Svetice – jedini pravi uzori svakoj ženi

svetice

Prije nego sam počela upoznavati svijet svetih žena u okrilju katoličke Crkve mislila sam da osobno nemam nikakve darove koji bi mi mogli biti na korist u nastojanju vlastitog koračanja tim putem. Tek kada sam se dala u istraživanje ovih osobitih žena otkrila sam da u Crkvi ima mjesta za baš svaku od nas. To što Crkva uči da muškarci i žene imaju različite uloge ne znači da strogo ograničava katoličke žene na točno određeni „tip“. Postoje svetice koje se posve razlikuju jedna od druge i svaki je kršćanin pozvan svojim primjerom pokazivati Kristovu ljubav na jedinstven i predivan način. Kada bi svatko od nas bio jedan vitraj, imali bismo našu vlastitu jedinstvenu sliku koja bi odražavala svjetlo Kristovo.

Kakve se sve žene časte kao svetice Katoličke crkve?

Svaka je priča posebna. Svaka je žena posebna. Ističući ove divne žene kao uzor svim kršćanima da se ugledaju na njih, Crkva potvrđuje da su žene odvažne, snažne, ustrajne, vjerne, inteligentne, utjecajne i dragocjene.

Svetice ratnice 

 Sv. Ivana Orleanska nikako se nije uklapala u tradicionalnu ulogu žene. Rođena je u seljačkoj obitelji i nije bila ni kućanica, ni majka, ni udana žena, a ni časna sestra. Bila je neustrašiva ratnica na čelu jedne vojske. Ipak, ona se smatra uzorom kršćanske odanosti. Zanimljivo je da ju je sveticom proglasila upravo ona Crkva koju se optužuje za to da želi da sve žene hodaju bosonoge, imaju gomilu djece i cijelo vrijeme provode u kuhinji.

Svetice majke

Sušta suprotnost sv. Ivani Orleanskoj je sv. Elizabeta Ana Seton, također obraćenica, brižna žena i majka te ljubiteljica književnosti koja je svoj život posvetila obrazovanju i služenju. Ona je prva Amerikanka proglašena svetom. Tu je i sv. Monika, majka sv. Augustina, čije vjerne molitve su ga dovele do vjere. Ili sv. Gwen Teirbron koja je rodila troje svetaca. Oteli su je anglosaksonski pogani, no dvaput im je pobjegla, a na koncu je ipak podnijela mučeničku smrt.

Djevice

Recimo, sv. Lucija, koja se žestoko protivila prisilnom braku s poganim Rimljaninom te je pretrpjela najokrutnija mučenja koja su njeni progonitelji mogli zamisliti. Ostala je odana svojoj kršćanskoj vjeri unatoč pokušajima njenih mučitelja da je oslijepe, spale i pošalju u javnu kuću te je mučena zbog svoje vjere.

Crkvene naučiteljice

Ono što začuđuje možda čak i više od raznolikosti svetica, osobito ako uzmemo u obzir da žene u prošlosti nisu imale ravnopravan pristup obrazovanju, jest činjenica da su četiri žene prozvane crkvenim naučiteljicama. To je rijetka titula koja uzdiže njihove spise kao izrazito utjecajna djela koja doprinose Katoličkoj crkvi. Da bismo to bolje shvatili, valja napomenuti da su samo dvojica papa prozvana crkvenim naučiteljima. Oduvijek sam mislila da su samo ljudi poput sv. Tome Akvinskog, odnosno visoko obrazovani bijeli muškarci, imali takvu čast, ali nije tako. Mislim da ovo puno govori o tome koliko Crkva poštuje ženski um. Tu se sigurno nalazi veći postotak žena nego što sam ih susretala u tekstovima koje sam proučavala na nastavi iz filozofije.

„Male“ žene velikog intelekta

Jedna od tih zadivljujućih crkvenih naučiteljica, sv. Katarina Sijenska, odbila je ulogu koju je za nju naumila njena obitelj: dobro se udati u srednjovjekovnoj Italiji. Ova se svetica umjesto toga odlučila za život u posvećenom djevičanstvu. Bila je nepismena (tek joj se kasnije u životu pružila mogućnost da na nadnaravan način nauči čitati i pisati), no postala je savjetnica papama i političkim vođama. Za vrijeme velike krize u Crkvi, ova je snažna i hrabra žena imala veoma snažan utjecaj i svojim je svetim vodstvom bila blagoslov Crkvi.

Sv. Mala Terezija, s druge strane, nije bila javna osoba ni u kojem smislu. Njena je želja bila služiti Bogu kroz „mali put“, odnosno, uobičajene, svakodnevne stvari u životu. Živjela je u klauzuri, a umrla vrlo mlada od tuberkuloze. Ipak, spisi koje je ostavila iza sebe cijene se jednako kao oni od papa i biskupa. Ona je, zapravo, najmlađa od svih crkvenih naučitelja.

Crkva čuva mjesto za svaku ženu s njenim jedinstvenim darovima

Sv. Hildegarda iz Bingena bila je srednjovjekovna opatica i eruditkinja, glazbenica, pjesnikinja, ilustratorica, filozofkinja, teologinja i vizionarka. Tijekom razdoblja koje se pogrešno naziva „mračno doba“, zadivljujući intelekt i spisi sv. Hildegarde bili su obasjani njenom živom vjerom. Mene je još u djetinjstvu, nekoliko desetljeća prije moga obraćenja, zaintrigirao fascinantan život i oštroumnost sv. Hildegarde.

Sv. Terezija Avilska bila je karmelićanka, mističarka i utjecajna spisateljica u doba protureformacije. Njezina velika djela, poput Zamka duše, veoma su cijenjena zbog razmatranja o kontemplativnom životu i misaonoj molitvi.

Svetice ratnice, majke, mučenice, aristokratkinje, pučanke, obrazovane ili neobrazovane – mjesta ima za svaku ženu.

Svetice koje rese zbor svetih Katoličke Crkve

Upoznavanje svetica pružilo mi je nov pogled na „ulogu žene“ u Katoličkoj crkvi. Ona nije ograničena. Nije ni „točno određena“. Za svaku ženu ima mjesta da svima postane uzor zahvaljujući darovima koje joj je Bog podario i jedinstvenom načinu na koji može služiti Njegovoj svetoj Crkvi.


Haley Stewart – Catholicexchange.com
Prevela: Maja Dukmenić
Foto: Dawid Zawiła – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!