremeno rođeno dijete. Izdajati se treba po mogućnosti osam puta dnevno i jednom noću, da biste osigurali dovoljnu količinu mlijeka za svoje dijete. U početku, potrebno je da vas netko – „oboružan“ vremenom, strpljenjem i znanjem – nježno poduči vještini ručnog izdajanja jer prvo mlijeko, tzv. kolostrum, vrlo je koncentriran pa ako koristite mehaničku ili električnu izdajalicu, većina mlijeka ostane na stijenkama izdajalice i bočice. Kolostrum je zato najbolje skupljati, kap po kap, u špricu tijekom izdajanja (uz pomoć asistenta) ili se izdajati u čašicu.img_0004

Tehnika ručnog izdajanja

Sama tehnika ručnog izdajanja vrlo je jednostavna. Prvo treba ugrijati dojku toplim oblogom, zatim ju nježno masirati prstima nekoliko minuta pa onda malo protresti i zatim krenuti s izdajanjem. Pri tome, prsti se postave u tzv. C-hvat (palac nasuprot ostalih prstiju) iza mliječne žlijezde (koja se može lagano napipati) i laganim stiskom se mlijeko gura prema van (bradavici). Treba određeno vrijeme dok mlijeko „poteče“ od par minuta do desetak minuta, ovisno o tome koliko ste vješti u izazivanju ˝refleksa otpuštanje mlijeka˝. Refleks otpuštanja mlijeka je kada mlijeko navire iz dojke i posljedica je lučenja hormona oksitocina iz mozga.

Na svu sreću, oksitocin se može stimulirati brojnim metodama, uključujući masažu dojke, gledanje djetetove slike, razmišljanje o djetetu, miris djeteta, slušanje djetetova glasa, itd. Stoga se nastojite izdajati pokraj djeteta, ili ako ne možete, gledajući djetetovu sliku. U svakom slučaju, ne dajte se obeshrabriti ako mlijeko ne krene odmah. Budite ustrajne i sigurno će se pojaviti prve kapi tekućeg zlata. Izdajanje je vještina koja se uči vježbanjem. Pri tome budite nježne – izdajanje ne bi smjelo boljeti, a kamoli dovesti do pojave nadražene kože.

Dolazi više mlijeka

Između drugog i petog dana obično se počinje stvarati obilnije mlijeko u dojkama. To se očituje time što dojke postanu punije, toplije, teže i mlijeko postaje svjetlije i vodenastije. Tada možete, ako želite, prijeći na mehaničku ili električnu izdajalicu, ili nastaviti s ručnim izdajanjem. U svakom slučaju, nemojte prestati grijati i masirati dojku prije izdajanja jer se tim jednostavnim postupkom povećava volumen mlijeka i količina masnoće u mlijeku. Što se više dojka masira i prazni u prvim danima, to se prije pojavi obilnije mlijeko, no ima i čitav niz drugih čimbenika koji mogu dovesti do kašnjenja te pojave, uključujući i prijevremeni porod te porod carskim rezom. Zato budite ustrajne i ne gubite nadu. Kod izdajanja također pomaže slušanje opuštajuće glazbe ili neki drugi oblik opuštanja (molitva!).

Pazimo na higijenu i sigurnost

Nije naodmet napomenuti da prije izdajanja za prijevremeno rođeno dijete treba oprati ruke i dojku te koristiti sterilnu špricu ili posudicu. Najbolje je Vašem djetetu odmah dati svježe izdojeno mlijeko, koje može stajati do 4 sata na sobnoj temperaturi, ali ako to nije moguće, može se pohraniti u hladnjaku do 4 dana ili zamrznuti do tri mjeseca. Podgrijava se pod mlazom tople vode i malo protrese prije davanja. Jednom odmrznuto i zagrijano, mlijeko ne smije stajati na sobnoj temperaturi više od dva sata. Ako dijete nije u stanju piti ništa na usta, Vaše mlijeko se može koristiti za vlaženje djetetovih usta. U svakom slučaju treba ga iskoristiti jer je previše dragocjeno da bi se bacilo.

O samom dojenju Vašeg mališana više drugi put, a u međuvremenu uživajte u predivnom daru novog života koji Vam je dan.


Dr. sc. Irena Zakarija Grković – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
dr. Irena Zakarija-Grković

Dr. sc. Irena Zakarija-Grković, spec. ob. med. je međunarodno certificirana savjetnica za dojenje (IBCLC) i predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje (HUSD). Specijalistica obiteljske medicine postala je u Melbourne-u, Australia, gdje je stekla dvanaestogodišnje kliničko iskustvo. U Australiji je postala i Međunarodno certificirana savjetnica za dojenje. Područja znanstvenog, nastavnog i stručnog interesa dr. Zakarije-Grković su dojenje i zaštita majki i djece, medicina utemeljena na dokazima i edukacija iz temeljnih kliničkih i komunikacijskih vještina a iz ovih područja objavila je brojne znanstvene članke. Član je osnivač Nacionalnog povjerenstva za zaštitu i promicanje dojenja pri Ministarstvu zdravlja te edukatorica u UNICEFovom programu ˝Rodilište - prijatelj djece˝.