Kako jednostavno i učinkovito voditi brigu o rublju

rublju

Briga o rublju jedna je od najvećih ženinih muka. U nedavno proteklome božićnom vremenu internetom su kružile fotografije originalnih božićnih drvaca od hrpe rublja, a poznate su šale u stilu: „Iza svake žene stoji hrpa rublja!“ Usudila bih se ovaj članak započeti dramatičnom i pomalo pretencioznom najavom:

„Vašim mukama po rublju došao je kraj! Naravno, ako budete slijedile moje upute.“

Sustav koji vam nudim plod je dugogodišnjih muka oko rublja i mnogih pročitanih savjeta iskusnih žena i majki. I ponešto virenja u tuđe navike borbe protiv rublja. Iako nisam ni blizu savršene domaćice, usuđujem se reći da na području brige za rublje suvereno vladam i u najzahtjevnijim razdobljima. To ne znači da u mojoj kući nikad ne postoji hrpa rublja. Ne samo jedna! Moja se kontrola nad situacijom očituje u činjenici da uvijek funkcioniramo i da sve zastoje nastale nepredviđenim okolnostima mogu bez problema vrlo brzo riješiti. Dakle, ono što vam nudim jesu funkcionalnost i mir. Ako tražite savršenstvo, na pogrešnom ste mjestu. Tu sam nemoćna.

Krenimo s mojim principima koji funkcioniraju u deveteročlanoj obitelji:

Razvrstavajte unaprijed i uključite ukućane

Činilo mi se da je ovo pravilo posvuda prihvaćeno dok nisam iz susreta u susret, razgovora u razgovor spoznala da ga većina žena ne poštuje. Većina žena prije svakoga pokretanja perilice iznova razvrstava rublje, a onda ostatak ponovno pomiješano ubacuje u košaru za prljavo rublje. To znači da isti posao radite previše puta.

Nabavite najmanje tri košare za prljavo rublje, iako bi bilo bolje da su četiri: za svijetlo, tamno, bijelo i osjetljivo rublje. Ako imate problema s prostorom, nabavite košare koje se slažu jedna na drugu i otvaraju naprijed umjesto na vrhu. Druga su mogućnost za skučene prostore platnene vreće koje možete objesiti vertikalno na više razina. Što manje prostora imate, to mora biti češća vaša rutina oko rublja.

Stvorite naviku kod sebe i svojih ukućana: čim odlučite da je neki odjevni predmet spreman za pranje, ubacite ga u odgovarajuću košaru. Čak se i četverogodišnjaci znaju koristiti sustavom razvrstavanja rublja ako ih poučite. Nama su na početku pomogle naljepnice s crtama ili točkama u bojama koje pripadaju određenoj košari. Nastojala sam pokriti što je moguće više boja iz spektra kako bih imala što manje upita u stilu: „A ovo, u koju košaru ide?“ Djeci trebate prenijeti sljedeće važno pravilo: ako su na odjevnom predmetu i svijetle i tamne boje, odaberite košaru za svijetlu odjeću. Naime, kod takve odjeće boja s tamnog dijela odjevnog predmeta neće prijeći na svijetli jer su te tamne boje dovoljno postojane. No, to ne znači da na svijetle dijelove neće prijeći neke tamne boje s drugih odjevnih predmeta.

Napravite raspored

Ponekad ćete morati po principu nužnosti odrediti koje rublje ide u perilicu. Ipak, preporučujem vam da za redovne okolnosti imate raspored. Ovisno o obiteljskoj situaciji (broju članova, njihovoj dobi i godišnjem dobu), odredite kojim danima perete koju vrstu rublja. Primjerice: ponedjeljkom i srijedom svijetlo rublje, utorkom i četvrtkom tamno, srijedom bijelo rublje, a subotom posteljinu. Kao što vidite, kod mene su svi dani popunjeni (uglavnom operem dvije perilice rublja dnevno), ali vi svoj raspored napravite u skladu sa svojim potrebama.

Zašto je važan raspored ako možete jednostavno oprati rublje koje vam prvo dođe pod ruku? Prvo, zato da vam se ne bi dogodilo da mjesec dana ne vidite neke odjevne predmete jer nekim čudom padaju na dno košare i prečesto perete svijetlo rublje, a dotični je odjevni predmet modre boje. Drugo, na taj način stvarate naviku i kontinuitet, što je ključno u borbi s kaosom kada je u pitanju rublje. Možda će vam u početku trebati snaga volje da se držite rasporeda koji ste doduše sami smislili (možda ćete me koji put i prekoriti u mislima), ali kad vidite kako stvari postaju lakše i kako vam se više ne događa da ste zatrpani, bit ćete puno motiviraniji za nastavak. Sjetite se da je samo određeno vrijeme truda potrebno da biste stvorili naviku, a kasnije stvari idu skoro same od sebe.

Osim što trebate odrediti kojim danima perete koju vrstu odjeće, trebate odrediti i doba dana kada ćete to raditi. Za uštedu električne energije odaberite noćne termine, ali vodite računa o tome da tamna roba ne trpi dugo čekanje u perilici i da je odjeća zgužvanija što je duže mokra. Tu vam može pomoći funkcija odgode početka programa ako je imate. Ako je nemate ili ne možete odraditi sušenje odmah nakon završenoga ciklusa pranja, odustanite od noćnoga pranja. Razliku u potrošnji struje ionako ćete nadmašiti kasnijim peglanjem.

Čim operete, sušite, a čim osušite, slažite

Kao što sam spomenula, rublje koje dugo čeka na sušenje gužva se više nego što je potrebno. Osim toga, stvaraju se mikroorganizmi koje ne želite u svom životu. Odaje ih neugodan miris. Što u odjeći ima više boje i što je na nižoj temperaturi oprana, to će se brže pojaviti taj miris. Dakle, tamna je odjeća najosjetljivija.

Nakon što sušilica odradi svoj ciklus, rublje odmah izvadite i složite. Ako ste u situaciji da ne možete odmah sve složiti, ipak je izvadite. Posložite je horizontalno na ravnu podlogu pažljivo jedan komad preko drugog prethodno ih rastresajući. Pazite na nabore! Sjetite se da jedna minuta više u ovom dijelu procesa znači uštedu mnogih minuta peglanja. Čak i ako svakako želite peglati svu odjeću, manje zgužvana odjeća zahtijevat će manje vremena od one potpuno zgužvane. Isto vrijedi i za rublje sušeno na žici: čim se osuši, skupite ga i složite ili makar posložite na hrpu kako sam opisala. Ako ikako možete, ne dopustite da se presuši jer ćete u tom slučaju teško izbjeći peglanje.

Peglajte samo nužno, većinu rublja slažite

Zašto se uopće toliko bavim izbjegavanjem peglanja? Nije u pitanju ni lijenost ni prijezir prema pegli. Dapače, peglati volim jer me opušta i obično znači da imam malo vremena u tišini. No, peglanje iziskuje puno više vremena, i to vremena u kojem se ne može ništa drugo raditi istovremeno, a djecu je skoro nemoguće uključiti osim ako nisu dovoljno velika da im prepustite dio tog posla. Osim vremena, peglanje troši i prilične količine električne energije.

Kad smo tu enigmu riješili, krenimo na metode koje će vam pomoći da peglate samo nužno. Neke sam principe već navela: čim se rublje opere, stavljajte ga na žicu ili u sušilicu. Čim se osuši, ali ne i presuši, slažite ga.

Ako rublje sušite na žici, a želite izbjeći peglanje, jako je važno kako ga vješate. Prije vješanja dobro ga rastresite. Pazite da hvataljke stavljate na skrivena mjesta. Mokra je odjeća teška, zato nikad ne vješajte rublje na krajevima – tako ćete ga istegnuti, a u tom slučaju čak ni peglanje neće dovoljno pomoći da ga vratite u prvotni oblik. Nema veze s peglanjem, ali je vrijedno spomenuti: ne zaboravite obojanu odjeću okrenuti na unutarnju stranu kako biste spriječili gubitak boje na odjeći.

Broj okretaja centrifuge još je jedan važan faktor u izbjegavanju peglanja. Što više okretaja koristite, vaša će se odjeća brže osušiti, ali će isto tako biti zgužvanija (i brže će propadati). Ako se koristite sušilicom, nemojte ići ispod 1000 okretaja jer ćete dotući sušilicu, ali ako sušite na žici, nemojte ići preko 800 okretaja po minuti, inače ćete imati prilično zgužvano rublje.

Odredite kategorije odjeće koje zaista želite ili morate peglati. Svu ostalu odjeću samo posložite.

Razvrstavajte i složeno, a u spremanje po ormarima uključite sve ukućane

Jedan je od ključnih koraka mog sustava brige za rublje razvrstavanje rublja dok ga slažem. Budući da imam malu praonicu, u njoj mi je suprug postavio police, i to iznad stolića za peglanje. Na policama su naljepnice s imenima mojih ukućana. Svaki komad odjeće koji složim odmah stavljam na odgovarajuće mjesto na polici. Tako svaki član naše obitelji prije odlaska na spavanje može preuzeti svoju hrpicu i pospremiti je u ormar. Alternativni načini za provođenje ove metode su košare na kat na kojima su ispisana imena vaših ukućana. Također, možete se koristiti običnim košarama za rublje. U tom slučaju preporučujem razvrstavanje po sobama, a ne po osobama.

Koje su dobrobiti ove metode? Ako ne stignete pospremiti složenu odjeću u ormare, a neko dijete treba neki svoj komad odjeće, napravit će manje nereda pretražujući svoju hrpu, tj. košaru, nego košaru punu odjeće svih članova obitelji. Uključivanje svih ukućana oslobađa vas jednoga koraka, a njima (pritom mislim na djecu) daje mogućnost da se uče odgovornosti i marljivosti. Osim toga, ukućani koji sudjeluju u procesu brige oko rublja puno više vode računa o odjeći nego oni koji misle da vile uklanjaju prljavu odjeću, a vraćaju čistu.

Smanjite količinu rublja

Nisam se mogla odlučiti hoću li ovo pravilo staviti na početak ili na kraj. Odlučila sam se za kraj jer vjerujem da će vam ga biti puno lakše prihvatiti nakon što se prisjetili koliko muke i posla uključuje briga za odjeću. Naravno, nema toga čarobnog sustava koji će vas spasiti ako imate previše odjeće. Naprosto joj trebate smanjiti količinu.

Koliko je to previše? Sve više od onoga što vam zaista treba. Pritom ne mislim da vam trebaju 234 kombinacije. Niti pak šest njih. Mislim zaista na količinu koja vam je potrebna da vi i vaši ukućani budete pristojno i dostojno odjeveni. Iz mog dosadašnjeg iskustva to je po jedna kombinacija za svaki dan u tjednu za mjesto gdje najviše boravite (plus jedna do dvije rezervne) i tri-četiri kombinacije za ono drugo mjesto. Dakle, ako ste zaposleni, a djeca idu u školu, onda će prva, veća kategorija biti ona za školu/posao, a sekundarna ona za kući. Ako ste pak kod kuće, a djeca su mala i kod kuće s vama, onda vrijedi obrnuto. Uz to trebate još dvije-tri kombinacije za nedjeljnu misu i pokoji komad zaista svečane odjeće za velike blagdane i proslave.

Vjerujem da biste već nakon tjedan dana korištenja ovog sustava (uz preduvjet rješavanja zaostataka) mogli osjetiti istinitost moje pomalo pretenciozne tvrdnje s početka teksta i osjetiti da je vašim mukama s rubljem došao kraj. Za kraj vam dajem jedan mali bonus savjet. Ako nemate praonicu ili dovoljno mjesta pored perilice za slaganje rublja, nemojte košare s rubljem nositi u bračnu sobu. Odnesite ih u dnevnu sobu. To će vas prisiliti da budete redovitiji i da zadržite poštovanje prema svetosti bračne sobe.

Iza svake žene stoji hrpa rublja, ali neka to bude čista, složena i razvrstana hrpa.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Dan GoldUnsplash

Katarina Matijaca
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) sedmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.