Upoznajte svece koji su se družili sa svojim anđelima čuvarima

anđelima

Kako čitamo u Katekizmu Katoličke Crkve (usp. KKC 328, 332) postojanje duhovnih, netjelesnih bića koje Sveto pismo obično naziva anđelima, vjerska je istina. Oni su „služnički duhovi, što se šalju služiti za one koji imaju baštiniti spasenje“ (Heb 1,14). Anđeli zaštićuju Lota (usp. Post 19), spašavaju Hagaru i njeno dijete (usp. Post 21,17), zaustavljaju Abrahamovu ruku (usp. Post 22,11). Na koncu, Isus sam govori:

„Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.“
(Mt 18,10)

Iako je neizmjerno vrijedno, često zanemarujemo prijateljstvo s anđelima. Oni su uz nas, čak i kada to ne prepoznajemo i kada im se ne obraćamo. Ipak, bilo bi šteta imati takvog prijatelja kraj sebe, a zanemarivati ga. Mnogi su sveci to dobro znali. Tom spoznajom, svojom molitvom i Božjom milošću ostvarili su posebno prijateljstvo sa svojim anđelima čuvarima.

Sveta Gemma Galgani podsjeća nas da nam prijateljstvo s anđelima pomaže rasti u krepostima

U biografiji sv. Gemme koju je napisao njezin duhovnik spominje se prijateljstvo Gemme i njenog anđela čuvara. Prema tim zapisima, ona je sa svojim anđelom čuvarom razgovarala kao i sa ljudima. Uvečer bi ga molila da je blagoslovi i da bdije uz njenu postelju. Sigurna da će on tako i učiniti, odmah bi se mirno okrenula na stranu i zaspala. Jednom joj je prilikom anđeo rekao: „Biti mi je tvojim nerazdvojnim pratiteljem. Ne znaš li tko mi je povjerio tu službu? Sam milosrdni Isus.“

Gemma spominje da ju je anđeo opominjao kada bi se dovela u napast da počini grijeh. Svojim ju je prisustvom odgajao i pomagao joj rasti u krepostima.

Sveti Ivan Bosco prepoznao je svog anđela čuvara u liku psa koji bi ga uvijek izbavljao iz nevolje

Paul O’Sullivan u svojoj knjizi „Sve o anđelima“ opisuje nesvakidašnja iskustva svetog Ivana Bosca:

„Kada se jedne noći vraćao kući kroz mračan i opasan dio grada, ugledao je divna velika psa kako ga slijedi. Isprva ga se bojao, ali je ubrzo uvidio da je pas prijateljski raspoložen. Životinja je hodala uz njega, otpratila ga do vrata njegova doma, a potom otišla. Ovako se zbilo pet, šest ili više puta. Psa je nazvao Grigio (Sivko).“

Čudesna pojavljivanja psa u najpravodobnijim trenutcima i na različitim mjestima O’Sullivan opisuje kao anđeosko posredovanje. Zaista, osim što nas bodre i usmjeravaju na putu svetosti pomažući nam rasti u krepostima i čuvajući nas od napasti, anđeli nas štite od svakojakih nevolja i zala.

Blažena Anna Maria Taigi svakodnevne je poslove obavljala u prisustvu svog anđela čuvara

Anna Maria Taigi bila je domaćica i majka sedmero djece te su upravo te uloge bile izvor njenoga posvećenja, o čemu više možete pročitati na linku. Sve svoje obaveze izvršavala je u prisustvu svog anđela čuvara. S njime je kuhala, čistila i brinula se o djeci.

Slala ga je da utješi bolesne i zaštiti one koji su u napasti ili nevolji. I mi možemo činiti isto: svakodnevno moliti anđele siromašnih, bolesnih ili slučajnih prolaznika, da ih čuvaju. Molite anđele za posredovanje u konfliktima i za brigu za najmilije uz koje ne možete biti u ovom trenutku, poput supružnika na poslu ili djeteta u školi.

Prijateljstvo s anđelima prije svega nas približava Bogu i uvodi nas u nebeske tajne

Zapisi velikih mističarki poput sv. Terezije Avilske ili Anne Catherine Emmerich otkrivaju nam mnogo divnih stvari o svijetu anđela, ali svaka od ovih žena nam poručuje i da je najvažniji aspekt uloge anđela čuvara u ljudskom životu taj da nam pomažu razumjeti križ, rasti u milosrdnoj ljubavi prema bližnjima i na koncu, preobražavati se u Krista. Anđeli čuvari su glasnici ovih istina, oni nam pružaju vodstvo u otkrivanju ovih otajstava i vode nas u našem duhovnom životu.1


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Lukas Maier – Unsplash

1Prema knjizi oca Jamesa Horgana His Angels at Our Side: Understanding Their Power in Our Souls and the World

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.