Sušena limunova korica – kako je napraviti i koristiti

sušena limunova korica

Limuni su prilično fascinantno voće, jer ih možete koristiti za jako puno različitih stvari! Ne samo da je njihov svježi, citrusni okus nadopuna brojnim slatkim i slanim jelima nego su uz to još i izvrsni čistači. A povrh toga, dodatak su i mnogim zdravstvenim te kozmetičkim proizvodima!

Danas s vama dijelim jednostavan način kako limun imati uvijek pri ruci za korištenje u receptima, sredstvima za čišćenje te domaćim kozmetičkim uradcima – tako da napravite vlastitu sušenu limunovu koru! Ona, zajedno s karakterističnim limunovim mirisom i okusom, sadrži i ulja te osušenu limunovu koru spremljenu u hladnjak možete koristiti punu godinu dana!

Kako osušiti limunovu koru

Trebat će vam:

  • limuni iz organskog uzgoja
  • ribež za povrće
  • uređaj za sušenje i dehidriranje hrane

Upute:

Ribežom za povrće ogulite koru s limuna. Pokušajte izbjeći guljenje bijelog dijela (bijela kožica između kore i usplođa) budući da ima gorak okus.

Kada ste završili s guljenjem, položite kore na pladnjeve uređaja za sušenje i dehidriranje hrane. Sušite ih nekoliko sati na 95 stupnjeva, ili na nižoj postavki. Znat ćete da su potpuno osušene kada pri savijanju kora puca umjesto da se savija. (Naš je osuši za 10 sati.)

Kako koristiti osušene limunove kore

Osušene limunove kore možete koristiti tako da ih umiješate u potpourri (mješavina biljnih materijala koja daje prirodan miris prostoru; op.prev.) Mmmmm, volim svježi, citrusni miris pravih limuna!

Osim toga, svoje osušene limunove kore možete staviti u blender, procesor za hranu ili mlinac za začine te ih samljeti u prah. Limunova kora u prahu može biti zamjena za svježu ribanu limunovu koricu u mnogim receptima! Jednostavno onu količinu svježe limunove korice koja se traži u receptu zamijenite s istom količinom sušene korice (1 čajna žličica sušene umjesto 1 čajna žličica svježe limunove korice).

  • Prah limunove kore također možete koristiti kako biste dodali dašak limuna u salatne preljeve, kekse, pudinge, povrće, i sl. Koristite štedljivo budući da je na ovaj način okus limuna koncentriran pa ga je potrebno samo malo dodati kao nadopunu okusu.
  • Stavite punu manju žlicu limunovog praha u malu zdjelu zajedno sa šakom punom šećera te dodajte maslinovog ulja. Pomiješajte i koristite kao brzi i jednostavni piling za tijelo! Trljanjem uklonite mrtvu, perutavu, a otkrijte mekanu, glatku kožu.

Onegoodthingbyjillee.com 
Prevela: Matea Križanac
Foto: Pixabay.com

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.