Sveta Filomena – kći svjetla

sveta Filomena

Filomena – što znači „kći svjetla“ – bila je grčka princeza koja je živjela na otoku Krfu u 4. st. Kad je Filomena imala oko 13 godina, njezini su roditelji (koji su bili pripadnici grčkog plemstva) pozvani u Rim jer je car Dioklecijan htio zaratiti na otoku. Vidjevši Filomeninu ljepotu i zadivljen njezinim ponašanjem, Dioklecijan je zatražio njezinu ruku kao svojevrsni mirovni ugovor. Njezini su roditelji prihvatili, no budući da je Filomena zavjetovala svoje djevičanstvo Bogu, odbila je bračnu ponudu.

U pokušaju da je ipak udaju za cara, roditelji su je doveli Dioklecijanu koji je pokušao pridobiti njezinu naklonost. No, ipak je odbila njegovu ruku. Zbog toga ju je Dioklecijan strpao u zatvor i naredio da je pogube. Dok je bila u zatvoru, imala je viziju Djevice Marije koja ju je upozorila na njezinu sudbinu, ali joj je obećala nebesku slavu i zaštitu nakon što izdrži mučenja.

Filomena podnosi mučenja

Od tog trenutka postoji vrlo malo zapisa o Filomeninu životu. Ono što se o njoj zna prenosilo se tijekom stoljeća usmenom predajom. Navodno, nakon gotovo 40 dana u zatvoru, Filomena je bila vezana za stup, izbičevana i ostavljena da umre u zatvorskoj ćeliji, ali anđeli su se pojavili s neba i izliječili joj rane čudesnim melemom. Tada je car naredio da je utope sa sidrom privezanim za vrat. I taj pokušaj njezina ubojstva bio je neuspješan – anđeli su je vratili na suho potpuno neozlijeđenu. Kasnije je naređeno da je ubiju strijeljanjem. Ali, kad su odapeli stijele, one su se vratile na strijelce i ubile njih. Nakon toga, optužena je za vještičarstvo. Filomeni je konačno odrubljena glava i umrla je u Rimu, u Italiji 10. kolovoza.

Besmrtna slava

Dana 24. svibnja 1802. godine u katakombama svete Priscile na Via Salaria u Rimu otkriveni su ostatci tinejdžerice. Na grobu je bio natpis koji je sadržavao latinske riječi „Pax Tecum Filumena“ (Mir s tobom, Filomena). Na grobu su također bili izrezbareni amblemi ljiljana i palme (kako bi se označilo djevičanstvo i mučeništvo) te sidro, bič i tri strelice koje pokazuju u suprotnim smjerovima (jedna sa zakrivljenom linijom, označava vatru). U kombinaciji s natpisom, smatralo se da ti crteži simboliziraju Filomenin život i različita mučenja koja je podnijela u svjedočenju svoje vjere i ljubavi prema Isusu Kristu.

Blagdan joj je 11. kolovoza. Zaštitnica je djece, mladeži, dojenčadi, novorođenčadi, izgubljenih slučajeva, neplodnosti i djevica.

Devetnica svetoj Filomeni

Naša župna obitelj moli sljedeću molitvu kao devetnicu svetoj Filomeni svake godine od 3. do 11. kolovoza, završavajući na njezin blagdan. Slobodno molite s nama ovih dana ili bilo kada.

O, vjerna djevice i slavna mučenice, sveta Filomeno, koja činiš mnoga čudesa za vjernike. Ti poznaješ brojne i raznolike potrebe naše župne obitelji. Molim tvoje dobročinstvo da me milostivo uslišiš i izmoliš od Boga ono što ti sada ponizno iznosim (izreći molbu). Čvrsto sam uvjeren da ću po tvom zagovoru, sjedinjen sa zaslugama Isusove muke, smrti i uskrsnuća, postići ono što tražim od tebe i u radosti svoga srca blagoslivljati Boga koji je proslavljen u svojim svecima. Amen.

Sveta Filomeno, moli za nas!


St Philomena Church
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!