Talog kave – kako ga iskoristiti u vrtlarenju

Talog kave - kako ga iskoristiti u vrtlarenju

Bez obzira na to konzumirate li je tek povremeno ili pak pijete šalicu dnevno, kava je jedan od najpopularnijih napitaka. Međutim, nakon kuhanja kave ostaje i onaj neprivlačan ostatak: talog. Što napraviti s njime? Većina će ga odmah baciti u smeće, stoga je dobro za ubuduće znati da talog može pomoći vašem kućanstvu i vrtu. Donosimo vam tri načina kako iskoristiti talog kave u vrtu (i još nekoliko načina kako ga iskoristiti u kućanstvu).

Kako iskoristiti talog u vrtu

Kada se koristi ispravno, talog kave može biti odličan dodatak vašemu vrtu. Mnogi ga vrtlari smatraju sigurnim, prirodnim i učinkovitim načinom poticanja rasta biljaka bez upotrebe jakih kemikalija i pesticida. Iskoristite talog ako želite potaknuti rast cvijeća i bobičastoga voća ili pak izbjeći pojavljivanje puževa. Koristite ga i za kompost jer se zahvaljujući njemu povećava razina dušika u tlu.

Ukoliko ne konzumirate kavu, kontaktirajte lokalne kafiće ili restorane i pitajte možete li dobiti njihov talog kako biste ga iskoristili u svom vrtu. Ako to ne uspije, pokušajte zamoliti nekoga od svojih susjeda koji inače piju kavu da vam pomognu.

Uporaba taloga kave kao gnojiva u vrtu

Je li kava dobra za biljke? Da.
Četiri su dobrobiti taloga kave u vrtu:

 • prozračnost tla
 • zadržavanje vlage
 • odvodnja
 • privlači gliste

Prozračnost tla

Kompaktno je tlo problem za biljke jer je tlo sabijeno, što znači da korijenje biljke ne može dobiti sve ono što mu je potrebno. Talog kave ventilira i razbija tlo te stvara male rupe kroz koje kisik, hranjive tvari i voda mogu doći do korijenja. Zdravo korijenje postaje snažno i samim time i tvoje biljke postaju snažne.

Zadržavanje vlage

Zadržavanje vlage tla problem je u jako suhim područjima gdje su česte suše. Čak i biljke otporne na sušu tada ne mogu dobiti dovoljno vode te se osuše i uvenu. Talog kave poboljšava zadržavanje vode u tlu, a bolje zadržavanje vode znači da će biljke moći preživjeti duže uz manje vode.

Odvodnja

Loša odvodnja stvara ustajalu vodu te biljke čini ranjivima na bolesti. Tlo s dobrom odvodnjom omogućuje korijenju biljaka da primi vodu koja mu treba, dok će ostatak vode pustiti da prođe, što doprinosi nestanku komadića zemlje u tlu. Talog pomaže u razgradnji tla i omogućuje bolju odvodnju.

Gliste

Bez obzira na to volite li ih ili mrzite, gliste su izvrsne za vrtove. One se kroz tlo kreću gradeći tunele koji tvore prirodne prolaze kroz koje mogu prolaziti kisik i voda. Gliste jedu organske tvari, a njihovi ostatci (izmet) sadrže hranjive tvari koje biljke vole. Talog kave je organska tvar, stoga će njegova prisutnost u vrtu privući gliste, koje će zauzvrat vašim biljkama osigurati neophodne hranjive tvari i odvodnju.

Kako koristiti kavu kao gnojivo?

Korištenje taloga kave kao vrtnoga gnojiva jednostavno je: rasporedite talog po cijelom vrtu i spremni ste. I ostatci kave mogu dobro poslužiti, ali samo ako je kava crna ili zaslađena pravim šećerom – ako ste pak koristili umjetne zaslađivače ili mlijeko, nemojte taj talog koristiti za svoje biljke.

Kako utječe na pH-vrijednosti tla?

Možda ste čuli to da će povisiti pH-vrijednost vašega vrta. No, to nije točno.

Neisprani talog kave snizit će pH-vrijednost vašega vrta (povećat će kiselost), što je dobro za biljke koje vole kiselo tlo, ali šteti biljkama koje više vole manje kiselo tlo.

Isprani talog ima pH-vrijednost 6,5, što je gotovo neutralno. Laički rečeno, isprani talog kave neće ni povećati ni smanjiti razinu kiselosti vašega tla, stoga je koristan za sve vrste biljaka.

Kompostiranje

Dvije su vrste kompostnog materijala:

 • zeleni (dušik)
 • smeđi (ugljik).

Jedna od prednosti uporabe taloga kave u kompostu (umjesto da ga koristimo kao gnojivo) je ta što će talog povećati razinu dušika u kompostu, a samim time i u tlu. Biljke dobivaju hranu od sunca, apsorbirajući ultraljubičasto svjetlo i pretvarajući ga u hranu. Postupak pretvaranja sunčeve svjetlosti u hranu zove se fotosinteza. Da bi biljka mogla pravilno provoditi fotosintezu, potreban joj je dušik. Talog kave, kao i iskorišteni filteri, izvrstan su kompost.

Ipak, jednu stvar morate imati na umu: vaš kompost treba odgovarajuću količinu zelenoga, ali i smeđega kompostnog materijala da bi koristio vašem vrtu. Bez odgovarajućeg omjera kompost se neće razgraditi i možda će čak početi smrdjeti.

Općenito govoreći, omjer smeđega naspram zelenoga materijala trebao bi biti 4:1.

Zeleni kompostni materijal sastoji se od materijala s velikim udjelom dušika, kao što su ostatci hrane, pokošena trava i gnoj. Smeđi kompostni materijal ima visoki udio ugljika, a uključuje suho lišće, ostatke drveta, sijeno i piljevinu.

Ako dodate talog kave (zeleni materijal) svom kompostu, obavezno dodajte i smeđega materijala.

Talog kave drži štetočine podalje od vašeg vrta

Privlači li vaš vrt neželjene posjetitelje kao što su puževi bez kućice (balavci i golaći) i puževi s kućicom? Pospite talog kave po rubovima vrta i na tlo kako biste odbili štetočine. Puževi ne vole kofein, stoga izbjegavaju tlo s visokim udjelom kofeina. Pospite talog kave po svom vrtu i problem štetočina bit će riješen. Osim toga, talog će otjerati mačke i zečeve te ih spriječiti da koriste vaš vrt kao svoje skladište ili mjesto gdje će obavljati nuždu.

Već ste upoznati s činjenicom da su gliste dobre za vaš vrt, a evo još jednog razloga zašto: gliste vole jesti štetočine koje jedu vaše biljke, primjerice pauke i uši. Talog će kave privući gliste – koje će se zatim pobrinuti za pauke i uši. Bit ćete na dvostrukome dobitku.

Koje biljke vole talog kave?

Talog kave može se koristiti za poticanje rasta samo određenih vrsta biljaka. Mnoge biljke koje više vole kiselije tlo mogu se okoristiti svježim talogom kave umiješanim u njihovo tlo. Međutim, budite oprezni s tim gdje stavljate kavu. Dok neke biljke uspijevaju na manje kiselu tlu, druge na njemu neće toliko dobro rasti.

Postoji više vrsta cvijeća kojemu odgovara kiselo tlo, čijem stvaranju pogoduje talog kave. Hortenzije, ljiljani i rododendroni cvjetnice su koje uspijevaju kada dodate talog kave u njihovo tlo. Iskusni vrtlari znaju da talog kave ne utječe samo na poboljšanje kvalitete tla već i na promjenu boje cvijeta. Primjerice, ako dodate talog kave u tlo oko hortenzije, boja se njezinih cvjetova može promijeniti u jarko plavu, bez obzira na to koje su boje izvorno cvjetovi bili.

Biljke koje više vole kiselo tlo (dobiveno dodavanjem taloga kave):

 • hortenzije
 • rododendroni
 • ruže
 • voćke, kao npr. borovnica
 • korjenasto povrće, npr. mrkve i rotkvice.

Talog kave može pomoći i vašim zasadima povrća. Usjevi mrkve i rotkvica iznimno dobro rastu kada njihovu tlu za vrijeme sadnje dodate talog kave. Jednako tako i voćke kao što su grmovi borovnica mogu profitirati. Međutim, talog kave mora se nanositi vrlo pažljivo. Iako mnogim biljkama pomaže u rastu, drugim biljkama može štetiti. Talog kave ima alelopatska svojstva koja pomažu suzbiti korov. Međutim, to može štetiti biljkama kao što je rajčica.

Dodatne mogućnosti uporabe taloga kave

Iskoristite talog kave unutar svoje kuće. Donosimo nekoliko kreativnih načina kako ga možete iskoristiti u svom domu.

 • Osvježavanje vaze za cvijeće. Rezano cvijeće traje dulje kada ga se stavi u talog kave, a talog pritom ima dvostruku namjenu jer služi i kao osvježivač zraka.
 • Blato od plastelina. Dodavanjem taloga u plastelin koji ste napravili kod kuće možete napraviti realistično blato, savršeno za igru s plastičnim crvima i tegljenje u igračkama kamionima.
 • Napunite jastučiće za igle i pribadače. Talog kave u jastučićima za igle i pribadače može spriječiti hrđanje. Osim toga, svaki put kada ga koristite, ispušta ugodnu aromu. Prije nego što stavite talog u jastučić, osušite ga na način da ga razmažete u tanki sloj i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
 • Čišćenje zapečenih mrlja. Zajedno s malo octa očistit ćete lonce koji će izgledati kao novi. Međutim, ne biste ga trebali koristiti na keramici ili drugom posuđu koje se može zaprljati jer može izazvati gubitak boje.
 • Osvježite ruke nakon sjeckanja luka. Ako vam ruke nakon sjeckanja luka, češnjaka ili drugoga povrća ostanu smrdljive, može vam pomoći u uklanjanju smrada. Utrljajte talog na ruke prije nego što ih operete i na taj način otklonite snažan smrad koji bi inače mogao ostati satima – ili danima.
 • Riješite se neugodnih mirisa iz hladnjaka. Zdjela taloga može se iskoristiti umjesto sode bikarbone kako biste se riješili neugodnih mirisa u hladnjaku ili zamrzivaču.

Kuhate li svježu šalicu kave upravo sada, dok čitate ovaj članak? Sada znate što napraviti s talogom koji vam ostane nakon što popijete kavu.


Joan Clark – Tips Bulletin
Prevela: M. J.
Foto:Dominika RoseclayPexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!