Sv. Edith Stein: Ove dvije zamke mogu upropastiti neke od najljepših sklonosti žene

Dvije zamke koje mogu upropastiti najljepše sklonosti žene

Sv. Edith Stein, katolicima poznata i kao sv. Terezija Benedikta od Križa, mnogim je ženama s razlogom veliko nadahnuće. Doktorirala je filozofiju 1916. godine i započela karijeru sveučilišne profesorice u doba kada su žene rijetko imale priliku steći osnovno obrazovanje. Međutim, njezin profesionalni uspjeh kao izvor nadahnuća pada u drugi plan zbog snažnog svjedočanstva vjere koju je predano živjela.

Sv. Edith Stein rođena je u židovskoj obitelji

Rođena je i odrasla u židovskoj obitelji, ali se obratila na katoličanstvo i postala redovnica, karmelićanka. Izgubila je život u jednom od najzloglasnijih koncentracijskih logora, Auschwitzu, za vrijeme 2. svjetskog rata, zbog svog židovskog podrijetla. O njezinom životu možete više pročitati ovdje.

Pisala je o prirodi i posebnostima žene

U svom znanstvenom radu Edith Stein puno je promišljala i pisala o jedinstvenom ženskom geniju – o prirodi i posebnostima žene. Ostavila nam je neprocjenjivu intelektualnu baštinu koja nam pomaže bolje razumjeti same sebe i živjeti u punini ženstvenost kako ju je Bog zamislio. U svojoj je mudrosti Edith tako prepoznala dvije osobine koje su žene sklonije posjedovati nego muškarci. Te osobine mogu biti neizmjeran blagoslov kako za ženu tako i za osobe oko nje i čitavo društvo, ali mogu postati i zamke ako nam nakana nije čista ili ako ih prenaglašavamo.

Edith Stein smatrala je da su žene sklonije osobnijem pristupu nego muškarci. Objašnjavala je osoban pristup kao sklonost žene da se cijelim bićem daje u ono što čini te da uvijek djeluje u najboljem interesu osobe – i to ne kao nekakva apstrakcije već konkretnog živog bića.

Žene imaju jedinstvene sposobnosti

Navela je tako primjer situacije u kojoj su se žene iz oporbenih političkih opcija udružile kako bi zajedno došle do rješenja koje je u najboljem mogućem interesu djece u njihovoj državi. S druge strane, muškarci iz istih stranki ostali su na razini rasprave i ideja. Intrinzična potreba žene odgovaranja na potrebe drugog ljudskog bića nadišla je čak i političke podjele.

Žene imaju sposobnost vidjeti živu, konkretnu osobu i staviti je ispred projekta, zakona i vlastitih interesa. To je predivno i potrebno. Ipak, ovo može postati opasno ako u prevelikoj, neprimjerenoj mjeri zadiremo u intimu života drugih ljudi, pokušavamo biti njihov spasitelj i težimo svojoj slavi zbog toga. Uz to, može se pojaviti i tendencija odlaganja i nedovršavanja zadataka zbog prevelike usmjerenosti na potrebe drugih. Potrebna je svijest i o prednostima i o nedostatcima osobnog pristupa kako bismo ga usmjerile na dobro.

One teže cjelovitom razvoju koji obuhvaća više različitih područja osobnosti i života

Dok su, prema njezinom mišljenju, muškarci nerijetko skloni usmjeriti se na jedno područje razvoja, poput primjerice profesionalnog uspjeha, žene češće teže ispunjenju svojih potencijala u različitim područjima istovremeno.
Ova je tendencija predivna, ali kao i prva – može biti opasna. Može rezultirati raspršenošću i neodlučnošću te započinjanjem bez dovršavanja i manjkom specijalizacije. Tako će nas odvesti u maniju da o svemu znamo po malo i u sve smo upućene, ali ni u čemu nismo vrsne.

Edith Stein nudi nam i recept kako izbjeći nedostatke ovih tendencija. Potrebno je tražiti svrhovitost svakog zadatka, svega što radimo. Bilo to održavanje doma, istraživački rad, poučavanje… bilo što. Uvijek tražiti zašto nešto radimo i imati tu svrhu na umu preispitujući sebe i svoje namjere i ne dopuštajući vlastitim slabostima da nas spriječe u vršenju Božje volje.


Lea Potočar – Žena vrsna
Izvor: Aleteia
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.