Sveta Cecilija – osuđena na smrt jer je hrabrila muškarce da svjedoče za Krista

sveta cecilija

Sveta Cecilija jedna je od sedam žena čija se imena spominju u euharistijskoj molitvi. Još u 4. stoljeću u Rimu je izgrađena prva crkva kojoj je postavljena za zaštitnicu. Ova je svetica najvjerojatnije živjela oko 200. godine, a njeno se mučeništvo dogodilo oko 230. godine. Više od tisuću godina nakon toga, 1599. otvoren je njezin grob, a tijelo je ostalo neraspadnuto. Svetica je izgledala kao da je netom prije izdahnula.

Sveta Cecilija je djevica i mučenica, poticala je muškarce na herojstvo za Krista

Svijetu je još od Srednjeg vijeka poznata kao zaštitnica crkvene glazbe, a o njoj sa sigurnošću ne znamo gotovo ništa, osim činjenice da je bila mučenica. Prema predaji, većinu svog života provela je u molitvi i meditaciji te je imala privatni zavjet djevičanstva. Njezinu je ruku od roditelja iskao mladi Valerijan, a ona mu je povjerila svoju tajnu o privatnome zavjetu. Rekla mu je da nad njom bdije Božji anđeo i pomaže joj sačuvati djevičanstvo. Obećao je povjerovati u Krista, ako vidi anđela. Ona ga je uvjeravala da je takvo što nemoguće, ako nije kršten. Pristao je krstiti se i nedugo nakon toga vidio je Ceciliju u malenom sobičku, u molitvenoj ekstazi, i pored nje Božjeg anđela. Bio je prestravljen. Anđeo je njemu i Ceciliji uručio buket crvenih ruža i bijelih ljiljana kao nagradu za Cecilijinu ljubav prema čistoći. Ponukan ovim iskustvom, Valerije je kasnije Bogu privukao i svoga brata Tiburtiusa.

Kada im je na dan vjenčanja Tiburtius došao čestitati, bio je zadivljen ljepotom buketa ruža i ljiljana. Kada je čuo kako su primili buket, poželio se i on krstiti. Ova su obraćenja ogorčila predstavnike vlasti te se od Valerija i njegova brata zatražilo da prinesu žrtvu rimskim bogovima. Odbili su to pa su osuđeni na smrt. U osvit dana smaknuća, Cecilija je probudila oba brata riječima: „Ustajte, vojnici Kristovi! Odbacite djela tame i odjenite se u svjetlo! Vjerovati nam je da je Krist pravi Sin Božji i da nas je odabrao da mu služimo. Ispovijedat ćemo vjeru u Njegovo sveto Ime i nećemo ga zanijekati.“ Zbog tih je riječi i sama zarobljena i osuđena na smrt.

Nije bilo jednostavno ugasiti njezin život, do zadnjeg je svjedočila za Krista

Trebala je biti pogubljena gušenjem u vodi. Međutim, preživjela je. Zatim su je osudili na odrubljivanje glave. Tri puta je bila na giljotini, ali nijednom joj nisu uspjeli odrubiti glavu. Zakon nije dopuštao više od tri pokušaja pa su je ostavili da leži u krvi. Umrla je nakon tri dana. Do tada je još naviještala Ime Isusovo, hrabrila ljude da služe siromasima i zapovjedila da se njen dom prenamijeni u crkvu.

Imenovana je zaštitnicom crkvene glazbe jer je u sakralnoj umjetnosti često prikazivana uz orgulje. Postoji nekoliko legendi koje su tomu uzrok. Prema jednoj bila je oduševljena zvukom orgulja na svome vjenčanju, a prema drugoj je Božji anđeo koji joj je dan da bi čuvao njezino svjedočanstvo bio očaran njezinim umijećem sviranja orgulja.

Iskoristite priliku i počastite ovu sveticu na njezin spomendan obiteljskom pjesmom ili pustite Gregorijanske korale dok se družite pričajući svojim malenima o njoj.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!